21 Νοεμβρίου 2019

Το ανάγλυφο της Γης

Η Γη παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων, έχει δηλαδή οροσειρές και πεδιάδες, λίμνες και ποτάμια, νησιά και χερσονήσους, θαλάσσιες λεκάνες κ.ά.Το ανάγλυφο της Γης, η μορφή της δηλαδή, διακρίνεται σε ηπειρωτικό και υποθαλάσσιο.

Ηπειρωτικό ανάγλυφο

Το ηπειρωτικό ανάγλυφο είναι το ανάγλυφο της στεριάς. Αποτελείται από τα γεωμορφολογικά στοιχεία που παρατηρούμε μελετώντας την επιφάνεια της θάλασσας και τις ακτές (οριζόντιος διαμελισμός) και από τα γεωμορφολογικά στοιχεία που παρατηρούμε στην επιφάνεια της στεριάς (κατακόρυφος διαμελισμός).

Μερικά στοιχεία του οριζόντιου διαμελισμού είναι τα νησιά, οι κόλποι και οι χερσόνησοι, οι πορθμοί και οι ισθμοί.

Μερικά στοιχεία του κατακόρυφου διαμελισμού είναι τα βουνά και οι οροσειρές, οι πεδιάδες και τα οροπέδια, οι λίμνες και τα ποτάμια.


Τοπίο οριζόντιου διαμελισμούΤοπίο κατακόρυφου διαμελισμού


Υποθαλάσσιο ανάγλυφο

Το υποθαλάσσιο ανάγλυφο είναι το ανάγλυφο του βυθού. Αποτελείται από υποθαλάσσιες οροσειρές, τάφρους κ.ά. Με τη βοήθεια των δορυφόρων οι επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν ένα μικρό τμήμα του, αποκαλύπτοντας ένα θέαμα μαγευτικό!

Ακραία σημεία του ανάγλυφου

Το ψηλότερο σημείο του ηπειρωτικού ανάγλυφου βρίσκεται στην Ασία, στην κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.). Το βαθύτερο σημείο του υποθαλάσσιου ανάγλυφου βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στην Τάφρο των Μαριανών (10.971 μ.).

Δείτε εδώ το ψηλότερο και το βαθύτερο σημείο της Γης.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

ΠΗΓΗ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ: brightideasteaching.co.uk (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com), expedia.com, turismoyrutas.blogspot.com, aqjdw.com, fineartamerica.com, Γεωγραφία ΣΤ΄ τάξης (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com), didaskaleio.weebly.com - ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ebooks.edu.gr


Γεωγραφία

2 σχόλια:

μαθητής11 είπε...

Ουαου

Νεφ.2008 είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα είναι πιο διασκεδαστικά από αυτά που έχει το βιβλίο της Γεωγραφίας.:-)

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα