24 Οκτ 2022

Οι Βάνδαλοι

5ος–6ος αιώνας

Οι Βάνδαλοι ήταν ένας αρχαίος γερμανικός λαός. Τους συναντούμε για πρώτη φορά τον 2ο αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στη νότια Πολωνία, ενώ τον 3ο αιώνα έφτασαν στον Δούναβη.

Στα τέλη του 4ου αιώνα (γύρω στο 400) στα εδάφη των Βανδάλων εισέβαλαν από τα ανατολικά οι Ούννοι, πιέζοντάς τους να μεταναστεύσουν δυτικότερα.

Το 406, μαζί με άλλες φυλές, ανέβηκαν τον ποταμό Δούναβη μέχρι τις πηγές του, διέσχισαν τον Ρήνο και ξεχύθηκαν στη Γαλατία της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, περιοχές της οποίας και λεηλάτησαν.

Ο Ρήνος και το αρχικό τμήμα του Δούναβη αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος από τα βόρεια σύνορα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Το 409, διωγμένοι από τους Φράγκους, οι Βάνδαλοι διέσχισαν τα Πυρηναία και εγκαταστάθηκαν στην Ιβηρική Χερσόνησο. Για αρκετά χρόνια κυριάρχησαν στην περιοχή, αλλά η άφιξη των ισχυρότερων Βησιγότθων τούς ανάγκασε να εγκαταλείψουν την Ισπανία.

Στην Αφρική

Το 429 οι Βάνδαλοι πέρασαν στη βόρεια Αφρική. Προχώρησαν ανατολικά, κατακτώντας τις παράκτιες περιοχές του σημερινού Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας και ίδρυσαν το Βασίλειο των Βανδάλων (435–534).

Σύντομα κατέλαβαν την Καρχηδόνα, τη σημαντικότερη τότε πόλη της βόρειας Αφρικής, και επεκτάθηκαν στα νησιά της δυτικής Μεσογείου (Σαρδηνία, Κορσική, Μάλτα, Βαλεαρίδες).

Το Βασίλειο των Βανδάλων το 526

Η κατάκτηση της βόρειας Αφρικής από τους Βανδάλους επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην παραπαίουσα Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, καθώς τα αφρικανικά εδάφη αποτελούσαν σημαντική πηγή εσόδων και σιτηρών.

Πειρατεία

Οι Βάνδαλοι δημιούργησαν έναν αξιόλογο στόλο και με ορμητήριο την Καρχηδόνα άρχισαν πειρατικές επιδρομές στις γειτονικές περιοχές, καθώς και σε εμπορικά πλοία.

Η δραστηριότητά τους στη Μεσόγειο ήταν τόσο μεγάλη, που το όνομά της στα παλιά αγγλικά ήταν «Wendelsæ», δηλαδή «Θάλασσα των Βανδάλων».


Το 455, για παράδειγμα, έφτασαν με τον στόλο τους στην Ιταλία και λεηλάτησαν επί δύο ολόκληρες εβδομάδες την πόλη της Ρώμης. Το διάστημα αυτό κατέστρεψαν με αγριότητα πολλά έργα τέχνης (οικοδομήματα, αγάλματα κλπ.), ενώ αποχώρησαν με όσα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, καθώς και με αμέτρητα τιμαλφή.

Η λεηλασία της Ρώμης από τους Βανδάλους (λιθογραφία του Γερμανού Heinrich Leutemann, περ. 1860–1880)

Επίσης, το 468 προσπάθησαν να εισβάλουν στην Πελοπόννησο, αλλά αποκρούστηκαν με επιτυχία.

Το τέλος των Βανδάλων

Το Βασίλειο των Βανδάλων καταλύθηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τα χρόνια του Ιουστινιανού (534) και ενσωματώθηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τα υπολείμματά τους ανακατεύτηκαν με άλλες φυλές της Βόρειας Αφρικής (Βέρβερους κ.ά.) και σιγά σιγά αφομοιώθηκαν. Αρκετοί, επίσης, διασκορπίστηκαν μεταξύ των βυζαντινών εδαφών και των δύο γοτθικών βασιλείων.


Σύγχρονοι «βάνδαλοι»

Για τους Ρωμαίους οι Βάνδαλοι ήταν οι «αυθεντικοί» βάρβαροι. Η μανία τους κατά τη λεηλασία της Ρώμης έμεινε στην Ιστορία και το όνομά τους ταυτίστηκε —καθ’ υπερβολήν, βεβαίως— με τη βεβήλωση και την καταστροφή μνημείων του πολιτισμού.

Το 1793 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η λέξη «βανδαλισμός», προκειμένου να περιγραφούν οι καταστροφές βιβλιοθηκών και μνημείων τα ταραγμένα χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789.

Σήμερα, ωστόσο, ο όρος έχει ευρύτερη έννοια και περιλαμβάνει κάθε καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας.









Μεσαιωνικά χρόνια
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: el.wikipedia.org, britannica.com, chilonas.com
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com<commons.wikimedia.org (1-3,5), akg-⁠images.de (4), alfavita.gr (6), ilioupolinews.gr (7), gnomionline.gr (8), offlinepost.gr (9), newsbreak.gr (10), cnn.gr (11), apopsilive.gr (12), kefaloniapress.gr (13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

▼ Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα