11 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα στο Παρίσι

Από τη
Nasia28
Μαθήτρια της
έκτης τάξης

Αφιερωμένο σε ένα πολύ γνωστό σας άτομο καθώς και πολύ καλό μου φίλο τον An­tho­ny 12! Φύγαμε για την Πόλη του Φωτός, φύγαμε για... Γαλλία!

Τα Χριστούγεννα στο Παρίσι, μοιάζουν με παραμύθι... Αμέτρητα λαμπιόνια, πο­λύ­χρω­μοι φιό­γκοι, φανταχτερά στολίδια, σε συνδυασμό πάντα με τη γαλλική φι­νέ­τσα, συν­θέ­τουν το ι­δα­νι­κό χριστουγεννιάτικο σκηνικό, που δεν αφήνει α­συ­γκί­νη­το κα­νέ­να ε­πι­σκέ­πτη...

Φυσικά, εκτός από την εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, υπάρχει πά­ντο­τε έ­νας καλός λόγος για βόλτα σε μερικά από τα διασημότερα αξιοθέατα του κό­σμου, ό­πως π.χ. η περίφημη Παναγία των Παρισίων! Μπροστά στο αρ­χι­τε­κτο­νι­κό αυτό α­ρι­στούρ­γη­μα, την περίοδο των Χριστουγέννων, στήνεται ένα τε­ρά­στι­ο έλατο, ε­ντυ­πω­σι­α­κά στολισμένο και φωταγωγημένο. Αυτό που σίγουρα θα τρα­βή­ξει την προ­σο­χή σας, είναι ο τρούλος της εκ­κλη­σί­ας, καθώς και τα 3 ε­ντυ­πω­σι­α­κά πα­ρά­θυ­ρα με τα ε­ξαι­ρε­τι­κά βιτρό. Αν κάνετε τον κό­πο να ανεβείτε τα 387 σκαλιά μέχρι τους πύργους του Καθεδρικού, το σίγουρο εί­ναι ότι η θέα που θα αντικρίσετε, θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.

Επιλέξτε να ανεβείτε στο σύμβολο του Παρισιού, τον Πύργο του Άιφελ (320 μ.), κυ­ρί­ως το βρα­δά­κι, όπου ο φωτισμός του είναι εντυπωσιακός. Ένα χρυσό δι­α­κο­σμη­τι­κό στον σκο­τει­νό νυχτερινό ουρανό. Επίσης, την ώρα αυτή, οι ουρές είναι μι­κρό­τε­ρες.

Είτε είναι μέρα, είτε νύχτα, η καλύτερη εικόνα του Πύργου, είναι από τους Κή­πους του Τρο­κα­ντε­ρό, ακριβώς απέναντί του. Αντιθέτως, αναβάλετε την ε­πί­σκε­ψή σας αν έ­χει ο­­μί­χλη, καθώς η ορατότητα μειώνεται αισθητά από τον ε­ξώ­στη στα 276 σκαλιά, που με κα­θα­ρή ατμόσφαιρα προσφέρει μια εκπληκτική θέα όλου του Παρισιού. Η λί­μνη που βρί­­σκε­ται στο κέντρο των Κήπων, περιστοιχίζεται α­πό πανέμορφα α­γάλ­μα­τα. Το φωταγω­γημένο σι­ντρι­βά­νι είναι εκθαμβωτικό τη νύ­χτα. Τα δέντρα, τα μο­νο­πά­τια και οι γέφυρες, κάνουν τους Κή­πους ιδανικούς για έναν ρομαντικό περίπατο.


Τα Ηλύσια Πεδία είναι η γνωστότερη οδός του Παρισιού (Avenue Des Champs-E­lysees). Ε­δώ βρίσκεται η κατοικία του Γάλλου Προέδρου, οίκοι υψηλής ραπτικής, πο­λυ­τε­λή ε­στι­α­­τό­ρι­α, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, τράπεζες, θέατρα κ.ά. Πριν τα Χρι­στού­γεν­να, τα δέ­ντρα που είναι φυτεμένα κατά μήκος όλης της λεωφόρου δε­ξι­ά κι α­ρι­στε­ρά, στολίζονται με χι­λιά­δες εντυπωσιακά λαμπάκια, δη­μι­ουρ­γώ­ντας μια παν­δαι­σί­α φωτός! Εννοείται πως στη βόλ­τα σας στα Ηλύσια, οι μύτες σας θα σπάσουν α­πό τις απίστευτες μυρωδιές κρου­ασάν, γλυ­κών, φαγητών, ο­πό­τε, ξεχάστε δίαιτες και δο­κι­μά­στε τα πάντα!

Στη κορυφή των Ηλυσίων, δεσπόζει η Αψίδα του Θριάμβου, η οποία τα Χρι­στού­γεν­να βά­ζει τα γιορτινά της και είναι πανέμορφη. Θαυμάστε τις εξαιρετικές α­νά­γλυ­φες πα­ρα­στά­σεις της κι αν έχετε χρόνο, ανεβείτε στην ύψους 50 μ. ε­ξέ­δρα της, για να α­πο­λαύ­σε­τε την πα­νέ­μορ­φη θέα της γαλλικής πρωτεύουσας...

Μην ξεχάσω να σας πω πως κάνοντας βόλτες στο Παρίσι, ο δρόμος σίγουρα θα σας ο­­δη­γή­σει σε πολλά χριστουγεννιάτικα παζαράκια, όπου οι πάγκοι έχουν την τι­μη­τι­κή τους κι ε­κεί θα βρείτε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε! Αξιοσημείωτα χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα πα­ζά­ρια, θα συ­να­ντή­σε­τε στην πλατεία Palais Royal και στην Εκ­κλη­σί­α του Σεν Ζερ­μέν.

Να προσθέσω, ότι οι φάτνες έχουν την τιμητική τους στο Παρίσι. Την πιο ε­ντυ­πω­σι­α­κή θα τη βρείτε στην Παναγία των Παρισίων, όπου στήνεται γύρω στα τέ­λη Νο­εμ­βρί­ου. Άλλο έ­να σημείο που μπορείτε να θαυμάσετε στο Παρίσι είναι από το προ­αύ­λι­ο της Σακρέ Κερ. Κά­ντε τη βόλτα σας στις όχθες του Σηκουάνα και α­φή­στε τη μο­να­δι­κή ατμόσφαιρα να σας συ­νε­πά­ρει. Η Μονμάρτη, η καλ­λι­τε­χνι­κή γω­νιά της πόλης, έ­χει βάλει τα γιορτινά της και σφύ­ζει από ζωή, με όλων των ει­δών τα μπαράκια, ζω­ντα­νές μουσικές σκηνές, πε­ρι­­πλα­νώ­με­νους ζω­γρά­φους και γραφικά σοκάκια με μπι­στρό.

Φυσικά, δε θα παραλείψετε μια επίσκεψη στο διάσημο Μουσείο του Λούβρου. Θαυ­μά­στε την περίφημη πυραμίδα του και στη συνέχεια επισκεφτείτε τη δική μας Α­φρο­δί­τη της Μή­λου, τη Νίκη της Σαμοθράκης κ.ά. Ο κατάλογος των ε­ξαι­ρε­τι­κών εκ­θε­μά­των είναι α­τε­λεί­­ω­τος. Εξαρτάται από εσάς, πόσο χρόνο θα α­φι­ε­ρώ­σε­τε. Όπως και να έ­χει, ο χρόνος δεν εί­ναι ποτέ αρκετός στο Παρίσι, χα­λα­ρώ­στε και βάλτε προ­τε­ραι­ό­τη­τες.

Αν έχετε κουραστεί, τα καραβάκια που διασχίζουν τον Σηκουάνα, είναι σίγουρα μια ξε­­κού­ρα­στη εναλλακτική. Για φανταστείτε ένα ρομαντικό δείπνο στα κα­ρα­βά­κια, την Πα­ρα­­μο­νή των Χριστουγέννων, ή της Πρωτοχρονιάς...

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, το Καρτιέ Λατέν δίπλα στον Σηκουάνα, είναι μια πε­ρι­­ο­χή γρα­φι­κή, με πολλά μπιστρό και νεανική ατμόσφαιρα, χάρη στα πα­νε­πι­στή­μι­α που βρί­­σκο­νται εδώ. Την προσοχή σας και τον χρόνο σας, αξίζει ακόμη, ο Ναός της Σεντ Σα­πέλ κο­ντά στην Παναγία των Παρισίων. Είναι μια πανέμορφη βα­σι­λι­κή με τρού­λο, ο οποί­ος εί­ναι το δεύτερο ψηλότερο αξιοθέατο στο Παρίσι, με­τά τον Πύργο του Άιφελ.

Τι περιμένετε; Φύγαμε και για Γαλλία!

ΠΗΓΗ: allforchristmas.wordpress.com


2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση Nasia28 και...ευχαριστώ για την αφιέρωση!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτα! Ίσα, ίσα που πιστεύω ότι με βοήθησες να βρω και τίτλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λάθη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στο κου­μπί «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ