Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (10)

Οι ΠΕ των Ιονίων Νήσων

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υποδιαιρείται σε πέντε περιφερειακές ενότητες. Η μία βρί­­σκε­ται απέναντι από την Ήπειρο και τη νότια Αλβανία (ΠΕ Κέρκυρας) και οι τέσ­σε­ρις α­­πέ­­να­ντι από τη Δυτική Ελλάδα (ΠΕ Λευκάδας, ΠΕ Ιθάκης, ΠΕ Κεφαλληνίας, ΠΕ Ζακύν­θου).
● Μεγαλύτερη σε έκταση είναι η ΠΕ Κεφαλληνίας και μεγαλύτερη σε πληθυσμό η ΠΕ Κέρ­­κυ­ρας.
● Μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Ιθάκης.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Οι ΠΕ των μεγαλύτερων νησιών (ΠΕ Κεφαλληνίας, ΠΕ Κέρκυρας) καλύπτουν το με­γα­λύ­­τε­ρο μέρος (61,9%) από την έκταση της περιφέρειας. Στη δεύτερη, μάλιστα, κα­τοι­κεί ο μι­σός (50,21%) πληθυσμός της.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει έναν ή δύο δήμους, ενώ μια πόλη, η μεγαλύτερη σε πλη­θυ­σμό, εί­ναι πρωτεύουσά της.

 1  ΠΕ Κέρκυρας


Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Εκτός από την Κέρκυρα, πε­ρι­λαμ­­βά­νει τα Διαπόντια νησιά στα βόρεια (Οθωνοί, Ερεικούσσα, Μαθράκι) και τα νη­σιά Παξοί και Αντίπαξοι στα νότια. Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πεδινή, ενώ η πρω­τεύ­ου­σά της εί­ναι και έδρα της περιφέρειας.

Έκταση: 641 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 104.371 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Κέρκυρα.
Δήμοι (2): Κέρκυρας, Παξών.

 2  ΠΕ Λευκάδας


Αποτελείται από το ομώνυμο νησί και μερικά μικρότερα στα ανατολικά (Μεγανήσι, Κά­λα­­μος, Καστός κ.ά.). Η Λευκάδα είναι το ένα από τα δύο νησιά μας, στα οποία η πρό­σβα­ση γί­νε­ται οδικώς (το άλλο είναι η Εύβοια).

Έκταση: 356 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 23.693 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Λευκάδα.
Δήμοι (2): Λευκάδας, Μεγανησίου.

 3  ΠΕ Ιθάκης


Είναι η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας (και η μικρότερη σε πλη­­θυ­σμό σε όλη τη χώρα). Περιλαμβάνει το ομώνυμο νησί και μερικές νησίδες στα ΒΑ (Αρ­­κού­δι, Άτοκος) και στα ανατολικά (Δρακονέρα, Βρόμωνας, Μάκρη, Οξεία). Μυ­θι­κός βα­σιλιάς της Ιθάκης ήταν ο Οδυσσέας των ομηρικών επών.

Έκταση: 118 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 3.231 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Βαθύ.
Δήμοι (1): Ιθάκης.

 4  ΠΕ Κεφαλληνίας


Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ΠΕ της περιφέρειας. Αποτελείται από το νησί της Κε­φαλ­­λο­νιάς (το μεγαλύτερο των Επτανήσων) και μερικές νησίδες στα ανατολικά, στις α­κτές της Αι­τω­λο­α­καρ­να­νί­ας (Πεταλάς κ.ά.). Περιλαμβάνει το όρος Αίνος.

Έκταση: 786 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 35.801 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Αργοστόλι.
Δήμοι (1): Κεφαλλονιάς.

 5  ΠΕ Ζακύνθου


Αποτελείται από το ομώνυμο νησί και τις Στροφάδες Νήσους στα νότια. Είναι η γε­νέ­τει­ρα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και περιλαμβάνει το Εθνικό Θα­λάσ­σι­ο Πάρκο Ζα­κύν­θου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.

Έκταση: 406 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 40.759 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Ζάκυνθος.
Δήμοι (1): Ζακύνθου.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.