Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

παίρνω - περνώ

Οι λέξεις που μοιάζουν στην προφορά αλλά έχουν διαφορετική σημασία λέγονται πα­ρώ­­νυ­μα: αμαρτωλός - αρματολός, αμυγδαλές - αμυγδαλιές

Τα παρώνυμα που διαφέρουν μόνο στον τόνο ονομάζονται τονικά παρώνυμα: γέ­ρος - γερός, γέρνω - γερνώ, παίρνω - περνώ

Το τελευταίο ζευγάρι ευθύνεται για πολλά ορθογραφικά λάθη. Ένας τρόπος για να θυ­­μό­­μα­­στε τα [ε] του «παίρνω» και του «περνώ» είναι οι παρακάτω εικόνες:

Το «παίρνω» γράφεται με το δίψηφο αι, γιατί
(νιαμ νιαμ!) ένα μόνο γράμμα δε μου φτάνει!
Όταν «περνώ» από κάπου, χρησιμοποιώ μόνο ένα γράμμα, το ε, για να
μη σηκώνω μεγάλο βάρος. Άλλωστε η τσάντα κάθε πρωί είναι αρκετή!

Ένας άλλος τρόπος είναι να θυμόμαστε την πινακίδα που υπάρχει κοντά σε σχολεία:


Μη φοβάστε, κανείς δεν παίρνει παιδιά από τον δρόμο! Η επιγραφή ενημερώνει α­­πλώς τους ορθογράφους οδηγούς ότι περνούν παιδιά και πρέπει να προσέχουν!


ΕΙΚΟΝΕΣ: www.bodybuilding.com (1), www.cvltnation.com (2), podilato98.blogspot.gr (3-4)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ορθογραφία


2 σχόλια:

Dimitrios Mantes είπε...

Μου αρέσει να με αντιγράφουν. Από το 2013 έχω δημοσιεύσει το κόλπο με το 'παίρνω' πολλά δώρα και το 'περνώ' γρήγορα την επικίνδυνη γέφυρα.Εκείνο που ενοχλεί γενικά, είναι ότι δεν σας άρεσε το πρωτότυπο (το αρχέτυπο είναι πάντα αρχέτυπο και δεν αντιγράφεται) αλλά πάνω στο δικό μου σκεπτικό, είπατε να δημιουργήσετε ένα δικό σας παράδειγμα με αλλαγή αντί δώρων, μπισκότων και τη γέφυρα την ίδια! Οποία ρηχότητα και πενία! Και καλά, τους αναγνώστες σας δεν τους σεβαστήκατε να τους πλασάρετε την ιδέα άλλου ως δική σας. Εμένα; Δεν ντραπήκατε λίγο; Αλλά έτσι είναι όλοι οι κλέφτες. Θρασείς και ανερυθρίαστοι..Λυπάμαι αν είστε και εκπαιδευτικός.

δάσκαλος98 είπε...

Αντιλαμβάνομαι τον θυμό σας, κατανοώ ακόμη και την ένταση με την οποία γράφετε, αλλά δεν έχω ιδέα για τι μιλάτε. Οι εικόνες που έφτιαξα είναι προϊόν δικής μου σκέψης και διαμορφώθηκαν στην πορεία και διδασκαλία ετών. Δεν είστε υποχρεωμένος να γνωρίζετε τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζω τη δουλειά των άλλων ανθρώπων, ωστόσο με αδικείτε. Το μόνο που, κατά τύχη, με σώζει είναι ότι η ανάρτηση πρωτοδημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, όπως φαίνεται και από την ηλεκτρονική της διεύθυνση πάνω πάνω. Μάλλον τα "μεγάλα πνεύματα" συναντήθηκαν την ίδια εποχή, ενδεχομένως να προηγήθηκα κιόλας!
Αν το επιθυμείτε πάντως κι εσείς, θα ήθελα να μου στείλετε έναν σύνδεσμο με την προαναφερόμενη δουλειά σας, για να τη γνωρίσω.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.