Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Το έθιμο των κόκκινων αβγών

Από τη Zoe01

Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα τσου­ρέ­κια και βάφουν αβγά με βαφές κόκκινου χρώματος. Το αβγό συμβολίζει τη γο­νι­μό­τη­τα και τη δημιουργία ενώ σύμφωνα με άλλους συμβολίζει την αναγέννηση του κό­σμου και την ανανέωση της φύσης. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που έ­χυ­σε ο Χριστός ό­ταν σταυρώθηκε. Τα αβγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη η οποία εί­ναι η ημέρα του Μυ­στι­κού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμ­βο­λι­σμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ε­λευ­θε­ρώ­σει τον κόσμο από τα δεσμά της α­μαρ­τί­ας.


Σύμφωνα με μια παράδοση από την Καστοριά, όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γί­νουν κόκ­κι­να τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και αυτά έγιναν κόκκινα» Για με­ρι­κούς βάφονται κόκ­κι­να σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού. Για άλλους το κόκκινο χρώμα εί­ναι έκ­φρα­ση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου και συνάμα μέσο α­πο­τρε­πτι­κό κάθε κακού.

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κα­τα­νά­λω­σή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσου­γκρί­ζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσου­γκρί­ζει στη συ­νέ­χει­α με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έ­χει το πιο ι­σχυ­ρό. Σύμφωνα με την παράδοση το αβγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπά­ει κατά τη δι­α­δι­κα­σί­α του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον ο­ποί­ο βγήκε ο Χρι­στός.

ΠΗΓΗ: www.patridamou.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: διατροφή, Πάσχα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.