27 Ιαν 2020

Η ιστορία των τακουνιών

Από την KM_458
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Όταν ανακαλύφθηκαν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια φοριούνταν εξίσου και από γυναίκες αλλά και από άνδρες, και μάλιστα για πολλούς αιώνες.

Οι αιγυπτιακοί τάφοι δείχνουν πως οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που φόρεσαν τακούνια, όμως δεν είναι αληθές γιατί η ύπαρξη τακουνιών πρώτη φορά ήταν στην Ελληνιστική περίοδο.



Η πρώτη εξακριβωμένη επιλογή ψηλοτάκουνων από άτομα της υψηλής κοινωνίας, έγινε το 1533 όταν η Catherine de’ Medici, Ιταλίδα Αικατερίνη των Μεδίκων η οποία την ημέρα του γάμου της με τον βασιλιά Ερρίκο τον 2ο της Γαλλίας (Δούκα της Ορλεάνης) κόλλησε ένα κομμάτι ξύλο από κάποια σκάλα στα παπούτσια της ώστε να προσθέσει λίγους πόντους. Έτσι έγιναν πολύ γρήγορα μόδα στη Γαλλία. Η Mary Tudor επίσης φορούσε ψηλοτάκουνα και μάλιστα ιδιαίτερα ψηλά και μέχρι τον 19ο αιώνα τα τακούνια φοριόντουσαν εξίσου από άνδρες και γυναίκες.

Τα τελευταία 100 χρόνια η μόδα στα τακούνια έχει εξελιχθεί πολύ. Οι άνδρες σταμάτησαν να φοράνε τακούνια, και τα γυναικεία αλλάζουν συνεχώς μορφή. Αυτή τη στιγμή οι γόβες, τα πέδιλα, οι μπότες είναι τα πιο δημοφιλή είδη παπουτσιών με τακούνι, και οι γυναίκες τα λατρεύουν.

Έως τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Λουδοβίκος ο 14ος, η Μαρία Αντουανέτα, η βασίλισσα Βικτώρια, ο Leopold Von Sacher Masoch φόραγαν τακούνια.



Η γόβα στιλέτο με το χαρακτηριστικό τακούνι να μοιάζει με καρφί και να κυμαίνεται από 10 έως τα 15 εκατοστά, πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 30, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής και κατασκευαστής υποδημάτων Andre Perugia έφτιαξε ένα ζευγάρι όπου έβαλε ένα μεγάλο καρφί στο πίσω μέρος του παπουτσιού για μια τραγουδίστρια της όπερας.

Η ανακάλυψη του στιλέτο ωστόσο, με τη μορφή που έχει σήμερα, έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και η Μέριλιν Μονρό βοήθησε πολύ στην εδραίωσή του ως υποδήματος φετίχ σύμφωνα με το good story. Τις του τάσεις του καθόρισαν αρχικά σχεδιαστές όπως ο Roger Vinier για τον οίκο Dior, αλλά και ο Salvatore Ferragamo.

Τη δεκαετία του ’80 το στιλέτο επανήλθε δριμύτερο όταν οι γυναίκες το συνδύασαν με φορέματα με βάτες και έντονα χρώματα στα αξεσουάρ, δίνοντας παράλληλα όγκο στα μαλλιά τους.

Τεχνολογία
ΠΗΓΗ: Βλ. τέλος δεύτερης εικόνας

7 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Πολύ καλή εργασία! Και πρωτότυπη! :))

μαθητής11 είπε...

Πολύ ωραία εργασία.

wolf23 είπε...

Συμφωνώ με τον κύριο KM_458.😎👍

δάσκαλος98 είπε...

@ wolf23: Πόσο δίκιο έχει η μαντάμ Κλητική! Το κόμμα προστατεύει από παρανοήσεις... 😉

Νεφ.2008 είπε...

Εξαιρετική εργασία!!★;-)

Αpril 12 είπε...

Τελικά η φωτογραφίες βγήκαν πολύ ωραίες . Θαυμάσια η εργασία σου!🏅🏆♥️📸📸📷📸📸

ΚΜ_458 είπε...

Ευχαριστώ πολύ:)

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα