Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Τίγρη

Από τον Κρίνο

Η τίγρη είναι σαρκοφάγο θηλαστικό, της οικογένειας των αιλουροειδών. Το ε­πι­στη­μο­­νι­κό ό­νο­μά της είναι Panthera tigris και είναι ένα από τα πιο μεγάλα σαρ­κο­φά­γα. Είναι δι­α­δε­δο­μέ­νο σε πολλές περιοχές, από τη Σουμάτρα και την Ιάβα μέχρι την Περσία, σε ζώ­νες που παρουσιάζουν πυκνή βλάστηση και σε υψόμετρο μέχρι 2.000 μέτρα.


Το τρίχωμά της έχει άσπρο χρώμα στην κοιλιά, ανοιχτό κιτρινοκόκκινο στο υ­πό­λοι­πο σώ­μα και είναι διακοσμημένο με χαρακτηριστικές μαύρες λωρίδες. Στα υγρά και θερ­μά κλί­μα­τα το τρίχωμά της είναι πιο αραιό και απαλό από ό,τι είναι σε ψυ­χρό­τε­ρα κλίματα. Σε πε­ρι­ο­χές που τα χιόνια διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το τρίχωμά της παίρ­νει γκρι­ζό­λευ­κο χρώμα. Στα δάση της Μαλαισίας υπάρχουν μαύ­ρες τίγρεις


Τα αρσενικά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά και το μήκος του σώματός τους φτά­­νει τα 2,5 μ. Η ουρά, που έχει κι αυτή μαύρες λωρίδες, έχει μήκος 1,30 μ. Το ύ­ψος του α­κρω­μί­ου κυμαίνεται από ενενήντα εκατοστά μέχρι ένα μέτρο και το μέ­γι­στο βάρος α­πό 280 μέ­χρι 300 κιλά. Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση, ενώ οι κύ­ρι­ές του απειλές είναι η υ­πο­βάθ­μι­ση του φυσικού του περιβάλλοντος και η λα­θρο­θη­ρί­α. Μπορεί να ζήσει στη φύ­ση 10 με 15 χρό­νια ενώ στην αιχμαλωσία έως 20 χρό­νια. Υπάρχουν πολλά υποείδη, ο­ρι­σμέ­να όμως έ­χουν εξαφανιστεί.

ΠΗΓΗ: ;3 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Πανέμορφα ζώα, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν! Μπράβο για την ανάρτηση! :))

El είπε...

Υπέροχη ανάρτηση!= D

Kρίνος είπε...

Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.