Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (7)

Οι ΠΕ της Στερεάς Ελλάδας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υποδιαιρείται σε πέντε περιφερειακές ενότητες. Οι τέσ­σε­ρις είναι ηπειρωτικές (ΠΕ Ευρυτανίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοι­ω­τί­ας) και η μί­α νησιωτική (ΠΕ Εύ­βοι­ας).
● Μεγαλύτερη σε έκταση είναι η ΠΕ Φθιώτιδας και μεγαλύτερη σε πληθυσμό η ΠΕ Εύ­βοι­ας.
● Μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Ευρυτανίας.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Η ΠΕ Φθιώτιδας και οι ανατολικές ΠΕ καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος (74,3%) από την έ­κτα­ση της περιφέρειας. Εκεί κατοικεί και η πλειοψηφία (88,96%) του πλη­θυ­σμού της.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει από δύο έως οκτώ δήμους, ενώ μια πόλη, όχι απαραίτητα η με­γα­λύ­τε­ρη σε πληθυσμό, είναι πρωτεύουσά της.

 1  ΠΕ Ευρυτανίας


Είναι η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας και η πιο α­ραι­ο­κα­τοι­κη­μέ­νη της χώρας. Το όνομά της προέρχεται από τους αρχαίους Ευρυτάνες, τον ι­σχυ­ρό­τε­ρο αλλά και βιαιότερο από τους λαούς της Αιτωλίας. Είναι ορεινή περιοχή, α­πο­κα­λεί­ται μάλι­στα «Ελ­βε­τί­α της Ελλάδας» λόγω του αλπικού τοπίου της. Πε­ρι­λαμ­βά­νει τα όρη Άγραφα (από κοι­νού με την ΠΕ Καρδίτσας) και Τυμφρηστός (από κοι­νού με την ΠΕ Φθιώτιδας), καθώς και την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών (από κοινού με την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας). Τη δι­αρ­ρέ­ουν οι ποταμοί Αγραφιώτης, Ταυρωπός (ή Μέ­γδο­βας) και Κρικελιώτης.

Έκταση: 1.869 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 20.081 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Καρπενήσι.
Δήμοι (2): Αγράφων, Καρπενησίου.

 2  ΠΕ Φθιώτιδας


Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ΠΕ της περιφέρειας. Το όνομά της προέρχεται από την αρ­χαί­α Φθία, πατρίδα του ομηρικού ήρωα Αχιλλέα, ενώ στο έδαφός της βρί­σκο­νται οι Θερ­μο­πύ­λες. Τη διαρρέει ο ποταμός Σπερχειός και περιλαμβάνει (από κοινού με γει­το­νι­κές ΠΕ) τα όρη Όθρυς, Τυμφρηστός, Οίτη και Παρνασσός. Η πρωτεύουσά της εί­ναι και έδρα της πε­ρι­φέ­ρει­ας.

Έκταση: 4.439 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 158.231 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Λαμία.
Δήμοι (7): Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δομοκού, Λαμιέων, Λοκρών, Μακρακώμης, Μώ­λου-Α­γί­ου Κωνσταντίνου, Στυλίδας.

 3  ΠΕ Φωκίδας


Το όνομά της προέρχεται από τους Φωκείς, αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Τη δι­αρ­ρέ­ει ο ποταμός Μόρνος, σχηματίζοντας την ομώνυμη τεχνητή λίμνη από την οποία υ­δρο­δο­τεί­ται η Αθήνα. Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή και περιλαμβάνει τα ό­ρη Βαρ­δούσια, Γκιώ­να, Οίτη (τμήμα) και Παρνασσός (τμήμα). Στο έδαφός της βρί­σκε­ται ο αρ­χαιολογικός χώ­ρος των Δελφών, με το πιο ξακουστό μαντείο της αρ­χαι­ό­τη­τας, που από το 1987 πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της U­NESCO.

Έκταση: 2.121 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 40.343 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Άμφισσα (στον δήμο Δελφών).
Δήμοι (2): Δελφών, Δωρίδος.

 4  ΠΕ Βοιωτίας


Το όνομά της προέρχεται από τους Βοιωτούς, αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Η ι­σχυ­ρό­τε­ρη πόλη τους ήταν η Θήβα, η οποία, μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την α­πο­δυ­νά­μω­ση της Αθήνας και της Σπάρτης, κατέκτησε για ένα μικρό διάστημα την ηγεμονία της Ελλάδας. Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πεδινή και ημιορεινή, αν και περιλαμβάνει τα ό­ρη Παρνασσός (τμήμα), Ελικώνας και Κιθαιρώνας (τμήμα). Τη δι­αρ­ρέ­ουν οι ποταμοί Βοι­ω­τι­κός Κηφισός και Ασωπός, ενώ στο έδαφός της βρί­σκο­νται οι λίμνες Υλίκη και Πα­ρα­λί­μνη (τη μοιράζεται με την ΠΕ Εύβοιας), που τρο­φο­δο­τούν με τα νερά τους τη λίμνη του Μα­ρα­θώ­να. Παλαιότερα υπήρχε και η λίμνη Κω­παΐ­δα, που όμως έχει αποξηρανθεί, δη­μι­ουρ­γώ­ντας την ομώνυμη πεδιάδα.

Έκταση: 2.952 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 117.920 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα: Λιβαδειά.
Μεγαλύτερη πόλη: Θήβα.
Δήμοι (6): Αλιάρτου-Θεσπιέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Θηβαίων, Λε­βα­δέ­ων, Ορ­χο­με­νού, Τανάγρας.

 5  ΠΕ Εύβοιας


Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Αποτελείται από την Εύβοια (το δεύ­τε­ρο σε έκταση νησί της χώρας), τη Σκύρο (το μεγαλύτερο και νοτιότερο νη­σί των Σπο­ρά­δων) κι ένα μικρό τμήμα της ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας στα σύνορα με την ΠΕ Βοι­ω­τί­ας. Περιλαμβάνει τα όρη Δίρφυς και Όχη και είναι κατά το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος ορει­νή και η­μι­ο­ρει­νή. Η Εύβοια είναι το ένα από τα δύο νησιά μας, στα ο­ποί­α η πρό­σβα­ση γί­νεται ο­δι­κώς (το άλλο είναι η Λευκάδα).

Έκταση: 4.168 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 210.815 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Χαλκίδα.
Δήμοι (8): Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καρύστου, Κύμης-Α­λι­βε­ρί­ου, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Σκύρου, Χαλκιδέων.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.