Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Το Πάσχα σε Ευρώπη και Αμερική

Από την blue blue

Πιστεύω ότι όλοι ξέρετε τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ελλάδας οπότε α­πο­φά­σι­σα να βρω έθιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική.

 1  Φινλανδία


Για τους Φινλανδούς το Πάσχα είναι η γιορτή της άνοιξης, της νέας ζωής, της α­να­γέν­νη­­σης. Στη Φινλανδία έχουν διάφορες πασχαλινές παραδόσεις. Μία εβδομάδα πριν την Κυ­ριακή του Πάσχα, τα παιδιά ντύνονται πασχαλινοί λαγοί, γάτες, κ.ά. Μα­ζεύ­ουν κλαδιά α­πό τα δέντρα που ανθίζουν πρώτα την άνοιξη και τα στολίζουν με πο­λύ­χρω­μα χαρτιά και χορτάρια. Επισκέπτονται τους γείτονες, τους φίλους, τους παπ­πού­δες, τους συγγενείς, τους δίνουν τα στολισμένα κλαδιά και τους λένε ένα πο­λύ παλιό, παραδοσιακό ποίημα που εύχεται «Ευτυχία». Το άτομο που παίρνει το στο­λι­σμέ­νο κλαδί δίνει γλυκά στο Παι­δί-Λαγό.

Την ημέρα του Πάσχα οι οικογένειες γιορτάζουν με αρνί, χρωματιστά αβγά και άλλα φα­­γη­τά, τα δε παιδιά τρώνε σοκολατένια αβγά που έχουν ένα παιχνίδι-έκπληξη μέ­σα. Επί­σης διακοσμούν τα τραπέζια με ανοιξιάτικα λουλούδια και μεγαλώνουν χορ­τά­ρια σε μι­κρά δοχεία, γιατί συνήθως τον Απρίλιο δεν υπάρχουν χορ­τά­ρια στους χιο­νι­σμέ­νους κή­πους.

Την Κυριακή των Βαΐων οι άνθρωποι χαιρετούν τους συγγενείς και φίλους τους α­κου­­μπώ­ντας τους ελαφρά με την «virpovitsa» –στολισμένα κλαδιά ιτιάς– για να τους ευ­χη­­θούν καλή τύχη. Επίσης τα παιδιά ντυμένα μάγισσες πηγαίνουν από σπί­τι σε σπί­τι απαγ­γέλλοντας ποιήματα για καλή τύχη με αντάλλαγμα χρήματα και γλυκά. Ι­στο­ρί­ες και μύθοι μαγείας αποτελούν μέρος της ευρέως γνωστής λαϊκής παράδοσης στη Φινλανδία. Οι μάγισσες πετούν μεταξύ Μ. Παρασκευής και Κυριακής του Πάσχα. Σε κάποια μέρη της δυτικής Φινλανδίας παραμένει ακόμη το έθιμο να ανάβουν φω­τιές για να ξορκίσουν τη δύναμη των μαγισσών.

Το παλαιότερο και αναμφίβολα πιο ασυνήθιστο παραδοσιακό φινλανδικό πιάτο είναι το mämmi, ένας σκούρο καφέ χυλός που γίνεται με νερό και βύνη σίκαλης. Ψήνεται σε χαμηλό φούρνο και σερβίρεται με κρέμα και ζάχαρη.

 2  Δανία


Πριν από το Πάσχα τα παιδιά φτιάχνουν γράμματα διακοσμημένα με διάφορα χρώ­μα­τα ή χειροτεχνίες κομμένες με ψαλίδι και μέσα σε αυτά τα γράμματα εκτός από ευ­χές ζωγρα­φίζουν τόσες τελείες όσα είναι τα γράμματα του ονόματός τους. Το ά­το­μο που παίρνει το γράμμα πρέπει να μαντέψει ποιος του το έστειλε. Εάν μαντέψει σω­στά, παίρ­νει ένα δώρο που είναι ένα σοκολατένιο αβγό ή κάτι ανάλογο. Εάν μα­ντέ­ψει λά­θος, πρέπει να δώσει ένα δώρο.

Τα παιδιά παίζουν και κρυφτό με τα σοκολατένια αβγά. Οι γονείς τα κρύβουν στο σπί­τι ή στον κήπο και εκείνα πρέπει να ψάξουν να τα βρουν.

 3  Αγγλία


Το Μ. Σάββατο το βράδυ, την ώρα που τα παιδιά πάνε για ύπνο, κρύβουν οι μεγάλοι σο­­κο­λα­τέ­νια αβγά μέσα στο σπίτι και στον κήπο και το πρωί της Κυριακής τα παιδιά αρ­χί­­ζουν το κυνηγητό του Πασχαλινού Αβγού. Τους λένε ότι τους τα έφερε ο Λαγός του Πάσχα.

Οι οικογένειες τρώνε μαζί την Κυριακή του Πάσχα συγκεντρώνεται γύρω από ένα με­γά­­λο τραπέζι και τρώνε ψητό μπούτι αρνιού. Τη Μ. Παρασκευή τρώνε ψάρι αφού εί­ναι η η­μέρα που πέθανε ο Χριστός.

Στην Αγγλία, παλιά, η παράδοση ήταν να πηγαίνουν όλοι στην εκκλησία φορώντας τα καλύτερά τους ρούχα και ιδιαίτερα οι γυναίκες να φορούν ειδικά καπέλα που λέ­γο­νταν πασχαλινά μπονέ και να κάνουν μία παρέλαση με αυτά τα καπέλα. Η γυναίκα με το ωραι­ότερο καπέλο κέρδιζε ένα έπαθλο.

 4  Γαλλία


Στη Γαλλία το Πάσχα σημαίνει την επιστροφή της άνοιξης. Είναι το σύμβολο της βλά­στη­­σης που γεννιέται στην αρχή της άνοιξης. Επίσης ο λαγός είναι ένα σύμβολο πα­γα­νι­στι­κό που συμβολίζει τη γονιμότητα.

Κατά τους καθολικούς θρύλους, οι καμπάνες φεύγουνε από τη Ρώμη τη Μ. Πέμπτη και ξαναγυρίζουν την Κυριακή του Πάσχα. Στον δρόμο τους σκορπίζουν αβγά σε κή­πους και σε σπίτια.

Το Πάσχα είναι η ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να φάνε πολλή σοκολάτα. Σο­κο­λά­τα σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, αβγά, κοτόπουλα, καμπάνες, ψάρια. Τα παι­διά έχουν μεγάλη χαρά γιατί ψάχνουν αυτούς τους θησαυρούς από σοκολάτα και ζά­χα­ρη που τους έχουν κρύψει οι γονείς τους προσεκτικά. Ένα είναι σίγουρο: έχει τε­λειώ­σει η μετάνοια και το κρέας εμφανίζεται πάλι στο τραπέζι, είναι «το Πάσχα του κρέ­α­τος, της σάρκας» όπως το ονόμαζαν στον Μεσαίωνα.

Στο τραπέζι της αφθονίας υπάρχουν: αρνί είτε σαν κρέας είτε σαν πατέ, χοιρινό, α­βγά ομελέτα ή βραστά χρωματιστά και γλυκά με βάση το αβγό.

Στη Γαλλία το πρωινό γεύμα του Πάσχα είναι η ευκαιρία να μοιράζεται η οικογένεια έ­να ψητό πόδι αρνιού που συνοδεύεται από φασόλια και από βραστά αβγά που είναι δι­α­κο­­σμη­μέ­να με ζωγραφιές.

 5  Γερμανία


H Μ. Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή ημέρα γιατί πέθανε ο Χριστός και πολλοί Γερ­μα­νοί πάνε στην εκκλησία το βράδυ αυτό.

Η ημέρα του Πάσχα γιορτάζεται από τις οικογένειες με διαφορετικούς τρόπους, συ­νή­θως τρώνε όλοι μαζί ένα όμορφο πρωινό γεύμα ή ένα brunch σε όμορφα στο­λι­σμέ­να τραπέ­ζια, ενώ τα παιδιά ψάχνουν για κρυμμένα δώρα όπως σοκολατένια α­βγά.

Το σύμβολο του Πάσχα είναι ο λαγός σε όλες του τις παραλλαγές, φτιαγμένος από σο­κο­λά­τα, κερί, κρύσταλλο, πορσελάνη ή γυαλί, για δώρο στους φίλους και τους συγ­γε­νείς.

Επίσης το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οι περισσότεροι Γερμανοί πάνε στην εκ­κλη­σί­α και ανταλλάσσουνε κάρτες με πασχαλινές ζωγραφιές και με ευχές.

 6  ΗΠΑ


Η περίοδος του Πάσχα αρχίζει με τη σαρακοστή που είναι 40 ημέρες μετάνοιας και νη­στεί­ας για πολλές Εκκλησίες.

Την Κυριακή του Πάσχα οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα επίσημο δείπνο με γα­λο­πού­λα, ζαμπόν, πουρέ, σαλάτα, ψωμί και πίτες.

Το Μ. Σάββατο οι γονείς και τα παιδιά βάφουν αβγά σε διάφορα χρώματα και τα βά­ζουν σε καλάθια. Οι γονείς κρύβουν τα αβγά έξω από το σπίτι και τα παιδιά παίρ­νουν τα άδεια καλάθια και ψάχνουν να βρουν τα αβγά για να ξαναγεμίσουν. Μαζί με τα α­βγά συνήθως είναι κρυμμένα και διάφορα γλυκά. Οι γονείς τους τους λένε ότι ο Γί­γα­ντας Λαγός του Πάσχα τους έκρυψε τα αβγά για να τα βρούνε. Όμως ο λαγός του Πά­σχα αφήνει αβγά και λιχουδιές μόνο για τα καλά παιδιά.

 7  Ιταλία


Στην Ιταλία οι εορτασμοί του Πάσχα ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή πα­ρα­μέ­νο­ντας σε γενικές γραμμές πιστοί στη χριστιανική εκκλησία.

Κάθε μικρό χωριό έχει τις δικές του εκδηλώσεις για να θυμάται τα Πάθη και την Α­νά­στα­ση του Χριστού και κάθε περιοχή έχει τον δικό της ξεχωριστό τρόπο για να ε­τοι­μά­ζει τα τυπικά φαγητά του Πάσχα.

Το Πάσχα ακολουθεί μετά τη σαρακοστή κατά τη διάρκεια της οποίας δεν τρώνε κρέ­ας. Τις τελευταίες ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα συμβαίνουν διάφορες τε­λε­τουρ­γί­ες που υπενθυμίζουν τα Πάθη του Χριστού σύμφωνα με την Καθολική εκ­κλη­σί­α, αφού οι περισσότεροι Ιταλοί είναι καθολικοί.

Την Κυριακή του Πάσχα ετοιμάζουν το πασχαλινό αρνί, ευλογούνται τα σπίτια, μοι­ρά­ζουν αβγά και γλυκά σε σχήμα περιστεριού. Τα αβγά συμβολίζουν τη ζωή που ξα­να­γεν­νιέ­ται και επειδή το Πάσχα συμπίπτει με την άνοιξη, συμβολίζει και την α­να­γέν­νη­ση της φύσης.

Σε πολλές περιοχές της Ιταλίας την αυγή της Μ. Παρασκευής οι γυναίκες πάνε στην εκ­κλη­σί­α σερνόμενες στα γόνατα. Συγχρόνως λένε προσευχές και μάλιστα πολλές α­πό αυτές τις προσευχές είναι πολύ παλιές.

 8  Ισπανία


Στην Ισπανία η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την κορύφωση της σημαντικότερης θρη­σκευ­τι­κής γιορτής. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που βλέπουμε κάθε χρόνο στην τη­λε­ό­ρα­ση είναι από τις παραδοσιακές λιτανείες, στις οποίες πιστοί περιφέρουν στους δρό­μους των πόλεων ομοιώματα του Εσταυρωμένου ή της Παναγίας.

Άνοιξη και Πάσχα έρχονται μαζί στην Ισπανία. Αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Κα­τά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολόκληρη η καθολική Ισπανία τιμά με πα­ρα­δο­σι­α­κά ήθη και έθιμα τα Πάθη του Ιησού και την Ανάσταση. Ένα από πιο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά πασχα­λινά έθιμα στην Ισπανία είναι οι λιτανείες που έχουν παράδοση αι­ώ­νων. Διοργανώνονται από τις αδελφότητες, στα ισπανικά cofradías, σε όλη την Ι­σπα­νί­α και συγκεντρώνουν χι­λιάδες κόσμου που θέλουν να τις δουν από κοντά. Λέ­γε­ται δε ότι μαζί με την Ιταλία η Ι­σπανία είναι η μόνη καθολική χώρα στην Ευρώπη ό­που οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Πάσχα τηρούνται τόσο πιστά.ΠΗΓΗ: ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.