Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να ε­ξυ­πη­ρε­τεί την ωρίμανση των ωαρίων, τη γονιμοποίηση, την κύηση και τον τοκετό. Α­πο­τε­λεί­ται από τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, τη μήτρα και τον κόλπο.

(πρόσθια και πλαϊνή όψη)

 1  Ωοθήκες. Σε αυτές φυλάσσονται και ωριμάζουν τα ωάρια. Εδώ επίσης πα­ρά­γο­νται οι γυναικείες ορμόνες.
Μέσα στις ωοθήκες υπάρχουν γύρω στα 200.000 ωάρια, τα οποία έχουν δη­μι­ουρ­γη­θεί κατά την εμβρυϊκή ηλικία. Από την εφηβική ηλικία και μετά, και κάθε 28 η­μέ­ρες περίπου, ωριμάζει ένα ωάριο εναλλάξ σε κάθε ωοθήκη: στην αριστερή τον ένα μή­να, στη δεξιά τον επόμενο.
Η περιοδική αυτή διαδικασία μειώνεται μετά την ηλικία των 40 περίπου ετών, κατά την κλιμακτήριο, και σταδιακά τερματίζεται. Έτσι, μόνο περίπου 400 ωάρια ω­ρι­μά­ζουν συνολι­κά κατά τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας.

 2  Σάλπιγγες. Συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα. Στην ιατρική ορολογία ο­νο­μά­ζο­νται ωαγωγοί, επειδή είναι οι «δρόμοι» από τους οποίους περνούν τα ωάρια για να πά­νε στη μήτρα.
Όταν ένα ώριμο ωάριο περνάει από την ωοθήκη στη σάλπιγγα λέμε ότι υπάρχει ω­ορ­ρη­­ξί­α.

 3  Μήτρα. Στα τοιχώματά της εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο και, αργότερα, το έμβρυο.
Αν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται μέσω του κόλπου ό,τι είχε δη­μι­ουρ­γη­θεί για να φιλοξενήσει τη νέα ζωή: βλέννα, αίμα και κυτταρικά υπολείμματα. Η δι­α­δι­κα­σί­α αυτή ονομάζεται έμμηνη ρήση ή «περίοδος» και γίνεται για να επανέλθει το εν­δο­μή­τρι­ο (δηλα­δή ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) στην αρ­χι­κή του κατάσταση.

Ο έμμηνος κύκλος της γυναίκας
(μια σχετική παρουσίαση βρίσκεται εδώ)

 4  Κόλπος. Σε αυτόν εισέρχεται το πέος κατά τη σεξουαλική επαφή, προκειμένου να α­πελευθερώσει τα σπερματοζωάρια που θα προσπαθήσουν να γονιμοποιήσουν το ω­ά­ρι­ο.
Σε κάθε σεξουαλική επαφή στο εσωτερικό του κόλπου απελευθερώνονται ε­κα­τομ­μύ­ρι­α σπερματοζωάρια, τα οποία κινούνται με τη βοήθεια της ουράς τους προς τις σάλ­πιγ­γες, ώ­στε να συναντηθούν με το ωάριο.

ΠΗΓΗ: Φυσικά ΣΤ' τάξης | ΕΙΚΟΝΕΣ: Φυσικά ΣΤ' τάξης, Βιολογία Α' Γυμνασίου1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τελειο

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.