Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (11)

Οι ΠΕ του Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποδιαιρείται σε πέντε περιφερειακές ενότητες: την ΠΕ Λή­μνου, την ΠΕ Λέσβου, την ΠΕ Χίου, την ΠΕ Ικαρίας και την ΠΕ Σάμου.
● Μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Λέσβου.
● Μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Ικαρίας.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Οι ΠΕ των μεγαλύτερων νησιών (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέ­ρος (66,2%) από την έκταση της περιφέρειας. Εκεί κατοικεί και η πλειοψηφία (69,82%) του πλη­θυ­σμού της.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει από έναν έως τρεις δήμους, ενώ μια πόλη, όχι απαραίτητα η με­­γα­λύ­τε­ρη σε πληθυσμό, είναι πρωτεύουσά της.

 1  ΠΕ Λήμνου


Αποτελείται από τα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος (ή Αϊ-Στράτης). Ανατολικά της βρί­σκο­νται η Ίμβρος και η Τένεδος, τα μοναδικά μεγάλα νησιά της Τουρκίας στο Αι­γαί­ο.

Έκταση: 521 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 17.262 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Μύρινα (στον δήμο Λήμνου).
Δήμοι (2): Αγίου Ευστρατίου, Λήμνου.

 2  ΠΕ Λέσβου


Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Αποτελείται από τη Λέ­σβο, το τρίτο σε έκταση νησί της χώρας. Στο έδαφός της βρίσκεται το ένα από τα δύ­ο με­γα­λύ­τε­ρα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι στην Αριζόνα των Η­ΠΑ). Θε­ωρείται πα­τρί­δα του ούζου, λόγω της εκτεταμένης ενασχόλησης των κα­τοί­κων με τη συ­γκεκριμένη πο­το­ποι­ί­α. Η πρωτεύουσά της είναι και έδρα της πε­ρι­φέ­ρει­ας.

Έκταση: 1.633 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 86.436 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Μυτιλήνη.
Δήμοι (1): Λέσβου.

 3  ΠΕ Χίου


Αποτελείται από το ομώνυμο νησί (το πέμπτο σε έκταση της Ελλάδας), τα Ψαρά και Α­ντί­ψα­ρα (δυτικά) και τις Οινούσσες (ανατολικά). Στα νότια της Χίου βρίσκονται τα Μα­στι­χο­χώ­ρια, χωριά όπου ευδοκιμούν τα μαστιχόδεντρα και παράγεται η ονομαστή χιώ­τι­κη μαστίχα.

Έκταση: 904 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 52.674 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Χίος.
Δήμοι (3): Οινουσσών, Χίου, Ψαρών.

 4  ΠΕ Ικαρίας


Είναι η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Αποτελείται από την Ι­κα­ρί­α και το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων στα ανατολικά.

Έκταση: 301 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 9.882 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Άγιος Κήρυκος (στον δήμο Ικαρίας).
Δήμοι (2): Ικαρίας, Φούρνων Κορσεών.

 5  ΠΕ Σάμου


Αποτελείται από το ομώνυμο νησί. Είναι γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού της αρ­χαι­ό­τη­τας Πυθαγόρα, του αστρονόμου και μαθηματικού Αρίσταρχου και του φι­λό­σο­φου Ε­πί­κου­ρου. Περιλαμβάνει το όρος Κέρκης (ή Κερκετέας), ενώ στο έδαφός της βρί­σκο­νται το Ευ­πα­λί­νει­ο Όρυγμα (ένα υπόγειο υδραγωγείο και σημαντικό τεχνικό έρ­γο των αρχαίων χρό­νων) και το Ηραίο (ερείπια ναού που ήταν αφιερωμένος στην Ή­ρα και συγκέντρωνε ε­πι­σκέ­πτες από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου).

Έκταση: 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 32.977 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα: Σάμος.
Μεγαλύτερη πόλη: Καρλόβασι.
Δήμοι (1): Σάμου.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.