Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Η Κύπρος το 1974Τον Ιούλιο του 1974 η ελληνική χούντα οργανώνει πραξικόπημα και ανατρέπει τον Πρό­ε­δρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ύστερα από πέντε μέρες η Τουρκία ει­­σβάλ­λει στο νησί µε πρόσχημα την υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων. Τα στρα­τεύ­μα­τά της αποβιβάζονται στον Βορρά και καταλαμβάνουν την Κερύνεια. Η επιχείρηση θα μεί­νει στην Ιστορία με την κωδική ονομασία «Αττίλας 1».

Είκοσι πέντε μέρες αργότερα, και ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για αποχώρηση από την Κερύνεια, πραγματοποιείται ο «Αττίλας 2». Τα τουρκικά στρατεύματα προ­ε­λαύ­νουν και καταλαμβάνουν την Αμμόχωστο.

Η Τουρκία κατέχει πλέον το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας (μαζί και το βόρειο τμή­­μα της πρωτεύουσας Λευκωσίας). Το τίμημα είναι 6.000 νεκροί και αγνοούμενοι, ε­νώ 200.000 Ελληνοκύπριοι καταφεύγουν στον νότο ως πρόσφυγες. Παράλληλα, οι πε­ρί­­που 50.000 Τουρκοκύπριοι των ελεύθερων περιοχών μεταφέρονται στο κα­τε­χό­με­νο τμήμα του νησιού.

Στους επόμενους χάρτες μπορείτε να δείτε τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο (από την εποχή που η Κύπρος ήταν βρετανική αποικία). Τα πρώ­τα είναι γνωστά ως Κα­τε­χό­με­να και τα δεύτερα ως βρετανικές βάσεις.


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ (1974)

► 15 Ιουλίου Χουντικό πραξικόπημα, ο Μακάριος διαφεύγει στο εξωτερικό
► 20 Ιουλίου «Αττίλας 1»
► 14 Αυγούστου «Αττίλας 2»
► 7 Δεκεμβρίου Ο Μακάριος επιστρέφει στο νησί

ΠΗΓΕΣ: εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (14.05.2005), el.wikipedia.org
ΧΑΡΤΕΣ: www.rural-tourism.tph.moi.gov.cy (1), el.wikipedia.org (2-3)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ευρώπη, Ιστορία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.