Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

18 Νοεμβρίου 2012

Παραμυθένιο και οικολογικό σπίτι

Από τον Anthony12

O Σάιμον Ντέιλ, ένας νέος Ουαλός, έχτισε το σπίτι του σε τέσσερις μήνες με κόστος μι­­κρό­τε­ρο από 3.500 €, ενώ απαιτήθηκαν 1.000 με 1.500 εργατοώρες.

Πρόκειται για μια κατοικία φιλική προς το περιβάλλον που μοιάζει με τα σπίτια των χό­­μπιτ, των μικρών πλασμάτων που εμφανίζονται στον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλ­κιν.

Όπως αναφέρει ο Ντέιλ στην ιστοσελίδα του, η κατασκευή με φυσικά υλικά ε­ξοι­κο­νο­­μεί κό­­στος, ενώ γλιτώνουμε από τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν τα σύγ­χρο­να δομικά υ­­λι­­κά.


Το σπίτι είναι υπόσκαφο σε πλαγιά ώστε να αποτελεί ιδανικό καταφύγιο και να μην αλ­λοι­ώ­νει το φυσικό τοπίο.
● Πέτρες και χώμα από το σκάψιμο χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη των τοίχων και των θε­­με­­λί­­ων.
● Το πλαίσιο του σπιτιού είναι από ξύλα που συλλέχθηκαν από το παρακείμενο δά­σος.
● Οι τοίχοι, τα πατώματα και η οροφή είναι καλυμμένα με καλάμια για ευκολία κα­τα­σκευ­ής και πολύ καλή μόνωση.
● Η οροφή είναι επίσης επενδεδυμένη με πλαστικό και λάσπη/τύρφη, ενώ στους τοί­χους υ­­πάρ­­χει ασβεστοκονίαμα το οποίο δεν επηρεάζει το αναπνευστικό και απαιτεί λί­γη ε­­νέρ­­­γει­­α στην κατασκευή σε σύγκριση με το τσιμέντο.
● Τα πατώματα έχουν επενδυθεί με απορρίμματα ξυλείας.
● Η θέρμανση γίνεται με ξυλόσομπα, το ψυγείο λειτουργεί με κρύο αέρα προ­ερ­χό­με­νο α­­πό τα θεμέλια, στο σπίτι εισέρχεται φυσικό φως από ηλιοροφή, ενώ ηλεκτρική ε­νέρ­γει­α πα­­ρέ­­χουν φωτοβολταϊκά πάνελ.
● Το νερό προέρχεται από την παρακείμενη πηγή, η τουαλέτα λειτουργεί ως κο­μπο­στο­­ποι­η­τής, ενώ τέλος συλλέγονται τα όμβρια ύδατα από την οροφή για το πότισμα του κή­που.


(περισσότερα για την κατασκευή του εδώ)

ΠΗΓΗ: econews


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: περιβάλλον


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.