5 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα στη Ρώμη

Από τη
Nasia28
Μαθήτρια της
έκτης τάξης


Η Ρώμη είναι πολύ ωραία τα Χριστούγεννα ας ρίξουμε μια ματιά στις παρακάτω πλη­­ρο­­φο­­­ρί­­ες!

Γειτονική μας χώρα, με μεγάλη ιστορία, αναρίθμητα αξιοθέατα και ατελείωτες ώ­ρες περ­­­πά­­τη­­μα για να θαυμάσετε τις ομορφιές της, να ένας κοντινός προ­ο­ρι­σμός για ό­­σους από ε­­­σάς επιθυμείτε να περάσετε κάποιες ημέρες των γιορτών, ε­κεί.

Στη Ρώμη, η εορταστική περίοδος ξεκινά στις 8 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 6 Ι­­α­­νου­­α­­­ρί­­ου, ανήμερα των Θεοφανίων. Για τους Ιταλούς, εκτός από το χρι­­στου­­γεν­­νιά­­τι­­κο δέ­ντρο, η φάτ­­­νη της Γέννησης, αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό σύμ­βο­λο. Μά­­λι­­στα, οι χα­ρακτήρες των 3 Μάγων, του Ιωσήφ και της Μαρίας, το­πο­θε­τού­νται στη φάτ­­νη στις 8 Δε­κεμβρίου, ε­­­νώ το Θείο Βρέφος, λίγο μετά τα με­σά­νυ­χτα της πα­­ρα­­μο­­νής.

Την παραμονή των Χριστουγέννων αρκετοί είναι αυτοί που νηστεύουν μέχρι τη Λει­­τουρ­­­γί­­α. Η πιο διάσημη λειτουργία στη Ρώμη, στον Ναό του Αγίου Πέτρου, ό­που πι­­στοί από όλο τον κόσμο καταφτάνουν, για να ακούσουν το χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο μή­­νυ­­μα του Πάπα, κατά τη λει­­­τουρ­­­γί­­­α του στο Βατικανό. Μετά τη λει­τουρ­γί­α, οι οι­­κο­­γέ­­νει­­ες μα­­ζεύ­­ο­­νται γύ­ρω από το χρι­­­στου­­­γεν­­­νιά­­­τι­­­κο τραπέζι και α­πο­λαμ­βά­νουν το πα­­ρα­­δο­­σι­­α­­κό γεύμα.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι Ιταλοί δε χάνουν με τίποτα το γιορτινό χρι­­στου­­γεν­­νιά­­τι­­­κο γεύ­­­μα, ενώ τα παιδάκια της οικογένειας, λένε χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα ποι­η­μα­τά­κια μπρο­­στά σε γο­­­νείς και συγγενείς και παίρνουν και ένα γερό χαρ­τζι­λί­κι, ως ανταμοιβή.

Για τους Ιταλούς, υπάρχει μια επίσης πολύ σημαντική γιορτή κι είναι αυτή της 6ης Ι­­α­­νου­­α­­­ρί­­ου. Υπάρχει ένας θρύλος, που λέει ότι την παραμονή των Θε­ο­φα­νί­ων, η μά­­γισ­­σα Befa­na επισκέπτεται όλα τα σπίτια της χώρας, πετώντας επάνω στη σκούπα της. Τρώει τα κα­­­­ρύ­­­δια και τα μπισκοτάκια που της έχουν αφήσει τα παι­διά και γεμίζει με γλυκά και δώρα τις κάλ­­­τσες των καλών παιδιών, ενώ αυ­τές των άτακτων, με κομ­­μα­­τά­­κια κάρβουνο...

ΠΗΓΗ: allforchristmas.wordpress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λάθη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στο κου­μπί «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ