Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

28 Νοεμβρίου 2012

Αυτό το ξέρατε;

Από τον Anthony12

Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα νοερό ταξίδι και να μάθουμε πληροφορίες που ίσως δε γνω­­ρί­ζου­με για διάφορα μέρη της Ευρώπης

 1  Κωνσταντινούπολη: η πόλη των δύο ηπείρων

Από τους αρχαίους χρόνους, η μαγευτική Κωνσταντινούπολη, ένωνε την Ευρώπη με την Α­σί­α, με τα σημαντικά Στενά του Βοσπόρου. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η εκ­πλη­κτι­κή πόλη, εί­­ναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη πάνω στη γη. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη μη­­τρό­πο­λη στον κόσμο που ενώνει δύο ηπείρους.


Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, η πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα πολλών αυ­το­­κρα­το­ρι­ών. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει κάποτε: «Εάν η γη ήταν ένα ε­νι­αί­ο κρά­τος, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσά της».

 2  Τα πιο διάσημα και ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης

Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχει μέγιστο υψόμετρο πε­­ρί­που 3.350 μ. και βρίσκεται στη Σικελία, στη νότια Ιταλία. Το πιο ψηλό ευ­ρω­παϊ­κό η­­φαί­στει­ο, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κό­σμου.


Το Στρόμπολι είναι επίσης ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη. Είναι ένα α­πό τα οκτώ Αιολικά Νησιά, ένα ηφαιστειακό αρχιπέλαγος που επίσης ανήκει δι­οι­κη­τι­κά στη Σι­κε­λί­α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Στρόμπολι είναι το μόνο ενεργό η­φαί­στει­ο της η­­πει­ρω­τι­κής Ευρώπης.

Ο Βεζούβιος, είναι ένα ακόμη ηφαίστειο της Ιταλίας, που έγινε γνωστό για την έ­κρη­ξή του το 79 μ.Χ., κατά την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς τρεις μεγάλες πόλεις, η Πο­μπηία, το Ηράκλειο και οι Σταβίες. Η τελευταία του έκρηξη, σημειώθηκε το 1944.

Τέλος, το Vatnajökull στην Ισλανδία, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός παγετώνας σε ό­­γκο και κάτω από τον πάγο του βρίσκονται τουλάχιστον επτά ηφαίστεια.

 3  Η μεγαλύτερη και η μικρότερη χώρα στον κόσμο

Στην Ευρώπη βρίσκεται, τόσο η μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Κράτος του Βα­τι­κα­νού, ό­σο και η μεγαλύτερη, η Ρωσία (όσον αφορά την έκταση). Το κράτος του Βα­τι­κα­νού α­­πο­τε­λεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το μόνο μνη­μεί­ο που εί­ναι ταυτόχρονα και ολόκληρη χώρα.


 4  Το άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, κα­τα­σκευ­ά­στη­κε στη Γαλ­λί­α

Πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν ότι το περίφημο άγαλμα της Ελευθερίας, σχεδιάστηκε α­πό τον Frédéric Bartholdi. Το κολοσσιαίο νεοκλασικό γλυπτό, κατασκευάστηκε στη Γαλ­λί­α και δό­θη­κε ως δώρο φιλίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο A­le­xandre Gu­stave Eif­fel, ο εξαιρετικός Γάλλος μηχανικός του Πύργου του Άιφελ στο Πα­ρί­σι, κατα­σκεύασε το πλαί­σι­ο χάλυβα του αγάλματος.


Το συνολικό ύψος του αγάλματος είναι 93 μέτρα και οι επτά ακτίνες του στέμματος της Ε­λευ­θε­ρί­ας, αντιπροσωπεύουν τις επτά ηπείρους. Αντίγραφα του αγάλματος έ­χουν δη­­μι­ουρ­γη­θεί σε όλο τον κόσμο, με το πιο διάσημο να βρίσκεται στη Γαλλία.

 5  Η Μεσόγειος ήταν κάποτε έρημος

Κατά τα τελευταία 40 χρόνια έχουν βρεθεί αδιάσειστα στοιχεία ότι η Μεσόγειος είχε στε­­ρέ­ψει εντελώς στο παρελθόν. Πριν αρχίσει να γεμίζει, η Μεσόγειος είχε αποκοπεί α­πό τους ω­κε­α­νούς και είχε εξατμιστεί αφήνοντας έκθετη την επιφάνειά της που ή­ταν κατά βά­ση α­πό αλάτι.


Ήταν κατά τη λεγόμενη «μεσσηνιακή κρίση αλατότητας» που διήρκεσε από 50.000 έ­ως 400.000 χρόνια, όταν η Μεσόγειος αποκόπηκε από τον πορθμό του Γιβραλτάρ, ο ο­ποί­­ος με­τα­τρά­πη­κε σε ισθμό, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο δραματικά πα­ρα­δείγ­μα­τα πε­­ρι­­βαλ­λο­ντι­κής αλλαγής. Αμέσως μετά, και αφού είχε προηγηθεί η κα­τάρ­ρευ­ση του ι­σθμού, άρ­χι­σε το γέμισμα της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: toptenz.net | ΕΙΚΟΝΕΣ: el.wikipedia.org


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ευρώπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.