Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Το αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα

Το αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να ε­ξυ­πη­ρε­τεί την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τη μεταφορά τους στον κόλπο της γυ­ναί­κας. Α­πο­τε­λεί­­ται από τους όρχεις, την εκφορητική οδό, την ουρήθρα και το πέος.

(πρόσθια και πλαϊνή όψη)

 1  Όρχεις. Βρίσκονται μέσα σε έναν μικρό σάκο κάτω από το πέος, το όσχεο. Εκεί πα­­ρά­γο­νται τα σπερματοζωάρια (τα αναπαραγωγικά κύτταρα του άντρα), καθώς και οι αν­δρικές ορμόνες.
Κατά την εμβρυϊκή ζωή οι όρχεις βρίσκονται μέσα στην κοιλιά. Στο όσχεο κα­τε­βαί­νουν λίγο πριν τη γέννηση του αγοριού.
Το όσχεο δεν προστατεύει μόνο τους όρχεις αλλά εξασφαλίζει και την κατάλληλη θερ­­μο­κρα­σί­α για την παραγωγή των σπερματοζωαρίων.

Ο όρχις είναι αρχαιόκλιτο αρσενικό, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην κλίση και στην ορθογραφία του: ο όρχις, του όρχεως, τον όρχι
οι όρχεις, των όρχεων, τους όρχεις

 2-3  Εκφορητική οδός και ουρήθρα. Μέσα από αυτές οδηγούνται τα σπερ­μα­το­ζω­ά­ρι­α από τους όρχεις στο πέος.

 4  Πέος. Μεταφέρει τα σπερματοζωάρια στον κόλπο της γυναίκας κατά τη σε­ξου­α­λι­κή ε­παφή, τη λεγόμενη και συνουσία.
Το πέος αποτελείται από πολλά σηραγγώδη σωμάτια, τα οποία γεμίζουν με αίμα ό­ταν ο άνδρας ερεθίζεται σεξουαλικά. Με τον τρόπο αυτό το πέος γίνεται μεγαλύτερο και σκλη­ρότερο, ώστε να μπορέσει να εισέλθει στον κόλπο.
Μέσα στο πέος βρίσκεται η ουρήθρα, από όπου ελευθερώνονται τα σπερ­μα­το­ζω­ά­ρι­α κα­τά την εκσπερμάτωση.

Η παραγωγή σπερματοζωαρίων ξεκινά περίπου από την ηλικία των 12 ετών. Τα σπερ­μα­­το­ζω­ά­ρι­α αποτελούνται από μια κεφαλή, στην οποία βρίσκεται το γενετικό υ­λι­κό, και μια ουρά, η οποία τους προσδίδει την απαραίτητη κινητικότητα.

Τα σπερματοζωάρια κινούνται με τη βοήθεια του μαστιγίου.

Κατά την εκσπερμάτωση τα σπερματοζωάρια οδηγούνται μέσω της εκφορητικής ο­δού προς τη σπερματοδόχο κύστη και τελικά στην ουρήθρα. Στην πορεία τους αυτή δέ­χο­νται τις εκκρίσεις διαφόρων αδένων, όπως για παράδειγμα του προστάτη, οπότε σχη­μα­τί­ζε­ται ένα παχύρρευστο υγρό, το σπέρμα. Το υγρό αυτό διευκολύνει την κί­νη­ση των σπερμα­τοζωαρίων και ταυτόχρονα τους εξασφαλίζει θρεπτικές ουσίες.
● Η εκσπερμάτωση μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου (ονείρωξη).

Τέλος, επειδή η παραγωγή σπερματοζωαρίων είναι συνεχής, αν δε συμβεί εκ­σπερ­μά­τω­­ση, τα σπερματοζωάρια απορροφώνται.

ΠΗΓΕΣ: Φυσικά ΣΤ' τάξης, Βιολογία Α' Γυμνασίου | ΕΙΚΟΝΕΣ: Φυσικά ΣΤ' τάξης, Βιολογία Α' ΓυμνασίουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.