5 Απρ 2022

Τα αναμνηστικά κέρματα του Βελγίου



Η σημαία της χώρας

Ανακαλύψτε μερικά από τα πιο όμορφα αναμνηστικά κέρματα της χώρας:

Ατόμιουμ, ο «Πύργος του Άιφελ των Βρυξελλών». Το μνημείο αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές (!).  


60 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
200 χρόνια από τη γέννηση του Λουδοβίκου Μπράιγ. Εκατέρωθεν της μορφής του απεικονίζονται τα αρχικά L και Β του ονόματός του, σχεδιασμένα στο αλφάβητο που επινόησε.  


100 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Απεικονίζονται η πρώτη Βελγίδα γιατρός Αϊζάλα βαν Ντίεστ και η πρώτη Βελγίδα δικηγόρος Μαρί Πόπελιν.  


100 χρόνια από την ίδρυση του μετεωρολογικού ινστιτούτου της χώρας.  



100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.  


Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 (Ρίο ντε Τζανέιρο).  


200 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Λιέγης.
200 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Γάνδης.
50 χρόνια από τις φοιτητικές διαδηλώσεις για κοινωνικοπολιτιστικές αλλαγές (Μάης του ’68). Απεικονίζονται φοιτητές που κρατούν μια σημαία και ένα φυλλάδιο.  



50 χρόνια από την εκτόξευση του δορυφόρου ESRO-2B. Ήταν ο πρώτος δορυφόρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Διεθνές έτος υγείας των φυτών. Τα φύλλα συμβολίζουν τα φυτά ως πηγή του οξυγόνου που αναπνέουμε, της τροφής που τρώμε αλλά και κάθε ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Η υγεία των φυτών είναι το κλειδί για την εξάλειψη της πείνας, τη μείωση της φτώχειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.  


100 χρόνια από τη Σύμβαση Οικονομικής Ένωσης Βελγίου-Λουξεμβούργου. Απεικονίζονται ο Βασιλιάς Φίλιππος Α΄ του Βελγίου και ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα