Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (9)

Οι ΠΕ της Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποδιαιρείται σε πέντε περιφερειακές ενότητες: την ΠΕ Κορινθίας, την ΠΕ Αργολίδας, την ΠΕ Αρκαδίας, την ΠΕ Μεσσηνίας και την ΠΕ Λακωνί­ας.
● Μεγαλύτερη σε έκταση είναι η ΠΕ Αρκαδίας και μικρότερη η ΠΕ Αργολίδας.
● Μεγαλύτερη σε πληθυσμό είναι η ΠΕ Μεσσηνίας και μικρότερη η ΠΕ Αρκαδίας.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Η ΠΕ Αρκαδίας και οι νότιες ΠΕ καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος (71,3%) από την έ­κταση της περιφέρειας. Εκεί κατοικεί και η πλειοψηφία (58,10%) του πληθυσμού της.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει από τέσσερις έως έξι δήμους, ενώ μια πόλη, όχι απαραίτητα η με­γαλύτερη σε πληθυσμό, είναι πρωτεύουσά της.

 1  ΠΕ Κορινθίας


Περιλαμβάνει τα όρη Κυλλήνη (ή Ζήρεια) και Γεράνεια (από κοινού με την ΠΕ Δυτικής Αττικής) και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Στο έδαφός της βρίσκονται η Διώ­ρυ­γα της Κορίνθου και η λίμνη Στυμφαλία, που συνδέεται με τον γνωστό άθλο του Ηρα­κλή. Η πρωτεύουσά της ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας.

Έκταση: 2.290 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 145.082 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Κόρινθος.
Δήμοι (6): Βέλου-Βόχας, Κορινθίων, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Νε­μέ­ας, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Σικυωνίων.

 2  ΠΕ Αργολίδας


Είναι η μικρότερη σε έκταση ΠΕ της περιφέρειας. Περιλαμβάνει την Αργολική Χερσόνησο (εκτός από ένα μικρό τμήμα που ανήκει στην ΠΕ Νήσων της Αττικής) και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Στο έδαφός της βρίσκονται μερικά από τα σπουδαιότερα κέ­ντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού (Μυκήνες, Άργος, Τίρυνθα), αλλά και το αρχαίο θέα­τρο της Επιδαύρου, το καλύτερα διατηρημένο από όλα τα αρχαία θέατρα και το τελειότε­ρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής.

Έκταση: 2.154 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 97.044 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα: Ναύπλιο.
Μεγαλύτερη πόλη: Άργος.
Δήμοι (4): Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλιέων.

 3  ΠΕ Αρκαδίας


Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση (αλλά η μικρότερη σε πληθυσμό) ΠΕ της περιφέρειας. Το ό­νομά της προέρχεται από τους Αρκάδες, αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Περιλαμβά­νει τα όρη Μαίναλο και Πάρνωνας (το μοιράζεται με την ΠΕ Λακωνίας) και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Η πρωτεύουσά της είναι και έδρα της περιφέρειας.

Έκταση: 4.419 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 86.685 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Τρίπολη.
Δήμοι (5): Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Νότιας Κυνουρίας, Τρίπο­λης.

 4  ΠΕ Μεσσηνίας


Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Περιλαμβάνει το όρος Ταΰγετος (από κοινού με την ΠΕ Λακωνίας) και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή και ημιο­ρεινή. Στο έδαφός της σώζεται το ανάκτορο του Νέστορα, το καλύτερα διατηρημένο μυ­κηναϊκό παλάτι που έχει βρεθεί. Νότια της ηπειρωτικής περιοχής βρίσκονται οι Μεσσηνι­ακές Οινούσσες (νησιά Σαπιέντζα, Σχίζα κ.ά.) και ΝΔ τους το βαθύτερο σημείο της Με­σογείου (το Φρέαρ των Οινουσσών) με βάθος 5.267 μέτρα.

Έκταση: 2.991 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 159.954 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Καλαμάτα.
Δήμοι (6): Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος, Τρι­φυ­λίας.

 5  ΠΕ Λακωνίας


Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή και ημιορεινή. Τη διαρρέει ο ποταμός Ευρώτας και περιλαμβάνει τα όρη Ταΰγετος (από κοινού με την ΠΕ Μεσσηνίας), Πάρνωνας (από κοινού με την ΠΕ Αρκαδίας), καθώς και το νησί Ελαφόνησος. Στο έδαφός της βρίσκονται ο Μυστράς (η καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή καστροπολιτεία), το μεσαιωνικό φρούριο της Μονεμβασιάς και το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού (ένα από τα ωραιότερα σπήλαια του κό­σμου). Κατά τη διάρκεια της κλασικής αρχαιότητας η πρωτεύουσά της ήταν μία από τις δύο πιο ισχυρές πόλεις-κράτη του ελληνικού κόσμου (η άλλη ήταν η Αθήνα).

Έκταση: 3.636 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 89.138 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Σπάρτη.
Δήμοι (5): Ανατολικής Μάνης, Ελαφονήσου, Ευρώτα, Μονεμβασιάς, Σπάρτης.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.