Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Το τσίρκο χωρίς ζώα σε διασκεδάζει καλύτερα

Έχεις πάει στο τσίρκο; Έχεις δει τίγρεις να περνούν μέσα από κύκλους με φωτιά ή ε­λέ­­φα­­ντες να ισορροπούν στο ένα πόδι;

Στο τσίρκο βλέπεις ένα φαντασμαγορικό θέαμα με χρώματα, μουσική και όμορφα ζώ­α. Αλ­λά τα ζώα του τσίρκου δε σκέφτονται έτσι. Ονειρεύονται να ζήσουν ε­λεύ­θε­ρα στο φυ­σι­κό τους περιβάλλον παρά να περνούν τη ζωή τους σε στενά κλουβιά.


Πολλά τσίρκα διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Ο καθένας ξέρει πόσο ε­νο­χλη­­τι­­κά εί­ναι τα μακρινά ταξίδια. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς πώς νιώθουν τα ζώα ό­ταν τα­­ξι­δεύ­ουν σε στενά και κρύα κλουβιά.


Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους τα χτυπούν με μαστίγιο ή τα δέρνουν συ­νε­χώς. Έ­τσι κάνουν συχνά νούμερα επικίνδυνα απλώς γιατί φοβούνται ότι θα τα δεί­ρουν ή ότι θα τους κάνουν κακό.

Η ζωή στα τσίρκα είναι τόσο σκληρή για τα ζώα που πολλές φορές επιτίθενται στους θη­­ρι­­ο­­δα­μα­στές τους. Καμιά φορά, μάλιστα, στις τίγρεις, στους αλιγάτορες και στις αρ­κού­­δες βγά­ζουν τα δόντια, για να μην επαναστατήσουν.


Στο τσίρκο όλα είναι φανταστικά. Πόσες φορές δεν έχεις σκάσει στα γέλια με τους πα­­λιά­­τσους και πόσες φορές δεν έμεινες με ανοιχτό το στόμα με τους ακροβάτες και τους κλό­ουν! Όμως όταν σβήνουν τα φώτα και κλείνει η σκηνή, παραμένουν τα κλου­βιά...


Τι μπορείς να κάνεις:

● Ζήτα από τον δάσκαλο ή τη δασκάλα σου να συζητήσετε για το τσίρκο μέσα στην τά­­ξη.
● Γράψε σε εφημερίδες και περιοδικά αυτά που σκέφτεσαι για τα ζώα του τσίρκου.
● Μην πηγαίνεις σε τσίρκα που χρησιμοποιούν ζώα.
● Ενημέρωσε τους φίλους σου για τη σκληρότητα των τσίρκων και πείσε τους ότι δεν πρέ­πει να πάνε.
● Αν κάποιο τσίρκο χωρίς ζώα έρθει στην πόλη σου, πήγαινε να διασκεδάσεις πραγ­μα­­τι­κά!

Να διασκεδάζουμε σε βάρος τους;

ΠΗΓΗ: www.greenpage.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: fon1.ru, ecogreensalonika.wordpress.com, εφη-
μερίδα «Τα Νέα» (02.06.2009), athens.indymedia.org, secretssaveslives.tumblr.com


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ζώα


2 σχόλια:

Βανέσσα είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση, έτσι για να ξέρουμε τι ΤΟΥΣ γίνεται στα τσίρκο!!!

δάσκαλος98 είπε...

Έχεις δίκιο! Καλησπέρα... :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.