Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Κέα-Τζια

Από την tzina45

Στον χάρτη η Κέα φαίνεται πάνω αριστερά

Πριν περίπου ένα χρόνο επισκεφτήκαμε το όμορφο και κοντινό αυτό νησί. Πέρασα πά­ρα πο­λύ ωραία.

Τώρα θα σας πω δύο λόγια για την Κορησσία. Καθώς το πλοίο προσεγγίζει τον κόλ­πο του Αγίου Νικολάου στα βορειοδυτικά παράλια, το φυσικό λιμάνι της Κορησσίας υ­πο­δέ­­χε­ται τους ταξιδιώτες στην Κέα. Η Κορησσία, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, με τα λευκά κε­ρα­μι­δέ­νια σπίτια, είναι σημαντικός τουριστικός οικισμός του νησιού με ξε­νο­δο­χεί­α και ε­νοι­κι­α­ζό­με­να δωμάτια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και μπαράκια.

Επίσης θα σας μιλήσω και για την πρωτεύουσα του νησιού, την Ιουλίδα. Από το πλοί­ο που προσεγγίζει το λιμάνι διακρίνεται στο βάθος του ορίζοντα ένα αρμονικό σύ­νο­λο λευ­κών σπιτιών που απλώνονται αμφιθέατρα στη ράχη τριών λόφων. Πρό­κει­ται για την Ι­ου­λί­δα (ή Χώρα), τη σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, η οποία κατά την πε­ρί­ο­δο της ρω­μαϊ­κής κυριαρχίας επικράτησε ως ισχυρότερη των άλλων αυ­τό­νο­μων πό­λε­ων, που με το πέ­ρα­σμα των αιώνων είχαν στο μεταξύ συγχωνευθεί σε δύο συ­νοι­κι­σμούς, η Ιουλίδα με την Κο­ρησ­σί­α κι οι άλλες δύο μεταξύ τους.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές εικόνες για αυτό το νησί.
Παραλίες στην Κέα-Τζια

Μερικές από τις πολυσύχναστες και πιο τουριστικές παραλίες του νησιού είναι το Για­­λι­­­σκά­­ρι, η Ξύλα στην Κορρησία ο όρμος του Οτζιά, το Λαδούς και οι αμμουδιές στο Βουρ­­κά­ρι.

Επίσης κοντά σε παραθεριστικές κατοικίες στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού υ­­πάρ­χουν οι παραλίες Σπαθί στη Παναγία τη Καστριανή, Καλυδονύχι Συκαμιά, Ψαθί και Ορκός. Νό­τι­α της Τζιας, στον Κούνδουρο, μπορείτε να κολυμπήσετε στην ο­μώ­νυ­μη πα­ραλία.

ΠΗΓΗ: ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.