Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

4 Απριλίου 2013

Άνοιξη

Από τον Anthony12

Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης. Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο Ημισφαίριο, περιλαμβάνει τους μή­νες Μάρ­τι­ο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ι­ου­νί­ου.


Το μόνο πράγμα που αιτιολογεί την ύπαρξη των εποχών είναι το γεγονός ότι ο ά­ξο­νας της Γης δεν είναι κατακόρυφος ως προς τον δορυφόρο της. Για την ακρίβεια, έ­χει από­κλιση της τάξεως των 23,5 περίπου αρκτικών μοιρών. Έτσι, οποιαδήποτε στιγ­μή κατά τη δι­άρ­κει­α του χειμώνα και του καλοκαιριού, το ένα μέρος του πλανήτη εί­ναι περισσότερο άμεσα ε­κτε­θει­μέ­νο στις ακτίνες του Ηλίου. Η έκθεση στις ακτίνες του Ηλίου αλλάζει, κα­θώς η Γη γυ­ρί­ζει γύρω από τον δορυφόρο της. Οποιαδήποτε στιγ­μή, ανεξάρτητα από την εποχή, στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο επικρατούν δι­α­φο­ρε­τι­κές εποχές.


Ο κύκλος των εποχών στις πολικές και εύκρατες ζώνες του ενός ημισφαιρίου είναι α­ντί­θε­τος σε αυτές του άλλου. Για παράδειγμα, όταν είναι καλοκαίρι στο Βόρειο Η­μι­σφαί­ρι­ο, τότε στο Νότιο Ημισφαίριο επικρατεί χειμώνας, και αντίστροφα. Όταν είναι ά­νοι­ξη στο Βόρειο Η­μι­σφαί­ρι­ο, είναι φθινόπωρο στο Νότιο Ημισφαίριο, και α­ντί­στρο­φα.


Η Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας και του Δία, έπαιζε σε μια πανέμορφη κα­τα­πρά­σι­νη περιοχή, το Νύσσιον Πεδίο, μαζί με τις Ωκεανίδες Νύμφες. Ε­ντυ­πω­σι­α­σμέ­νη, βλέπει έ­ναν πανέμορφο νάρκισσο και θέλησε να τον κόψει. Τότε εμφανίστηκε ο θε­ός του Κάτω Κό­σμου, ο Άδης (Πλούτωνας) και την έκλεψε, αφού προηγουμένως εί­χε πάρει τη συ­γκα­τά­θε­ση του Δία. Η Δήμητρα μάταια έψαχνε να τη βρει. Κάποια μέ­ρα, μίλησε με τον βασιλιά Ή­λιο, ο οποίος της εξήγησε τι είχε συμβεί, κι αυτή έ­χο­ντας θυμώσει πάρα πολύ με τον Δία που επέτρεψε την αρπαγή της κόρης τους, αντί να γυρίσει στον Όλυμπο, με­ταμορφώθηκε σε γριά και άρχισε να περιπλανάται στις πό­λεις. Έτσι, έφτασε στην Ελευ­σίνα όπου ζήτησε να της χτίσουν έναν ναό. Α­πο­σύρ­θη­κε στον ναό λοιπόν, έκοψε κάθε επαφή με τον κόσμο και όλη μέρα θρηνούσε για τον χαμό της κόρης της, μέχρι που η γη έπαψε να βλασταίνει και ο αφανισμός των αν­θρώ­πων απειλούσε τον κόσμο. Βλέποντας αυτά, ο Δίας έστειλε τον Ερμή στον Άδη ζη­τώ­ντας του να επιτρέψει την άνοδο της Κόρης για να ηρεμήσει η Δή­μη­τρα. Ο Άδης την έστειλε, αφού πρώτα της έδωσε να φάει καρπό ροδιού, για να ε­ξα­σφα­λί­σει την ε­πι­στρο­φή της.


Η Περσεφόνη συνάντησε τη μητέρα της στην Ελευσίνα, όμως μόλις η Δήμητρα α­ντι­λή­φθη­κε ότι η κόρη της έφαγε τον καρπό κατάλαβε ότι δεν μπορεί να την κρατήσει για πάντα κο­ντά της. Τη λύση έδωσε η Ρέα, η μητέρα του Δία, του Άδη και της Δή­μη­τρας, μέσω της ο­ποί­ας έγινε συμβιβασμός ανάμεσα στους θεούς και α­πο­φά­σι­σαν ό­τι η Περσε­φόνη θα περ­νού­σε το 1/3 του χρόνου με τον σύζυγο της Άδη και τα 2/3 στον Όλυμπο με τη μητέρα της. Μ’ αυτόν τον τρόπο πείστηκε και η Δήμητρα να γυ­ρί­σει στον Όλυμπο και μόλις βγήκε α­πό τον ναό που είχε κλειστεί, η γη άνθισε ξανά!


Έτσι, δημιουργήθηκαν οι εποχές. Όταν η Περσεφόνη βρίσκεται στον Όλυμπο μαζί με τη μη­τέ­ρα της, η Δήμητρα είναι χαρούμενη και αφήνει τη γη να ανθίζει την άνοιξη και το κα­λο­καί­ρι, ενώ, όταν η Κόρη είναι στον Άδη, η Δήμητρα, θρηνεί και επικρατεί ο χειμώνας και το φθινόπωρο.


ΠΗΓΕΣ: stgouma.users.uth.gr, ΒικιπαίδειαΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: χρόνος


3 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Άλλη μια πολύ καλή δουλειά, Anthony12! :))
Λάτρεψα ιδιαίτερα την πρώτη φωτογραφία! Εξαιρετική!

Nasia28 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα! Keep going Anthony12!

Anthony12 είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!:)

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.