Από τη Nasia28
Μαθήτρια της έκτης τάξης
Η αστραπή είναι ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ δυο νεφών, που προκαλεί επιμήκη σπινθήρα. Παράγεται στην ατμόσφαιρα, όταν δύο σύννεφα φορτισμένα το ένα με θετικό και το άλλο με αρνητικό ηλεκτρισμό πλησιάζουν μεταξύ τους. Οι ετερώνυμοι ηλεκτρισμοί έλκονται και με την εκκένωσή τους παράγεται ο σπινθήρας. Συγχρόνως, με την παλμική κίνηση των μορίων της ατμόσφαιρας, γίνεται και η βροντή, που σε μας ακούγεται λίγο αργότερα, αφού ο ήχος τρέχει μόνο 340 μ., ενώ το φως 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο.
Απεναντίας ο κεραυνός είναι ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ σύννεφου και εδάφους σε ώρα καταιγίδας. Ο κεραυνός διαφέρει από την αστραπή στο εξής: Στην αστραπή η ηλεκτρική εκκένωση γίνεται ανάμεσα σε δυο σύννεφα με αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο, ενώ στον κεραυνό γίνεται ανάμεσα στο σύννεφο και στο έδαφος. Στην περίπτωση κατά την οποία η εκφόρτιση συμβεί μεταξύ δύο νεφών, το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 10-15 χλμ. Όταν, αντίθετα, συντελεστεί μεταξύ νέφους και εδάφους, το μήκος της σπάνια υπερβαίνει τα 2-3 χλμ. Πάνω στη Γη ο κεραυνός μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία ζώντων οργανισμών, πυρκαγιές κλπ.
Ο κεραυνός προσβάλλει περισσότερο τα υψηλά και απομονωμένα αντικείμενα. Συνήθως πάνω στα υψηλά κτίρια, στα καμπαναριά κλπ. τοποθετούν αλεξικέραυνα, για να παίρνουν τον κεραυνό και να τον διοχετεύουν στη γη. Έτσι, δεν προκαλούνται ζημιές και κεραυνοπληξία σε ανθρώπους και ζώα.
Πόσο μακριά είναι η καταιγίδα;
Για να βρεις την απόσταση μιας καταιγίδας μέτρησε τα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν μεταξύ της αστραπής και της βροντής. Για τη μέτρηση θα χρειαστείς ένα χρονόμετρο και οπωσδήποτε μια αστραπή ή έναν κεραυνό!
Αν δεν έχεις χρονόμετρο μέτρα νοερά με τον εξής ρυθμό: «και ένα, και δύο, και τρία…» μέχρι ν’ ακούσεις τη βροντή.
Στη συνέχεια διαίρεσε τον αριθμό των δευτερολέπτων με το 3 για να βρεις περίπου την απόσταση που εξελίσσεται η καταιγίδα σε χιλιόμετρα.
Προσοχή στη διάρκεια της καταιγίδας δεν προφυλασσόμαστε κάτω από δέντρα.
Η βροντή και η λάμψη του κεραυνού ή της αστραπής συμβαίνουν την ίδια χρονική στιγμή. Το φως και ο ήχος, όμως, ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες και έτσι φθάνουν σε μας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Καιρός και κλίμα
ΠΗΓΗ: avc.comm.nsdlib.org
2 σχόλια:
Αγαπητέ "δάσκαλε 98" ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ λόγω της ημέρας!
Κυριακή σήμερα, και βρήκα το χρόνο να σεριανίσω σε αγαπημένα ιστολόγια, αφού τις καθημερινές δε μου το επιτρέπουν οι διάφορες υποχρεώσεις.
Καλή εβδομάδα εύχομαι!
Χρόνια Πολλά, Ροδούλα! Ο χρόνος ποτέ δε φτάνει για όσα θέλουμε να κάνουμε -ευτυχώς ίσως...
Καλή βδομάδα! :))
Δημοσίευση σχολίου