Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (7)

Οι ΠΕ της Στερεάς Ελλάδας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υποδιαιρείται σε πέντε περιφερειακές ενότητες. Οι τέσ­σε­ρις είναι ηπειρωτικές (ΠΕ Ευρυτανίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοι­ω­τί­ας) και η μία νησιωτική (ΠΕ Εύ­βοι­ας).
● Μεγαλύτερη σε έκταση είναι η ΠΕ Φθιώτιδας και μεγαλύτερη σε πληθυσμό η ΠΕ Εύ­βοι­ας.
● Μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Ευρυτανίας.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Η ΠΕ Φθιώτιδας και οι ανατολικές ΠΕ καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος (74,3%) από την έκταση της περιφέρειας. Εκεί κατοικεί και η πλειοψηφία (88,96%) του πλη­θυ­σμού της.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει από δύο έως οκτώ δήμους, ενώ μια πόλη, όχι απαραίτητα η με­γα­λύ­τε­ρη σε πληθυσμό, είναι πρωτεύουσά της.

 1  ΠΕ Ευρυτανίας


Είναι η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας και η πιο α­ραι­ο­κα­τοι­κη­μέ­νη της χώρας. Το όνομά της προέρχεται από τους αρχαίους Ευρυτάνες, τον ι­σχυ­ρό­τε­ρο αλλά και βιαιότερο από τους λαούς της Αιτωλίας. Είναι ορεινή περιοχή, α­πο­κα­λεί­ται μάλι­στα «Ελβετία της Ελλάδας» λόγω του αλπικού τοπίου της. Πε­ρι­λαμ­βά­νει τα όρη Άγραφα (από κοινού με την ΠΕ Καρδίτσας) και Τυμφρηστός (από κοι­νού με την ΠΕ Φθιώτιδας), καθώς και την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών (από κοινού με την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας). Τη διαρρέουν οι ποταμοί Αγραφιώτης, Ταυρωπός (ή Μέ­γδο­βας) και Κρικελιώτης.

Έκταση: 1.869 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 20.081 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Καρπενήσι.
Δήμοι (2): Αγράφων, Καρπενησίου.

 2  ΠΕ Φθιώτιδας


Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ΠΕ της περιφέρειας. Το όνομά της προέρχεται από την αρ­χαί­α Φθία, πατρίδα του ομηρικού ήρωα Αχιλλέα, ενώ στο έδαφός της βρί­σκο­νται οι Θερ­μο­πύ­λες. Τη διαρρέει ο ποταμός Σπερχειός και περιλαμβάνει (από κοινού με γει­το­νι­κές ΠΕ) τα όρη Όθρυς, Τυμφρηστός, Οίτη και Παρνασσός. Η πρωτεύουσά της εί­ναι και έδρα της περιφέρειας.

Έκταση: 4.439 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 158.231 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Λαμία.
Δήμοι (7): Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δομοκού, Λαμιέων, Λοκρών, Μακρακώμης, Μώ­λου-Αγίου Κωνσταντίνου, Στυλίδας.

 3  ΠΕ Φωκίδας


Το όνομά της προέρχεται από τους Φωκείς, αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Τη δι­αρ­ρέ­ει ο ποταμός Μόρνος, σχηματίζοντας την ομώνυμη τεχνητή λίμνη από την οποία υ­δρο­δο­τεί­ται η Αθήνα. Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή και περιλαμβάνει τα ό­ρη Βαρ­δούσια, Γκιώνα, Οίτη (τμήμα) και Παρνασσός (τμήμα). Στο έδαφός της βρί­σκε­ται ο αρ­χαιολογικός χώρος των Δελφών, με το πιο ξακουστό μαντείο της αρ­χαι­ό­τη­τας, που από το 1987 περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της U­NESCO.

Έκταση: 2.121 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 40.343 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Άμφισσα (στον δήμο Δελφών).
Δήμοι (2): Δελφών, Δωρίδος.

 4  ΠΕ Βοιωτίας


Το όνομά της προέρχεται από τους Βοιωτούς, αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Η ι­σχυ­ρό­τε­ρη πόλη τους ήταν η Θήβα, η οποία, μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την απο­δυνάμωση της Αθήνας και της Σπάρτης, κατέκτησε για ένα μικρό διάστημα την ηγεμονία της Ελλάδας. Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πεδινή και ημιορεινή, αν και περιλαμβάνει τα όρη Παρνασσός (τμήμα), Ελικώνας και Κιθαιρώνας (τμήμα). Τη δι­αρ­ρέ­ουν οι ποταμοί Βοιωτικός Κηφισός και Ασωπός, ενώ στο έδαφός της βρί­σκο­νται οι λίμνες Υλίκη και Πα­ραλίμνη (τη μοιράζεται με την ΠΕ Εύβοιας), που τρο­φο­δο­τούν με τα νερά τους τη λίμνη του Μαραθώνα. Παλαιότερα υπήρχε και η λίμνη Κω­παΐ­δα, που όμως έχει αποξηρανθεί, δημιουργώντας την ομώνυμη πεδιάδα.

Έκταση: 2.952 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 117.920 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα: Λιβαδειά.
Μεγαλύτερη πόλη: Θήβα.
Δήμοι (6): Αλιάρτου-Θεσπιέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Θηβαίων, Λε­βα­δέ­ων, Ορχομενού, Τανάγρας.

 5  ΠΕ Εύβοιας


Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Αποτελείται από την Εύβοια (το δεύτερο σε έκταση νησί της χώρας), τη Σκύρο (το μεγαλύτερο και νοτιότερο νη­σί των Σποράδων) κι ένα μικρό τμήμα της ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας στα σύνορα με την ΠΕ Βοιωτίας. Περιλαμβάνει τα όρη Δίρφυς και Όχη και είναι κατά το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος ορει­νή και ημιορεινή. Η Εύβοια είναι το ένα από τα δύο νησιά μας, στα ο­ποί­α η πρό­σβα­ση γί­νεται οδικώς (το άλλο είναι η Λευκάδα).

Έκταση: 4.168 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 210.815 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Χαλκίδα.
Δήμοι (8): Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καρύστου, Κύμης-Α­λι­βε­ρί­ου, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Σκύρου, Χαλκιδέων.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.