3 Δεκ 2012

Χόλιγουντ

Από την Despina01
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Το Χόλιγουντ (αγγλικά: Hollywood) είναι περιοχή της πόλης του Λος Άντζελες στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Λόγω της φήμης και της ταυτότητάς του ως ιστορικό κέντρο στούντιων κινηματογράφου, η λέξη «Χόλιγουντ» χρησιμοποιούνταν συχνά ως συνώνυμο για την αμερικανική βιομηχανία ταινιών και τηλεόρασης.



Πολλά ιστορικά θέατρα του Χόλιγουντ χρησιμοποιούνται για τις πρεμιέρες αρκετών ταινιών αλλά και άλλων παραστάσεων. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για την καλή νυχτερινή ζωή και τον τουρισμό, ενώ επίσης εκεί βρίσκεται η λεωφόρος Walk of Fame (δρόμος με 2.309 αστέρια που πάνω τους αναγράφονται τα ονόματα γνωστών προσωπικοτήτων).

Ο πληθυσμός της περιοχής υπολογίζεται ότι είναι 300.000. Τα πιο παλιά χρόνια ήταν κοινότητα των Ινδιάνων. Το 1870 μια γεωργική κοινότητα εγκαταστάθηκε στην περιοχή όπου και γνώρισε ευημερία λόγω του καλού καιρού της περιοχής.

Το όνομα Χόλιγουντ προήλθε από τον Hobart Johnstone Whitley και τη σύζυγό του Gigi όπου σκέφτηκαν το όνομα το 1886 στον μήνα του μέλιτός τους. Ο Hobart αγόρασε από γαιοκτήμονα της περιοχής 500 στρέμματα για να κτίσει την πόλη που φανταζόταν. Ο Harvey Wilcox, ο πρώτος γαιοκτήμονας της περιοχής, κατάρτισε έναν χάρτη για μια πόλη, την οποία αρχειοθέτησε στο γραφείο καταγραφής νομών της Κομητείας την 1η Φεβρουαρίου 1887 με το όνομα Χόλιγουντ. Εκείνο ήταν το πρώτο επίσημο έγγραφο που είχε το όνομα Χόλιγουντ.

Το 1900 το Χόλιγουντ είχε ένα ταχυδρομείο, μια εφημερίδα, ένα ξενοδοχείο και δύο αγορές, μαζί με έναν πληθυσμό 500 ανθρώπων. Το 1902 άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο της περιοχής, το δημοφιλές Hollywood Hotel, ενώ το 1903 έγινε νόμιμα νομός, αλλά το 1910 λόγω ενός προβλήματος στο πόσιμο νερό ενσωματώθηκε με το Λος Άντζελες.

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα επιχειρήσεις ταινιών από τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ εγκαταστάθηκαν στο Χόλιγουντ. Ο λόγος ήταν ότι ο καιρός, καθώς εμπιστευόντουσαν πιο πολύ το φως του ηλίου για τον φωτισμό και όχι τις πρώτες λάμπες. Επίσης και οι αρκετοί ανοικτοί χώροι που υπήρχαν στην περιοχή.

Το πρώτο στούντιο στο Χόλιγουντ ήταν της Nestor Studios to 1911. Ο σκηνοθέτης D. W. Griffith στάλθηκε από την εταιρεία Biograph να εξερευνήσει και να βιντεοσκοπήσει τις νέες περιοχές, για να διαπιστώσουν κατά πόσο ήταν κατάλληλες για την κινηματογράφηση ταινιών. Ο D. W. Griffith γύρισε εκεί την πρώτη ταινία με όνομα «In Old Hollywood» η οποία είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο Χόλιγουντ. Το 1913 ο Griffith γύρισε στη Νέα Υόρκη έχοντας γυρίσει και άλλες ταινίες. Αρκετοί παραγωγοί άκουσαν τις εμπειρίες του Griffith και αποφάσισαν να πάνε να μείνουν στο Χόλιγουντ. Τότε ήταν που γεννήθηκε η βιομηχανία ταινιών.

Τα επόμενα 20 χρόνια και άλλες εταιρείες κατέφτασαν εκεί ενώ άρχισαν να φτιάχνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερες ταινίες. Το 1923 φτιάχτηκε το σήμα του Χόλιγουντ που τότε έγραφε HOLLY-WOODLAND. Το 1929 έγιναν στο ξενοδοχείο Hollywood Roosevelt τα πρώτα Όσκαρ με μόλις 250 άτομα.

Το σύγχρονο Χόλιγουντ ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50. Τότε δημιουργήθηκαν αρκετά κανάλια όπως KTLA-TV και το CBS, αρκετά στούντιο ηχογράφησης και γραφεία. Το 1956 φτιάχτηκε το γνωστό κτήριο της εταιρείας ηχογράφησης Capitol Records. Η λεωφόρος Walk of Fame δημιουργήθηκε το 1958 ενώ το πρώτο αστέρι τοποθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Κάθε χρόνο καταφτάνουν άνθρωποι γεμάτοι όνειρα που θέλουν να γίνουν κινηματογραφικά αστέρια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει από το 1960 καθώς λίγοι είναι αυτοί που γίνονται επαγγελματίες ηθοποιοί ενώ αρκετοί από αυτούς που δε γυρνάνε πίσω, καταλήγουν άστεγοι. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις νεαρές κοπέλες που αρκετές, είτε γίνονται ιερόδουλες, είτε παίρνουν μέρος σε πορνογραφικές ταινίες.

ΑμερικήΚινηματογράφος
ΠΗΓΗ: ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα