16 Νοεμβρίου 2019

Η εξάπλωση του οθωμανικού κράτους

Η ανάπτυξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1300 έως το 1683

1. Ίδρυση και επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1300-1357)

Την περίοδο αυτή βασιλεύουν ο Οσμάν Α΄ και ο Ορχάν Α΄. Καταλαμβάνονται πόλεις της Μικράς Ασίας (Προύσα, Νίκαια, Νικομήδεια, Άγκυρα) και της Ανατολικής Θράκης (Καλλίπολη).


2. Δεύτερη επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1357-1389)

Βασιλεύει κυρίως ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ (1362-1389). Ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Θράκης και της νότιας Βουλγαρίας με την απόκτηση σπουδαίων πόλεων (Αδριανούπολη, Φιλιππούπολη, Ορμένιο, Σέρρες, Σόφια, Νίσσα).

Το 1389 οι Οθωμανοί νικούν στο Κοσσυφοπέδιο συνασπισμό των βαλκανικών κρατών.


3. Τρίτη επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1389-1512)

Το 1396 οι Οθωμανοί με σουλτάνο τον Βαγιαζήτ Α΄ (1389-1402) κατακτούν τη Βουλγαρία και το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας, αλλά το 1402 ηττώνται στην Άγκυρα από τους Μογγόλους του Ταμερλάνου. Ο Βαγιαζήτ Α΄ αιχμαλωτίζεται και η αυτοκρατορία του καταρρέει.

Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1413, ο Μωάμεθ Α΄ επανενώνει την αυτοκρατορία, ενώ οι επόμενοι σουλτάνοι (Μουράτ Β΄, Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, Βαγιαζήτ Β΄) επεκτείνουν τα σύνορα του οθωμανικού κράτους από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Σερβία και από την Πελοπόννησο μέχρι την Τραπεζούντα και τις γενοβέζικες αποικίες της Κριμαίας.


4. Τελική επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1512-1683)

Η οθωμανική επέκταση κορυφώνεται τον 16ο αιώνα με σουλτάνους τον Σελίμ Α΄ και τον Σουλεϊμάν Α΄ τον Μεγαλοπρεπή. Στα εδάφη της αυτοκρατορίας προστίθενται η ανατολική Μικρά Ασία, η Αίγυπτος και η Ουγγαρία, ενώ πολιορκούνται η Βιέννη και η Μάλτα.

Τα επόμενα χρόνια επέρχεται στασιμότητα και παρακμή λόγω ανεπάρκειας κάποιων σουλτάνων και εσωτερικών εξεγέρσεων. Την περίοδο αυτή, ωστόσο, ξεχωρίζουν η νίκη του Μουράτ Δ΄ εναντίον των Περσών και η κατάληψη της Κρήτης (1669) επί Μωάμεθ Δ΄.


Πατήστε στις εικόνες και παρακολουθήστε την εξάπλωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε δύο διαδραστικά χρονολόγια (το δεύτερο έχει περισσότερες πληροφορίες):
ΠΗΓΗ: ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: podilato98.blogspot.com


Μεσαιωνικά χρόνια

1 σχόλιο:

μαθητής11 είπε...

Τότε είχε πολλά εδάφη η οθωμανική αυτοκρατορία αλλά μετά άρχισε να χάνει.

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα