3 Νοεμβρίου 2011

Ιδιότητες

Από την tzina45Μαθήτρια της
έκτης τάξης

Στα μαθηματικά γνωρίσαμε τρεις όμορφες κυρίες. Την αντιμεταθετική, την προσεταιριστική και την επιμεριστική. Τις ξεχωρίζουμε κυρίως επειδή φοράνε άλλα χρώματα καπέλα και επειδή έχουν άλλη σημασία.

★ Η αντιμεταθετική ιδιότητα φοράει ροζ καπέλο και μας λέει ότι αν αλλάξει η σειρά των προσθετέων, δεν αλλάζει το αποτέλεσμά της. Α­π’ ό,τι καταλάβετε τη χρησιμοποιούμε στην πρόσθεση και στον πολλαπλασιασμό των αριθμών.

★ Η προσεταιριστική έχει κίτρινο καπέλο και τη χρησιμοποιούμε μόλις θέλουμε π.χ. να πολλαπλασιάσουμε τρεις αριθμούς μπορούμε να τους πολλαπλασιάσουμε ανακατεμένα.

★ Και για τέλος άφησα την επιμεριστική ιδιότητα η οποία φοράει μπλε καπέλο και μας λέει ότι για να πολλαπλασιάσουμε έναν αριθμό με άθροισμα δύο ή περισσότερων προσθετέων, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό με κάθε προσθετέο και να προσθέσουμε τα επιμέρους γινόμενα. Η ιδιότητα αυτή ισχύει και ως προς την αφαίρεση.

Τώρα οι τρεις όμορφες κυρίες πάνε για ψώνια, χρειάζονται να αγοράσουν διάφορα παραδείγματα. Η όμορφη αντιμεταθετική αγόρασε το δύο επί εφτά και παρέα το εφτά επί δύο. Οι άλλες κυρίες ντρέπονταν πάρα πολύ αλλά πήραν κι αυτές κάτι ψιλοπαραδείγματα. Τώρα πια το έχουν καθιερώσει και κάθε εβδομάδα πάνε δύο με τρεις φορές για ψώνια.


Μαθηματικάπαιδικές δημιουργίες

2 σχόλια:

El είπε...

Χαχα! Πολύ ωραία ανάρτηση αλλά και καπέλα!

δάσκαλος98 είπε...

Α, ναι! Εντυπωσιάστηκα και με την ανάρτηση και με τα καπέλα! Χε χε...

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ