Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πόντος

Από τη Vickos22


Ο Πόντος είναι ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ ακτών της Μι­κράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η ο­ποί­α σήμερα ανήκει στην Τουρκία.

Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βι­θυ­νί­ας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη Μικρή Αρμενία, βόρεια από τη θά­λασσα του Εύξεινο Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα και στα τούρ­κι­κα Καρά-Ντενίζ.


Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνισμού και αποικισμού αλλά και βασίλειου επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο ξαναϋπήρξε ως α­νε­ξάρ­τη­το κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που α­κο­λου­θού­σε κατ’ επιταγή της συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό πο­σο­στό, από ελ­ληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

ΠΗΓΗ: ;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ελλάδα/Πόντιοι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.