Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Λουλούδια

Από τον Κρίνο

 1  Μαργαρίτα


Η μαργαρίτα είναι πολύ κοινό αγριολούλουδο σε όλη την Ευ­ρώ­πη. Η ε­πι­στη­μο­νι­κή της ο­νο­μα­σί­α είναι Άνθεμις ή Χία. Α­νή­κει στην οι­κο­­γέ­νει­α των σύνθετων που είναι η με­γα­λύ­τε­ρη οι­κο­γέ­νει­α στο φυ­τικό βα­σί­λει­ο. Ευδοκιμεί στα χαμηλά και μέσα υ­ψό­με­τρα.

 2  Τριαντάφυλλο


Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρί­ζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Τα πέταλά της έχουν δι­ά­φο­ρα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα.

 3  Γαρδένια


Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό που ανήκει στην οι­­κο­γέ­νει­α των Ε­ρυ­θρο­δα­νο­ει­δών της τάξης των Ε­ρυ­θρο­δα­νώ­δων. Υ­πάρ­χουν 250 περίπου είδη που είναι α­ει­θα­λείς θάμνοι και μι­κρά δέ­ντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα εί­δη καλ­λι­ερ­γού­νται ως καλλωπιστικά, κυρίως για τα με­γά­λα άνθη με τη θαυ­μά­σι­α μυ­ρω­διά τους.

 4  Κρίνος


Το κρίνο είναι μία μεγάλη κατηγορία αγριολούλουδων με πα­γκό­­σμι­α ε­ξά­πλω­ση. Στην Ελ­λά­δα υπάρχουν 5 είδη κρίνων. Τα κρίνα εί­ναι βολ­βώ­δη φυτά. Έχουν συνήθως ψηλό βλα­στό με άνθος στην κο­ρυ­φή. Τα περισσότερα είδη κρίνων ανθίζουν την άνοιξη και κά­ποια προς το τέλος του καλοκαιριού.

 5  Τουλίπα


Η τουλίπα είναι αγγειόσπερμο, μονοκοτυλήδονο φυτό που α­νή­κει στην οικογένεια Λει­ρι­ο­ει­δή. Υπάρχουν 100 είδη τουλίπας που εί­ναι ό­λα πολυετή ποώδη φυτά των πε­ρι­ο­χών της Ευ­ρώ­πης και της δυ­­τι­κής και κεντρικής Ασίας. Οι τουλίπες είναι βολβόριζα φυ­τά. Τα κύ­ρια χρώ­μα­τα των ανθέων της είναι κίτρινο και κόκ­κι­νο, αλ­λά βρί­σκουμε και λευκό, πορφυρό και ροζ.

 6  Κυκλάμινο


Το κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της ευ­­ρω­παϊ­κής υπαίθρου. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 είδη κυ­κλά­μι­νου. Κά­ποια είδη ανθίζουν την άνοιξη και κάποια το φθι­νό­πω­ρο. Φύ­ο­νται α­πό παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

ΠΗΓΗ: www.wikipedia.org


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: φυτά


5 σχόλια:

El είπε...

Μπράβο πολύ ωραία ανάρτηση!= )

elpis είπε...

Τέλειο!:0

δάσκαλος98 είπε...

Ένας κρίνος γράφει για λουλούδια! Μμμ... Ενδιαφέρον! :))

Connie11 είπε...

Πολύ ενδιαφέρον:ο

Κρίνος είπε...

Σας ευχαριστώ όλους.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.