Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

25 Νοεμβρίου 2012

Αμερική

Από τον Anthony12


Η Αμερική είναι ήπειρος του δυτικού ημισφαιρίου, που αποτελείται από τη Βόρεια και Νό­­τι­α Αμερική, τα εξαρτώμενα εδάφη και τις κτήσεις τους. Καταλαμβάνει 8,3% της συ­νο­λι­­κής ε­­πι­­φά­­νει­­ας του πλανήτη και 28,4% της στεριάς, και φιλοξενεί περίπου το 14% του πα­­γκό­­σμι­­ου πληθυσμού (περίπου 900 εκατομμύρια ανθρώπους).

Η Αμερική είναι γνωστή και ως «Νέος Κόσμος», λόγω της ανακάλυψής της από τους Ευ­­ρω­παί­ους σχετικά αργά, μόλις τον 15ο αιώνα. Είχαν προηγηθεί ήδη οι Βίκινγκς, οι Ι­νου­ίτ και φυσικά οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Αμερικής.

Ο όρος «Αμερική» χρησιμοποιείται καταχρηστικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ε­ξω­τε­­ρι­κό για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η ονομασία «Α­με­ρι­κή» της η­­πεί­­ρου προέρχεται από τον εξερευνητή Αμέριγκο Βεσπούτσι.

Το πιο βόρειο σημείο της Αμερικής είναι το νησί Κάφφεκλουμπεν, που είναι και η βο­ρει­ό­­τε­ρη στεριά στη Γη. Το νοτιότερο σημείο είναι τα νησιά της Νότιας Θούλης, αν και κά­ποιες φο­­ρές θεωρούνται τμήμα της Ανταρκτικής. Το ανατολικότερο σημείο εί­ναι το Βο­­­ρει­­ο­­α­­να­­το­­λι­­κό Ακρωτήρι (στη δανική Nordostrundingen) στη Γροιλανδία, ε­νώ το δυτι­κότερο η νήσος Ά­­του, τμήμα του αρχιπελάγους των Αλεουτίων στον Ει­ρη­νι­κό.

Ο πληθυσμός της Αμερικής φτάνει τους 858.000.000 κατοίκους σύμφωνα με στα­τι­στι­­κές των Ηνωμένων Εθνών και διαιρείται σε:
● 501 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική το 2002
● 357 εκατομμύρια στη Νότια Αμερική


Ο πληθυσμός της Αμερικής αποτελείται από τους απογόνους οκτώ μεγάλων ε­θνο­τι­κών ο­­μά­­δων και των συνδυασμών τους:

 1  Τους Ιθαγενείς της Αμερικής, δηλαδή τους κοινά λεγόμενους «Ινδιάνους», τους Ι­­νου­ίτ και τους Αλεούτιους

 2  Ευρωπαίους, κυρίως Ισπανούς, Άγγλους, Ιρλανδούς, Ιταλούς, Πορτογάλους, Γάλ­­λους, Γερ­­μα­­νούς και Ολλανδούς

 3  Τους Μεστίζο, μιγάδες με μεικτή ιθαγενή και ευρωπαϊκή καταγωγή

 4  Αφρικανούς

 5  Τους Μουλάτο, μιγάδες αφρικανικής και ευρωπαϊκής κα­τα­γω­γής

 6  Τους μιγάδες Cafuso ή Ζάμπο (στα ισπανικά), μεικτής αφρικανικής και ιθαγενούς κα­τα­γω­γής

 7  Τους Ασιάτες

 8  Τους Μεσανατολίτες

Από αυτή την άποψη, δίκαια η Αμερική θεωρείται «χωνευτήρι του κόσμου». Η πλει­ο­ψη­φί­α του πληθυσμού ζει στη Λατινική Αμερική, που χαρακτηρίζεται από την κυ­ρι­αρ­χί­α δυο γλωσ­­σών, της ισπανικής και της πορτογαλικής, που προέρχονται από τα λα­τι­νι­κά. Αντίθε­τα, στη Βόρεια Αμερική, ουσιαστικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά ε­πι­κρα­τεί η αγγλική γλώσσα που προέρχεται από τα γερμανικά. Οι δυο αυτές χώρες έ­χουν βασικά αγγλικές ρίζες και δι­­α­­φέ­­ρουν όχι μόνο από γλωσσολογική, αλλά και από πο­λι­τι­στι­κή, κοινωνική και οι­­κο­­νο­­­μι­­κή άποψη από τις άλλες χώρες της Αμερικής.

Χώρες

● ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Αϊτή, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλ­βα­­δόρ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Μεξικό, Μπε­λίζ, Νι­κα­­ρά­γου­α, Ονδούρα, Παναμάς, Τζαμάικα κ.ά.

● ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Γαλλική Γουιάνα, Γου­ι­ά­να, Ε­κου­α­δόρ, Κολομβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού, Σουρινάμ, Χιλή

ΠΗΓΕΣ: Wikipedia, pix.com.ua, παιχνιδιαπαζλ.com, travelplan


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Αμερική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.