14 Μαΐ 2012

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να εξυπηρετεί την ωρίμανση των ωαρίων, τη γονιμοποίηση, την κύηση και τον τοκετό. Αποτελείται από τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, τη μήτρα και τον κόλπο.


(πρόσθια και πλαϊνή όψη)

1. Ωοθήκες. Σε αυτές φυλάσσονται και ωριμάζουν τα ωάρια. Εδώ επίσης παράγονται οι γυναικείες ορμόνες.

* Μέσα στις ωοθήκες υπάρχουν γύρω στα 200.000 ωάρια, τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά την εμβρυϊκή ηλικία. Από την εφηβική ηλικία και μετά, και κάθε 28 ημέρες περίπου, ωριμάζει ένα ωάριο εναλλάξ σε κάθε ωοθήκη: στην αριστερή τον ένα μήνα, στη δεξιά τον επόμενο.

* Η περιοδική αυτή διαδικασία μειώνεται μετά την ηλικία των 40 περίπου ετών, κατά την κλιμακτήριο, και σταδιακά τερματίζεται. Έτσι, μόνο περίπου 400 ωάρια ωριμάζουν συνολικά κατά τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας.

2. Σάλπιγγες. Συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα. Στην ιατρική ορολογία ονομάζονται ωαγωγοί, επειδή είναι οι «δρόμοι» από τους οποίους περνούν τα ωάρια για να πάνε στη μήτρα.

* Όταν ένα ώριμο ωάριο περνάει από την ωοθήκη στη σάλπιγγα λέμε ότι υπάρχει ωορρηξία.

3. Μήτρα. Στα τοιχώματά της εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο και, αργότερα, το έμβρυο.

* Αν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται μέσω του κόλπου ό,τι είχε δημιουργηθεί για να φιλοξενήσει τη νέα ζωή: βλέννα, αίμα και κυτταρικά υπολείμματα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται έμμηνη ρήση ή «περίοδος» και γίνεται για να επανέλθει το ενδομήτριο (δηλαδή ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) στην αρχική του κατάσταση.

Ο έμμηνος κύκλος της γυναίκας
(μια σχετική παρουσίαση βρίσκεται εδώ)

4. Κόλπος. Σε αυτόν εισέρχεται το πέος κατά τη σεξουαλική επαφή, προκειμένου να απελευθερώσει τα σπερματοζωάρια που θα προσπαθήσουν να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

* Σε κάθε σεξουαλική επαφή στο εσωτερικό του κόλπου απελευθερώνονται εκατομμύρια σπερματοζωάρια, τα οποία κινούνται με τη βοήθεια της ουράς τους προς τις σάλπιγγες, ώστε να συναντηθούν με το ωάριο.


ΠΗΓΗ: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΙΚΟΝΕΣ: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com), Βιολογία Α΄ Γυμνασίου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τελειο

δάσκαλος98 είπε...

@ ΣΤ΄ Τάξη 2ου Δημοτικού Αρχανών: Ευχαριστώ για την αναφορά!

δάσκαλος98 είπε...

@ Αποστόλης Αγγελόπουλος - Δάσκαλος: Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση!

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα