13 Οκτ 2012

Μπορούμε να γίνουμε αόρατοι;

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Τι θα κάνατε εάν είχατε έναν μανδύα που θα σας έκανε αόρατους; Εάν δεν το σκεφτήκατε μέχρι τώρα αφιερώστε του λίγο χρόνο, γιατί μπορεί ένας τέτοιος μανδύας μέχρι τώρα να μην υπάρχει στα καταστήματα έτοιμος προς πώληση, σύντομα όμως μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν τη νέα τους ανακάλυψη: μια τεχνολογία με την οποία μπορούν να κάνουν αντικείμενα αόρατα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για να καταλάβουμε πώς μπορεί να γίνει κάτι αόρατο, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πότε κάτι είναι για μας ορατό.

Υπάρχουν διάφορες ακτίνες φωτός, κάποιες ορατές σ’ εμάς και κάποιες αόρατες. Οι υπέρυθρες ακτίνες π.χ. είναι για μας αόρατες, κάποια ζώα όμως μπορούν να τις δουν.

Όταν δεν υπάρχει φως, δε βλέπουμε τίποτα. Όταν υπάρχει φως από τον ήλιο ή από μία λάμπα, μπορούμε να δούμε ό,τι βρίσκεται τριγύρω μας, για παράδειγμα το μολύβι που βρίσκεται πάνω στο γραφείο μας, σωστά;

Ο λόγος που δε βλέπουμε το μολύβι στο σκοτάδι αλλά το βλέπουμε με φως είναι ο εξής: Οι ακτίνες φωτός πέφτουν στο μολύβι και αντανακλώνται από την επιφάνειά του σε διάφορες κατευθύνσεις. Όταν κάποιες από αυτές τις ορατές για μας ακτίνες φωτός φτάσουν στα μάτια μας, αντιλαμβανόμαστε ότι το μολύβι είναι εκεί.

Όταν όμως μπροστά στο μολύβι βρίσκεται μια μεγάλη στοίβα με βιβλία, οι ακτίνες φωτός που αντανακλώνται από το μολύβι δεν μπορούν να φτάσουν στα μάτια μας αφού εμποδίζονται από τα βιβλία και έτσι φτάνουν σε εμάς μόνο οι ακτίνες που αντανακλώνται από αυτά.

Έτσι λοιπόν λειτουργεί με πολύ απλά λόγια η όραση.

Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε τουλάχιστον ένα περίπου τι ήταν αυτό που έκαναν οι Γερμανοί επιστήμονες: Έφτιαξαν ένα περίπλοκο πλέγμα με ένα συγκεκριμένο υλικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να κατευθύνει τις ακτίνες φωτός που φτάνουν πάνω του. Τοποθέτησαν το πλέγμα αυτό μπροστά σε έναν καθρέφτη. Και το αντικείμενο που ήθελαν να κάνουν αόρατο, το τοποθέτησαν μεταξύ πλέγματος και καθρέφτη.

Αυτό που θα βλέπατε λοιπόν εάν είχατε τη συσκευή μπροστά σας, θα ήταν το πλέγμα πίσω από το οποίο βρίσκεται το αντικείμενο και μετά ο καθρέφτης.

Σύμφωνα με αυτά που μάθαμε πιο πάνω θα έπρεπε οι ακτίνες φωτός που φτάνουν στο αντικείμενο να αντανακλώνται από αυτό και φτάνοντας στα μάτια μας να το κάνουν ορατό για εμάς. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι το πλέγμα να κατευθύνει τις ακτίνες που αντανακλώνται από το αντικείμενο με τέτοιο τρόπο στα μάτια μας, ώστε να νομίζουμε πως δεν είναι εκεί και να βλέπουμε μόνο τον καθρέφτη που βρίσκεται πίσω από το αντικείμενό μας.

Πρόκειται λοιπόν για οπτασία!

Για να καταλάβετε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει (αν και δεν είναι και πολύ εύκολο να το καταλάβει κανείς) ρίξτε μια ματιά στο πιο κάτω σχεδιάγραμμα:


Στο πρώτο σχεδιάγραμμα βλέπουμε τις ακτίνες φωτός που φτάνουν σε έναν απλό καθρέφτη και αντανακλώνται από αυτόν προς τα μάτια μας.

Στο δεύτερο σχεδιάγραμμα βλέπουμε έναν καθρέφτη με κάτι να βρίσκεται μπροστά του. Εδώ αντανακλώνται οι ακτίνες φωτός τόσο από τον καθρέφτη όσο και από το αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά του και έτσι βλέπουμε και τα δύο.

Στο τρίτο σχεδιάγραμμα βλέπουμε ξανά τον καθρέφτη με το αντικείμενο μπροστά, μόνο που τώρα βρίσκεται μπροστά του και το ειδικό πλέγμα. Οι ακτίνες φωτός φτάνουν στον καθρέφτη και στο αντικείμενο (όπως στο σχεδιάγραμμα 2), μόνο που οι ακτίνες που αντανακλώνται από το αντικείμενο κατευθύνονται από το πλέγμα με τέτοιο τρόπο που νομίζουμε πως βλέπουμε μόνο τον καθρέφτη (όπως στο σχεδιάγραμμα 1).

Πριν να μπορέσουν οι επιστήμονες όμως να κάνουν αόρατο ένα αυτοκίνητο, ένα γατάκι ή ακόμη κι εμάς, πρέπει να λύσουν δύο βασικά προβλήματα:
Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το πλέγμα που έφτιαξαν είναι μικροσκοπικό (μόλις κάποια χιλιοστά του χιλιοστόμετρου μεγάλο!) οπότε μόνο μικροσκοπικά αντικείμενα μπορεί να κάνει αόρατα προς το παρόν.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το πλέγμα μπορεί να κάνει κάτι αόρατο μόνο στο πεδίο της υπέρυθρης ακτινοβολίας και άρα μόνο για όσους μπορούν να βλέπουν την ακτινοβολία αυτή... πράγμα που εμείς δεν μπορούμε!

Άρα πολύ απλά το αντικείμενο που βρίσκεται στην ειδική αυτή συσκευή δεν μπορεί ακόμη να γίνει αόρατο για μας.

Οι επιστήμονες όμως λένε πως δεν είναι πρόβλημα να φτιάξουν το πλέγμα σε πολύ πιο μεγάλες διαστάσεις. Για να το κάνουν να λειτουργεί και στην ακτινοβολία που μπορούμε εμείς να δούμε θα χρειαστούν όμως ακόμη κάποια χρόνια.

Έχουμε λοιπόν ακόμη λίγο χρόνο να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με τον πρώτο μας αόρατο μανδύα...

Φως – Όραση
ΠΗΓΗ: Medlook

1 σχόλιο:

kosgan10 είπε...

Όλα είναι θέμα φυσικής! ;)

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: