Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

19 Απριλίου 2013

Το καναρινί ποδήλατο

Μια ταινία του Δημήτρη Σταύρακα


Ο Άρης Σιούτης διορίζεται δάσκαλος στην έκτη τάξη ενός δημόσιου σχολείου της Α­­θή­νας και ανακαλύπτει ότι ένας από τους μαθητές του, ο Λευτέρης Μουρατίδης, εί­ναι σχε­δόν αναλφάβητος και απομονωμένος από τους συμμαθητές του. Α­πο­φα­σί­ζει να βοη­θή­σει το παιδί να βγει από το αδιέξοδο, όμως αντιμετωπίζει πολλαπλά ε­μπό­δι­α: οι συ­νά­δελ­φοί του είναι ηττοπαθείς και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κά­τι, ο ίδιος ο Λευ­τέ­ρης δύσπιστος, οι γονείς του δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι, ενώ και η συμπερι­φορά των υ­πό­λοι­πων παιδιών δεν είναι πάντοτε φιλική απέναντι στον Λευ­τέ­ρη.

Η αποφασιστικότητα και η επιμονή του θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τις δυ­σκο­λί­ες. Την κρίσιμη στιγμή που ο Λευτέρης είναι έτοιμος να τα παρατήσει ο δάσκαλος βρί­σκει τρό­πο να τον εμψυχώσει και να τον ενθαρρύνει...

Η ταινία γυρίστηκε το 1999. Πιστή στην πραγματικότητα (βασίζεται άλλωστε σε α­λη­θι­­νή ι­στο­ρί­α), δεν τελειώνει με «επαίνους» αλλά τονίζει την εμπιστοσύνη στην αξία των αν­θρώ­πι­νων σχέσεων και στην α­ξί­α της θέλησης.

Παρακολουθήστε την ταινία στο βίντεο που ακολουθεί...


...ή δείτε τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα που
επιμελήθηκαν ΤΑ ΝΕ@ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ:


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ | ΕΙΚΟΝΑ: www.ert.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: σχολική ζωή, ταινίες


2 σχόλια:

Ellh Tsouri είπε...

!

Νέα Αρχή - Νέα Ελπίδα είπε...

Εκπληκτική ταινία! Δεν την είχα δει μέχρι τώρα, αλλά με κέρδισε από το πρώτο λεπτό. Απλή, καλογυρισμενη, με λιτό ύφος και καλές ερμηνείες, οχι μόνο από τους επαγγελματιες ηθοποιούς, μα και από τους μικρούς μαθητές! Αναρωτιέμαι αν κάποιο από τα παιδιά ασχολήθηκε με την υποκριτική. Το νόημα σαφες, απλό, ξεκαθαρο και ιδιαίτερα διδακτικό δείχνοντας πως τα αυτονόητα τα κάνουμε εμείς οι άνθρωποι να φαίνονται τα πιο δύσκολα. Με λίγα λόγια : Μην τα παρατάς. Μην αφηνεις παρεξηγησεις καθε είδους να σε πάνε πίσω. Κάνε το σωστό βοηθώντας και σεβομενος τους άλλους, γιατί μόνο έτσι βοηθας και σέβεσαι τον εαυτό σου.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.