Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Μάγχη

Από τον Vans333Dp

Η Μάγχη (γαλλικά: La Manche, το μανίκι, αγγλικά: English Channel) είναι θάλασσα που χω­ρί­ζει την ηπειρωτική Ευρώπη από τη Μεγάλη Βρετανία και που, διαμέσου του πορ­θμού του Καλαί, ενώνει τη Βόρεια θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει μή­κος 560 χλμ., το μεγαλύτερο πλάτος της φτάνει τα 240 χλμ. και το μικρότερο πλά­τος της τα 34 χλμ. Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν γνωστή ως «O­ce­a­nus Britannicus» (Βρε­τα­νι­­κός Ωκεανός).


Γεωλογική ιστορία της Μάγχης

Πριν από 10.000 χρόνια περίπου (την τελευταία εποχή των παγετώνων), ένα τμήμα των βρε­τα­νι­κών νήσων ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και το υπόλοιπο κα­λυμ­­μέ­νο από πάγο. Όταν τα στρώματα του πάγου άρχισαν να υποχωρούν, μια με­γά­λη λίμνη σχη­μα­τί­στη­κε νότια της σημερινής Βόρειας Θάλασσας η οποία Βόρεια Θά­λασ­σα ήταν α­­κό­μη καλυμμένη από πάγο. Τα νερά, μη βρίσκοντας διέξοδο προς τα βό­ρει­α κα­τευ­θύν­­θη­καν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό διαμέσου του στενού μεταξύ Ντό­βερ και Καλαί.

Το φαινόμενο της διάβρωσης, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, άρχισε να κα­τα­­στρέ­φει τα μαλακά πετρώματα της περιοχής. Χαρακτηριστικοί είναι οι λευκοί βρά­χοι του Ντόβερ.

Άλλος παράγοντας υπεύθυνος για τον σχηματισμό του στενού ήταν οι ισχυρές σει­σμι­κές δο­νή­σεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό της Γηραιάς Αλβιώνας (Αγ­γλί­α) από την υπόλοιπη Ευρώπη και την εμφάνιση πολλών μικρών νησίδων.

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: tzina45 | ΠΗΓΕΣ: Wikipedia, Live-Pedia.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ευρώπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.