Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

31 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην Ελλάδα

Από τη Zoe01

Η βασιλόπιτα

Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κόβουν τη βασιλόπιτα αμέσως μετά την αλλαγή του χρό­νου. Σε μερικές όμως, περιοχές της Ελλάδας η βασιλόπιτα κόβεται στο με­ση­με­ρια­νό τρα­πέ­ζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου. Όποτε πάντως και αν κοπεί, α­κο­λου­θεί­ται το ίδιο εθιμοτυπικό: Ο νοικοκύρης τη σταυρώνει τρεις φο­ρές με ένα μαχαίρι και με­τά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο είναι του Χρι­στού, το δεύτερο της Πα­να­γί­ας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και α­κο­λου­θούν τα κομμάτια των με­λών της οικογένειας με σειρά ηλικίας.

Χαρτοπαιξία

Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύ­χη τους. Εκτός από το κρατικό λαχείο, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε κα­φε­νεί­α, λέσχες και σπίτια.

Πυροτεχνήματα

Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τα πυροτεχνήματα στις κεντρικές πλατείες των πό­λε­ων. Είναι με ευθύνη και διοργάνωση των δημοτικών αρχών που επίσης φρο­ντί­ζουν για τον εορταστικό στολισμό των πόλεων, αλλά και τη διοργάνωση μου­σι­κών εκδηλώ­σεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το ποδαρικό

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κά­νει πο­δα­ρι­κό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον και­νούρ­γιο χρό­νο. Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεω­ρούν κα­λό­τυ­χο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει πο­δα­ρι­κό. Πολλές φορές προ­τι­μούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά εί­ναι αθώα και στην καρ­διά τους δεν υπάρχει η ζήλια και η κακία.

Οι κολόνιες

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το βράδυ, οι κάτοικοι της πόλης γεμάτοι χαρά για τον ερ­χο­μό του νέου χρόνου κατεβαίνουν στο δρόμο κρατώντας μπουκάλια με κο­λό­νια και ραί­νουν ο ένας τον άλλο τραγουδώντας: «Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπού­με Χρό­νους Πολλούς».

Στις Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες θεωρούν καλό οιωνό να φυσάει βοριάς την πρωτοχρονιά. Επίσης θε­ω­ρούν κα­λό σημάδι αν έρθει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Αν όμως πετάξει πά­νω από το σπιτικό τους κοράκι τους βάζει σε σκέψεις μελαγχολικές ότι τάχα τους πε­ρι­μέ­νουν συμ­φο­ρές.

Το ρόδι

Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελ­λά­δας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λει­τουρ­γί­α της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χί­λια κομμάτια κι έ­λε­γαν: «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!».

Διασκέδαση

Όλη την περίοδο των γιορτών ο κόσμος βγαίνει περισσότερο τα βράδια κι η κίνηση στα μπαρ και τα κλαμπ είναι αυξημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής της Πρω­το­χρο­νιάς γί­νε­ται το αδιαχώρητο μετά τα μεσάνυχτα και η κίνηση στους δρόμους είναι τέ­τοια που τα αυ­το­κί­νη­τα προχωρούν σημειωτόν. Η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι την ανατολή του ή­λιου.

ΠΗΓΗ: madata.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πρωτοχρονιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.