Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Νέα Υόρκη

Από τη Despina01

Η Νέα Υόρκη (New York), πρώην «Νέο Άμστερνταμ», είναι μεγαλούπολη των ΗΠΑ. Βρί­­­σκε­­ται στην ανατολική ακτή της χώρας και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Η­νω­­μέ­νων Πολιτειών, όπου ο μεν πληθυσμός της υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ε­­νώ η έκτασή της φθάνει τα 780 τ.χλμ. Το σύγχρονο όνομά της το έλαβε προς τιμήν του τότε δούκα της ι­στο­ρι­κής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης.


Αποτελεί ένα από τα βασικότερα οικονομικά κέντρα της χώρας αλλά και ολόκληρου του πλα­νή­τη. Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ και πα­­λιό­­τε­­ρα οι δί­­δυ­μοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που καταστράφηκαν κατά τις τρο­μο­­κρα­τι­κές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η περίφημη Γουόλ Στριτ, το Άγαλμα της Ε­λευ­θε­ρί­ας και το κτήριο Εμπάιαρ Στέιτ. Είναι φημισμένη για τους ου­­ρα­­νο­­ξύ­­στες της και τις πολ­λές συνοικίες της (μεταξύ των οποίων και η φημισμένη Α­­στό­­ρι­­α των Ελλήνων).

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, στα βορειοανατολικά της χώ­­ρας. Το κέντρο της πόλης είναι χτισμένο επί της νήσου Μανχάταν στις εκβολές του πο­­τα­­μού Χάντσον στον Ατλαντικό Ωκεανό, με υψόμετρο περίπου 6 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Σήμερα η πόλη έχει επεκταθεί και στις γύρω όχθες του πο­­τα­­μού Χάντσον αλ­λά και ενδότερα αυτών.

ΠΗΓΗ: ;


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Αμερική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.