31 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην Ελλάδα

Από τη Zoe01Μαθήτρια της
έκτης τάξης

Η βασιλόπιτα

Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κόβουν τη βασιλόπιτα αμέσως μετά την αλ­λα­γή του χρό­νου. Σε μερικές όμως, περιοχές της Ελλάδας η βασιλόπιτα κό­βε­ται στο με­ση­με­ρια­νό τρα­πέ­ζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την 1η Ι­α­νου­α­ρί­ου. Ό­πο­τε πάντως και αν κοπεί, α­κο­λου­θεί­ται το ίδιο εθιμοτυπικό: Ο νοικοκύρης τη σταυ­ρώ­νει τρεις φο­ρές με ένα μαχαίρι και με­τά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώ­το είναι του Χρι­στού, το δεύτερο της Πα­να­γί­ας, το τρίτο του Αγίου Βα­σι­λεί­ου, το τέταρτο του σπιτιού και α­κο­λου­θούν τα κομμάτια των με­λών της οι­κο­γέ­νει­ας με σειρά ηλικίας.

Χαρτοπαιξία

Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δο­κι­μά­ζουν την τύ­χη τους. Εκτός από το κρατικό λαχείο, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε κα­φε­νεί­α, λέσχες και σπίτια.

Πυροτεχνήματα

Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τα πυροτεχνήματα στις κεντρικές πλα­τεί­ες των πό­λε­ων. Είναι με ευθύνη και διοργάνωση των δημοτικών αρχών που ε­πί­σης φρο­ντί­ζουν για τον εορταστικό στολισμό των πόλεων, αλλά και τη δι­ορ­γά­νω­ση μου­σι­κών εκδηλώ­σεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το ποδαρικό

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κά­νει πο­δα­ρι­κό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον και­νούρ­γιο χρό­νο. Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άν­θρω­πο, που τον θεω­ρούν κα­λό­τυ­χο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει πο­δα­ρι­κό. Πολλές φορές προ­τι­μούν ένα μικρό παιδί για να κάνει πο­δα­ρι­κό, γιατί τα παιδιά εί­ναι αθώα και στην καρ­διά τους δεν υπάρχει η ζήλια και η κακία.

Οι κολόνιες

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το βράδυ, οι κάτοικοι της πόλης γεμάτοι χαρά για τον ερ­χο­μό του νέου χρόνου κατεβαίνουν στο δρόμο κρατώντας μπουκάλια με κο­λό­νια και ραί­νουν ο ένας τον άλλο τραγουδώντας: «Ήρθαμε με ρόδα και με αν­θούς να σας ειπού­με Χρό­νους Πολλούς».

Στις Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες θεωρούν καλό οιωνό να φυσάει βοριάς την πρωτοχρονιά. Επίσης θε­ω­ρούν κα­λό σημάδι αν έρθει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Αν όμως πε­τά­ξει πά­νω από το σπιτικό τους κοράκι τους βάζει σε σκέψεις μελαγχολικές ό­τι τάχα τους πε­ρι­μέ­νουν συμ­φο­ρές.

Το ρόδι

Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελ­λά­δας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Με­γά­λη Λει­τουρ­γί­α της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χί­λια κομμάτια κι έ­λε­γαν: «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο και­νούρ­γιος χρόνος!».

Διασκέδαση

Όλη την περίοδο των γιορτών ο κόσμος βγαίνει περισσότερο τα βράδια κι η κί­νη­ση στα μπαρ και τα κλαμπ είναι αυξημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής της Πρω­το­χρο­νιάς γί­νε­ται το αδιαχώρητο μετά τα μεσάνυχτα και η κίνηση στους δρό­μους είναι τέ­τοια που τα αυ­το­κί­νη­τα προχωρούν σημειωτόν. Η διασκέδαση συ­νε­χί­ζε­ται μέχρι την ανατολή του ή­λιου.

ΠΗΓΗ: madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ