19 Μαΐου 2013

Ο Ποντιακός Ελληνισμός

Μετά την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204) συγκροτήθηκε, ανάμεσα σε άλ­­λα κρά­τη, μια ισχυρή ποντιακή αυτοκρατορία στην Τραπεζούντα. Οι Έλ­λη­νες του Πόντου, κά­τοι­κοι της περιοχής από τα αρχαία χρόνια, ακολουθούν στο ε­ξής μια μο­­­να­­χι­­κή ιστορική δι­α­δρο­μή. Η γεωγραφική απομόνωσή τους έ­χει συ­νέ­πει­ες τόσο στη γλώσσα όσο και στα δι­ά­φο­ρα έθιμα, κάτι που, αναμφίβολα, ε­μπλου­τί­ζει τη σύγ­­χρο­­νη νεοελληνική παράδοση.

Χάρτης του ιστορικού Πόντου

Το ΠΟΔήΛΑΤΟ σκύβει με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων, προ­­σπερ­νά με ενόχληση τα ρατσιστικά ανέκδοτα που τους εμφανίζουν ως... χα­ζούς και πα­­ρου­­σι­­ά­­ζει ένα μικρό αφιέρωμα, για να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

ΕΙΚΟΝΑ: spnx.gr2 σχόλια:

maranda είπε...

Συγχαρητήρια για τον ωραίο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε το ζωντανό αυτό κομμάτι του ελληνισμού!
Πολύ αξιόλογη δουλειά! Ανυπομονώ για τη συνέχεια!:))

δάσκαλος98 είπε...

Να 'σαι καλά, maranda! Τα περισσότερα είναι αναδημοσίευση από την Αστερούπολη, αλλά η ουσία παραμένει. Φιλοδοξώ να έχουμε σύντομα και επιτόπιο ρεπορτάζ, εφόσον η τοπική Ένωση Ποντίων είναι απέναντι από το σχολείο μας! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ