2 Απριλίου 2022

Τα αναμνηστικά κέρματα της Εσθονίας


Η Εσθονία έχει εκδώσει δέκα αναμνηστικά κέρματα.

2016

100 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου Εσθονού σκακιστή Πάουλ Κέρες.
Έγχρωμο δίευρο

2017

Η πορεία της Εσθονίας προς την ανεξαρτησία. Απεικονίζεται ο ελικοειδής κορμός μιας βελανιδιάς, από τη μια πλευρά του οποίου απεικονίζονται τα κλαδιά και από την άλλη πλευρά τα φύλλα. Τα κλαδιά συμβολίζουν την εποχή των επαναστάσεων και των στερήσεων που άνοιξαν τον δρόμο για την ανεξαρτησία της χώρας. Τα φύλλα συμβολίζουν τη δύναμη, τα επιτεύγματα και τη μακροζωία της.
Έγχρωμα δίευρα

2018

100 χρόνια από την ίδρυση της Εσθονίας και της Λετονίας και την επανίδρυση της Λιθουανίας. Τα τρία κράτη της Βαλτικής απεικονίζονται συμβολικά ως πλεξίδα. Τα ενώνει η ιστορία τους, διότι έχουν κοινό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Στο κέντρο σχηματίζεται ο αριθμός που αντιπροσωπεύει την 100ή επέτειο.
Έγχρωμο δίευρο

2018

100 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας. Απεικονίζονται ταυτόχρονα οι αριθμοί 18 και 100.

2019

150 χρόνια Φεστιβάλ Τραγουδιού. Το σχέδιο εμπνέεται από την παρέλαση του φεστιβάλ, η οποία κινείται σαν τα κύματα στη θάλασσα, με ιαχές υπερηφάνειας και χαράς και ποικίλες εθνικές ενδυμασίες.
Έγχρωμο δίευρο

2019

100 χρόνια από τη λειτουργία του Πανεπιστημίου του Τάρτου ως πρώτου πανεπιστημίου εσθονικής γλώσσας. Το Τάρτου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας.

2020

100 χρόνια από τη Συνθήκη Ειρήνης του Τάρτου. Η συνθήκη υπεγράφη μεταξύ Εσθονίας και Σοβιετικής Ρωσίας και καθόρισε τα ανατολικά σύνορα της χώρας, τερματίζοντας τον πόλεμο της εσθονικής ανεξαρτησίας.
Έγχρωμο δίευρο

2020

200 χρόνια από την ανακάλυψη της Ανταρκτικής.

2021

Φινοουγγρικοί λαοί. Το σχέδιο βασίζεται στις τοιχογραφίες των σπηλαίων της λίμνης Ονέγκα (ΒΔ Ρωσία). Ο κυνηγός, η άλκη, το υδρόβιο πτηνό και ο ήλιος σχηματίζουν τον συμβολικό κύκλο της ζωής των φινοουγγρικών λαών.
Έγχρωμο δίευρο

2021

Λύκος, το εθνικό ζώο της χώρας.
Έγχρωμο δίευροΣΗΜΑΙΑ: commons.wikimedia.org
ΚΕΡΜΑΤΑ: coin-brothers.com, ecb.europa.eu, euro-coins.info
ΕΓΧΡΩΜΑ ΔΙΕΥΡΑ: coin24.ee, coinsclub.gr, ebay.de, eurocoinhouse.com, eurocollection.shop, eurospecial.fi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα