Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

11 Ιανουαρίου 2013

10.000 χρόνια στην υπηρεσία του ανθρώπου

Αναλύσεις DNA έχουν δείξει ότι τα πρώτα οικόσιτα ζώα εξημερώθηκαν γύρω στο 8000 π.Χ. Ακολούθησαν και άλλα σε διάφορα μέρη του κόσμου:

● Σύμφωνα με όσα έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, τα πρώτα οικόσιτα ζώα που ε­ξη­­με­ρώ­νο­νται είναι η κατσίκα και το πρόβατο. Αυτό συμβαίνει περίπου το 8000 π.Χ. στη Μέ­ση Ανατολή (ΝΔ Ασία).

● Μια χιλιετία αργότερα, γύρω στο 7000 π.Χ., εξημερώνονται στην ίδια περιοχή ο χοί­­ρος και η αγελάδα.

● Χίλια χρόνια αργότερα εξημερώνεται η κότα. Αυτό συμβαίνει στην άλλη άκρη της Α­σί­­ας, στην Ταϊλάνδη (ΝΑ Ασία).

● Δυο χιλιάδες χρόνια αργότερα, γύρω στο 4000 π.Χ., η ματιά μας στρέφεται σε δύο άλ­λες ηπείρους: την Ευρώπη και την Αμερική. Στην Ουκρανία εξημερώνεται το ά­λο­γο και στο Περού της Νότιας Αμερικής το λάμα. Εκεί δίπλα, κοντά στη λίμνη Τι­τι­κά­κα, ε­ξη­­με­ρώ­νε­ται και το αλπακά.

● Ύστερα από χίλια χρόνια, το 3000 π.Χ., επιστρέφουμε στην Ασία, αλλά στο προ­σκή­νι­ο μπαί­νει και η Αφρική: Στην Κεντρική Ασία εξημερώνεται το γιακ, ενώ πιο κο­ντά μας, στη ΒΑ Αφρική, ο γάιδαρος.

● Τους επόμενους αιώνες οι Ασιάτες έχουν πολλή «δουλειά». Οι ανάγκες τους τους ο­­δη­γούν στην εξημέρωση και άλλων ζώων. Στο Τουρκμενιστάν της Κεντρικής Ασίας ε­­ξη­με­ρώ­νε­ται η καμήλα (2500 π.Χ. περίπου), ενώ πέντε αιώνες αργότερα έρχεται η σει­­ρά της δρο­μά­δας (Άμπου Ντάμπι) και του νεροβούβαλου (Κίνα).

● Τέλος, μετά από 3.000 χρόνια, εξημερώνεται ο τάρανδος. Αυτό γίνεται το 1000 μ.Χ., μάλ­λον στη Σιβηρία (βόρεια Ασία).


ΕΙΚΟΝΑ: exeldim.site40.net (από το περιοδικό «Science Illustrated», Νοέμβριος 2006)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ζώα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.