Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

28 Απριλίου 2013

Το έθιμο των κόκκινων αβγών

Από τη Zoe01

Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα τσου­ρέ­κια και βάφουν αβγά με βαφές κόκκινου χρώματος. Το αβγό συμβολίζει τη γο­νι­μό­τη­τα και τη δημιουργία ενώ σύμφωνα με άλλους συμβολίζει την αναγέννηση του κό­σμου και την ανανέωση της φύσης. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που έ­χυ­σε ο Χριστός ό­ταν σταυρώθηκε. Τα αβγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη η οποία εί­ναι η ημέρα του Μυ­στι­κού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμ­βο­λι­σμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ε­λευ­θε­ρώ­σει τον κόσμο από τα δεσμά της α­μαρ­τί­ας.


Σύμφωνα με μια παράδοση από την Καστοριά, όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γί­νουν κόκ­κι­να τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και αυτά έγιναν κόκκινα» Για με­ρι­κούς βάφονται κόκ­κι­να σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού. Για άλλους το κόκκινο χρώμα εί­ναι έκ­φρα­ση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου και συνάμα μέσο α­πο­τρε­πτι­κό κάθε κακού.

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κα­τα­νά­λω­σή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσου­γκρί­ζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσου­γκρί­ζει στη συ­νέ­χει­α με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έ­χει το πιο ι­σχυ­ρό. Σύμφωνα με την παράδοση το αβγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπά­ει κατά τη δι­α­δι­κα­σί­α του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον ο­ποί­ο βγήκε ο Χρι­στός.

ΠΗΓΗ: www.patridamou.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: διατροφή, Πάσχα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.