Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Ο Ποντιακός Ελληνισμός

Μετά την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204) συγκροτήθηκε, ανάμεσα σε άλλα κράτη, μια ισχυρή ποντιακή αυτοκρατορία στην Τραπεζούντα. Οι Έλληνες του Πόντου, κάτοικοι της περιοχής από τα αρχαία χρόνια, ακολουθούν στο εξής μια μο­ναχική ιστορική διαδρομή. Η γεωγραφική απομόνωσή τους έχει συνέπειες τόσο στη γλώσσα όσο και στα διάφορα έθιμα, κάτι που, αναμφίβολα, εμπλουτίζει τη σύγχρονη νεοελληνική παράδοση.

Χάρτης του ιστορικού Πόντου

Το ΠΟΔήΛΑΤΟ σκύβει με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων, προ­σπερνάει με ενόχληση τα ρατσιστικά ανέκδοτα που τους εμφανίζουν ως... χαζούς και παρουσιάζει ένα μικρό αφιέρωμα, για να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

ΕΙΚΟΝΑ: www.spnx.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
1ο μέρος: Η ποντιακή διάλεκτος
2ο μέρος: Μικρό ποντιακό λεξικό
3ο μέρος: Ο Αστερίξ στα ποντιακά (κόμικς)
4ο μέρος: Η Βικιπαίδεια στα ποντιακά
5ο μέρος: Ειδήσεις στα ποντιακά


2 σχόλια:

maranda είπε...

Συγχαρητήρια για τον ωραίο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε το ζωντανό αυτό κομμάτι του ελληνισμού!
Πολύ αξιόλογη δουλειά! Ανυπομονώ για τη συνέχεια!:))

δάσκαλος98 είπε...

Να 'σαι καλά, maranda! Τα περισσότερα είναι αναδημοσίευση από την Αστερούπολη, αλλά η ουσία παραμένει. Φιλοδοξώ να έχουμε σύντομα και επιτόπιο ρεπορτάζ, εφόσον η τοπική Ένωση Ποντίων είναι απέναντι από το σχολείο μας! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.