Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

20 Νοεμβρίου 2012

Ευρώπη

Από τον Anthony12

H Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά Ήπειρος, είναι μία από τις επτά ηπείρους του κό­σμου. Αποτελούμενη από τη δυτικότερη χερσόνησο της Ευρασίας, η Ευρώπη χω­ρί­ζε­ται γε­νι­κά από την Ασία στην ανατολή του από το χώρισμα που αποτελείται από τα Ουράλια, τον ποταμό Ουράλη, την Κασπία Θάλασσα, την περιοχή του Καυκάσου και τη Μαύρη Θά­­λασ­σα προς τα νοτιοανατολικά.


Επίσης η Ευρώπη συνορεύει με τον Αρκτικό Ωκεανό και άλλα υδατικά συστήματα στα βό­­ρει­α, τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά, τη Μεσόγειο Θάλασσα προς νότο και τη Μαύ­ρη Θά­λασ­σα και συνδέεται με υδατικούς οδούς προς τα νοτιοανατολικά. Ω­στό­σο, τα σύ­νο­ρα της Ευρώπης –μια έννοια που χρονολογείται από την κλασική αρ­χαι­ό­τη­τα– είναι κά­πως αυ­θαί­ρε­τη, όπως ο όρος ήπειρος μπορεί να αναφέρεται σε μια πο­λι­τι­στι­κή και πο­λι­τι­κή δι­ά­κρι­ση ή μία φυσιογραφική.

Η Ευρώπη είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συ­νο­λι­κά με τα νησιά έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλα­­νή­τη μας. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1981 ξεπερνούσε τα 670 ε­κα­­τομ­μύ­ρι­α κατοίκους.


Στην αρχή δεν υπήρχε Ευρώπη. Επί πέντε εκατομμύρια έτη δεν υπήρχε παρά μόνο μια με­γά­λη χερσόνησος με δαντελωτές ακτές, χωρίς όνομα.
● Δυτικά, εκτεινόταν ο ωκεανός, τον οποίο κανείς δεν είχε διασχίσει.
● Νότια, δύο κλειστές και συνεχόμενες θάλασσες, διάσπαρτες με νησιά, νησίδια και μι­­κρό­τε­ρες χερσονήσους.
● Βόρεια, η μεγάλη πολική κορυφή του κόσμου διαστελλόταν και συστελλόταν ανά τους αι­ώ­νες σαν γιγαντιαία παγωμένη μέδουσα.
● Ανατολικά, η ανοικτή στεριά, ένα γεφύρι από όπου θα περνούσαν όλοι οι λαοί και ό­λοι οι πολιτισμοί του κόσμου.

Κατά τα διάκενα μεταξύ των παγετωδών εποχών, η χερσόνησος δέχθηκε τους πρώ­τους οι­κι­στές της. Τα ανθρωποειδή του Νεάντερταλ και οι άνθρωποι των σπηλαίων του Κρο­­μα­νιόν είχαν οπωσδήποτε ονόματα, πρόσωπα και ιδέες. Δε θα μάθουμε όμως πο­τέ ποιοι πραγ­μα­τι­κά ήταν. Δεν είμαστε σε θέση παρά μόνο αμυδρά να τους γνω­ρί­σου­με μέσω της ζω­γρα­φι­κής, των εργαλείων και των οστών τους.


Η Ευρώπη ήταν η πρωταγωνίστρια ενός από τους πιο σεβαστούς μύθους του κλα­σι­κού κό­σμου. Ήταν η μητέρα του Μίνωα, βασιλέα της Κρήτης και γεννήτορα των αρ­χαι­ό­τε­­ρων κλά­δων του μεσογειακού πολιτισμού. Η μορφή της επιβιώνει και στον Ό­μη­ρο. Ό­μως, μέ­σω του μύθου της Ευρώπης και του ταύρου, η Ευρώπη πέρασε στην αι­ω­νι­ό­τη­τα ως μια α­θώ­α πριγκίπισσα που ξελογιάστηκε από τον Πατέρα των Θεών. Κα­θώς έκανε τον πε­ρί­πα­τό της με τις συντρόφους της στις ακτές της πατρίδας της, της Φοινίκης, την α­πο­πλά­νη­σε ο Δίας μεταμορφωμένος σε πάλλευκο ταύρο.


ΠΗΓΕΣ: Βικιπαίδεια, www.nnet.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ευρώπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.