4 Μαΐ 2012

Μάγχη

Από τον Vans333Dp
Μαθητής της έκτης τάξης

Η Μάγχη (γαλλικά: La Manche, το μανίκι, αγγλικά: English Channel) είναι θάλασσα που χωρίζει την ηπειρωτική Ευρώπη από τη Μεγάλη Βρετανία και που, διαμέσου του πορθμού του Καλαί, ενώνει τη Βόρεια θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Έχει μήκος 560 χλμ., το μεγαλύτερο πλάτος της φτάνει τα 240 χλμ. και το μικρότερο πλάτος της τα 34 χλμ. Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν γνωστή ως «Oceanus Britannicus» (Βρετανικός Ωκεανός).



Γεωλογική ιστορία της Μάγχης

Πριν από 10.000 χρόνια περίπου (την τελευταία εποχή των παγετώνων), ένα τμήμα των βρετανικών νήσων ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και το υπόλοιπο καλυμμένο από πάγο. Όταν τα στρώματα του πάγου άρχισαν να υποχωρούν, μια μεγάλη λίμνη σχηματίστηκε νότια της σημερινής Βόρειας Θάλασσας η οποία Βόρεια Θάλασσα ήταν ακόμη καλυμμένη από πάγο. Τα νερά, μη βρίσκοντας διέξοδο προς τα βόρεια κατευθύνθηκαν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό διαμέσου του στενού μεταξύ Ντόβερ και Καλαί.

Το φαινόμενο της διάβρωσης, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, άρχισε να καταστρέφει τα μαλακά πετρώματα της περιοχής. Χαρακτηριστικοί είναι οι λευκοί βράχοι του Ντόβερ.

Άλλος παράγοντας υπεύθυνος για τον σχηματισμό του στενού ήταν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό της Γηραιάς Αλβιώνας (Αγγλία) από την υπόλοιπη Ευρώπη και την εμφάνιση πολλών μικρών νησίδων.

Ευρώπη
ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: tzina45
ΠΗΓΕΣ: Wikipedia, Live-Pedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα