Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Περίεργα όμως αληθινά

Από τον Κρίνο

Πράγματα παράξενα όμως αληθινά, που σίγουρα δεν τα ξανάκουσες!

Ήξερες πως...

...ο εγκέφαλος του ανθρώπου έχει δισεκατομμύρια νεύρα;

...ο άνθρωπος έχει όσα κόκαλα έχει ένα άλογο;

...ο συνεχής θόρυβος μπορεί να βλάψει την ακοή; Εργάτες διαφόρων ερ­γο­στα­σί­ων, που εργάζονται με μεγάλα μηχανήματα, εάν δεν προστατεύουν τα αυτιά τους, μπο­ρεί κά­πο­τε να χάσουν την ακοή τους!

...καθημερινά παράγεις 1 λίτρο σάλιο; Συνολικά στην ζωή σου παράγεις περίπου 25.000 λίτρα! (Η αγελάδα παράγει μέχρι και 60 λίτρα την ημέρα!)

...η επιφάνεια του λεπτού εντέρου καλύπτει περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα; Αυτό εί­ναι ό­σο 5 φορές η επιφάνεια που καλύπτει το σώμα σου!

...η καρδία σου κτυπά πιο γρήγορα όταν είσαι ενθουσιασμένος ή θυμωμένος; Α­κό­μα και με­τά το φαγητό η καρδία σου κτυπά πιο γρήγορα επειδή τρέχει πε­ρισ­σό­τε­ρο αί­μα στο σώ­μα σου για να πάρει τις ουσίες από το φαγητό σου εκεί που πρέπει!

...ο μεγαλύτερος σου μυς είναι αυτός του γλουτού σου;

...όταν φταρνίζεσαι, ο αέρας βγαίνει από την μύτη σου με περισσότερα από 160 χι­λιό­με­τρα ανά ώρα;

...όταν ήσουν βρέφος, είχες μόνο 1 λίτρο αίμα (όσο χωράει σε ένα μπουκάλι γά­λα); Ό­ταν θα μεγαλώσεις θα έχεις περίπου 5-6 λίτρα αίματος!

...σε όλο σου το σώμα έχεις 2-3 εκατομμύρια τρίχες; Μόνο στις παλάμες των χε­ριών, στις φτέρνες των ποδιών και στα χείλη σου δεν έχεις καθόλου!

...τριμμένο μήλο και τριμμένο κρεμμύδι έχουν την ίδια γεύση όταν κλείσεις την μύ­τη σου ό­ταν τα τρως; Η μύτη σου δεν σε βοηθά μόνο στο να μυρίζεσαι αλλά και στο να γεύεσαι!

...ένα κομμάτι δέρματος στο μέγεθος ενός κέρματος περιέχει περίπου 3 ε­κα­τομ­μύ­ρι­α κύτ­τα­ρα, 1 μέτρο αιμοφόρα αγγεία, 80 πόρους και 35 νεύρα;

...κάθε δακτυλικό αποτύπωμα σου είναι μοναδικό; Ακόμα και τα αποτυπώματα των 10 σου δακτύλων είναι διαφορετικά μεταξύ τους!

...το λεπτό και παχύ έντερο ενός ενήλικα, έχουν μαζί μήκος περίπου 8 μέτρων;

...κάθε λεπτό αναπνέουμε περίπου 10-15 φορές και παίρνουμε 5-7 λίτρα αέρα; Την η­μέ­ρα αναπνέουμε δηλαδή περίπου 7.000-10.000 λίτρα αέρα!

...κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε ή όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, επειδή φου­σκώ­νουν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα στο πρόσωπό μας και γεμίζουν με πε­ρισ­σό­τε­ρο αί­μα; Αυτό συμβαίνει κυρίως στο πρόσωπο και τον λαιμό!

...στο σώμα σου έχεις 206 κόκαλα όπου το πιο μικρό είναι ένα που βρίσκεται στο αυ­τί σου και το πιο μεγάλο είναι αυτό του μηρού σου;


ΠΗΓΗ: ;


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: άνθρωπος


2 σχόλια:

El είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

Kρίνος είπε...

Ευχαριστώ πολύ El!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.