Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Μάγχη

Από τον Vans333Dp

Η Μάγχη (γαλλικά: La Manche, το μανίκι, αγγλικά: English Channel) είναι θάλασσα που χωρίζει την ηπειρωτική Ευρώπη από τη Μεγάλη Βρετανία και που, διαμέσου του πορ­θμού του Καλαί, ενώνει τη Βόρεια θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει μή­κος 560 χλμ., το μεγαλύτερο πλάτος της φτάνει τα 240 χλμ. και το μικρότερο πλά­τος της τα 34 χλμ. Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν γνωστή ως «O­ce­a­nus Britannicus» (Βρετανι­κός Ωκεανός).


Γεωλογική ιστορία της Μάγχης

Πριν από 10.000 χρόνια περίπου (την τελευταία εποχή των παγετώνων), ένα τμήμα των βρετανικών νήσων ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και το υπόλοιπο κα­λυμ­­μέ­νο από πάγο. Όταν τα στρώματα του πάγου άρχισαν να υποχωρούν, μια με­γά­λη λίμνη σχηματίστηκε νότια της σημερινής Βόρειας Θάλασσας η οποία Βόρεια Θά­λασ­σα ήταν α­κόμη καλυμμένη από πάγο. Τα νερά, μη βρίσκοντας διέξοδο προς τα βό­ρει­α κατευθύν­θηκαν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό διαμέσου του στενού μεταξύ Ντό­βερ και Καλαί.

Το φαινόμενο της διάβρωσης, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, άρχισε να κα­τα­­στρέ­φει τα μαλακά πετρώματα της περιοχής. Χαρακτηριστικοί είναι οι λευκοί βρά­χοι του Ντόβερ.

Άλλος παράγοντας υπεύθυνος για τον σχηματισμό του στενού ήταν οι ισχυρές σει­σμι­κές δονήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό της Γηραιάς Αλβιώνας (Αγ­γλί­α) από την υπόλοιπη Ευρώπη και την εμφάνιση πολλών μικρών νησίδων.

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: tzina45 | ΠΗΓΕΣ: Wikipedia, Live-Pedia.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ευρώπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.