Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

21 Μαΐου 2012

Εγκυμοσύνη και υγεία

Κατά τη διάρκεια της κύησης η υγεία της εγκύου και η σωστή ανάπτυξη του εμ­βρύ­ου της ε­πη­ρε­ά­ζο­νται τόσο από το περιβάλλον (π.χ. ρύπανση ατμοσφαιρικού αέρα, φυ­το­φάρ­μα­­κα, χημικά πρόσθετα στα τρόφιμα) όσο και από τον τρόπο ζωής της.

Το τελευταίο σημαίνει ότι η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει:

 1  Να διατρέφεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με ισορροπημένο τρόπο, για να κα­λύ­πτει τις ανάγκες της σε βιταμίνες και σίδηρο.

 2  Να διακόψει αμέσως βλαπτικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και την κα­τα­νά­λω­ση οι­­νο­πνευ­μα­τω­δών ποτών. Οι βλαβερές ουσίες του τσιγάρου περνούν στο σώμα της και με την κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο, ενώ περιορίζεται δραματικά η πο­σό­τη­τα του ο­­ξυ­γό­νου που φτάνει σε αυτό.


 3  Να επισκέπτεται τακτικά τον γυναικολόγο της για εξετάσεις. Με μια ανώδυνη ε­ξέ­τα­­ση, το υπερηχογράφημα, ο γιατρός μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος και την η­λι­κί­α του εμ­βρύ­ου αλλά και να διαπιστώσει αν η ανάπτυξή του είναι φυ­σι­ο­λο­γι­κή.


 4  Να διαβάζει τις οδηγίες των φαρμάκων και να μην τα παίρνει χωρίς να συμ­βου­λευ­τεί προ­η­γου­μέ­νως τον γιατρό της (ορισμένα μπορεί να βλάψουν το έμβρυο).


 5  Να αποφεύγει την επαφή με ανθρώπους ή ζώα που μπορεί να είναι φορείς κά­ποιας με­­τα­δο­τι­κής ασθένειας.

 6  Να μην κάνει κουραστικές δουλειές ή να σηκώνει βάρη. Αναλαμβάνουμε εμείς τα βα­­ριά αντικείμενα και δεν παραλείπουμε να τη βοηθούμε στις δουλειές του σπιτιού.


(βέβαια στις δουλειές συμμετέχουμε ούτως ή άλλως, ε;)


Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε τον νου μας γενικά στις εγκυμονούσες και να τις φρο­ντί­ζου­με. Αν, για παράδειγμα, δούμε μία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο­φεί­λου­­με να της παραχωρήσουμε τη θέση μας, για να αποφύγει την ορθοστασία.


ΠΗΓΕΣ: Φυσικά ΣΤ΄ τάξης, Βιολογία Α΄ Γυμνασίου
ΕΙΚΟΝΕΣ: Φυσικά ΣΤ΄ τάξηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.