Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Τα αναμνηστικά κέρματα του ευρώ
(Γαλλία)

Η Γαλλία έχει εκδώσει 11 αναμνηστικά κέρματα:


2008
Γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2010
70 χρόνια από την Έκκληση της 18ης Ιουνίου. Πρόκειται για τη ρα­διοφωνική έκκληση που απηύθυνε στο Λονδίνο μετά την πα­ρά­δο­ση της Γαλλίας ο Σαρλ ντε Γκωλ (επικεφαλής των Ελεύθε­ρων Γαλ­λι­κών Δυνάμεων). Αυτή η ομιλία θεωρείται ότι γέννησε τη Γαλλική Αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής στα χρόνια του Β' Πα­γκο­σμί­ου Πολέμου.

2011
30 χρόνια Γιορτή της Μουσικής. Απεικονίζονται ένα χαρούμενο πλή­θος και νό­τες που αιωρούνται στον αέρα.

2012
100 χρόνια από τη γέννηση του Αβά Πιερ (1912-2007), ιερέα και φη­μισμένου προστάτη των φτωχών.

2013
50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων. Απεικονίζονται οι τότε αρχηγοί της Γερμανίας και της Γαλλίας, Κόν­ραντ Α­ντενάουερ και Σαρλ ντε Γκωλ.
● Το κέρμα εκδόθηκε από κοινού με τη Γερμανία.

2013
150 χρόνια από τη γέννηση του Πιερ ντε Κουμπερτέν, εμπνευ­στή της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

2014
70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου «D-DAY» ονομάστηκε η μέρα που ι­σχυ­ρές αμερι­κα­νι­κές, βρετανικές και καναδικές δυνάμεις α­πο­βι­βά­στη­καν στην ακτή της κατεχόμενης βόρειας Γαλλίας. Δια­κρί­νο­νται οι πα­τημα­σιές των στρατιωτών στην άμμο της πα­ρα­λί­ας.

2014
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Στο κέντρο απεικονίζεται η γνω­στή κόκκινη κορδέλα, σύμβολο του αγώνα κατά της ασθέ­νειας.

2015
70 χρόνια ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη. Απεικονίζεται το περιστέρι της ειρήνης με ένα κλαδί ελιάς, του οποίου τα φύλλα έχουν αντικατασταθεί από τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Στο πάνω μέρος διακρίνονται οι κωδικοί των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2015
225 χρόνια Γιορτή της Ομοσπονδίας. Εορτάζεται η ενότητα του γαλλικού λαού και η εθνική συμφιλίωση. Απεικονίζεται η Μα­ρι­άν­να, η ενσάρκωση της Δημοκρατίας.

2016
Διεξαγωγή του Euro 2016 στη Γαλλία. Το Ευρωπαϊκό Πρωτά­θλη­μα Ποδοσφαίρου της UEFA λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρό­νια και συγκεντρώνει τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες αν­δρών στην Ευρώπη.

Δωράκια!


ΕΓΧΡΩΜΑ ΚΕΡΜΑΤΑ: www.united-euro.eu (1), www.cotationeuros.com (2),
www.muenzen-outlet.biz (3-4), www.eurocoinhouse.com (5-7)
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.