Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

28 Οκτωβρίου 2012

Η Αμερικανική Επανάσταση

Την περίοδο 1607-1732 οι Βρετανοί ιδρύουν στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Α­με­ρι­­κής 13 αποικίες. Οι άποικοι είναι κυρίως Άγγλοι τεχνίτες, κατεστραμμένοι μι­κρο­ε­πι­χει­ρη­­μα­τί­ες, θύματα θρησκευτικών διώξεων, ακόμη και κατάδικοι. Όλοι φτά­νουν στον Νέο Κό­σμο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.


Οι Βρετανοί όμως φορολογούν βαριά τις αποικίες. Πολλοί κάτοικοι, ιδίως όσοι έχουν αρ­­χί­σει να πλουτίζουν, δυσανασχετούν και θέλουν να ξεφύγουν από την οικονομική κη­δε­­μο­νί­α της μητρόπολής τους. Παράλληλα συνειδητοποιούν τα κοινά τους στοι­χεί­α και αρ­χίζει να μορ­φο­ποι­εί­ται η αμερικανική εθνική συνείδηση.

Το 1775 ξεσπά η Αμερικανική Επανάσταση (ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας) ανάμεσα στη Με­γά­λη Βρετανία και τις δεκατρείς αποικίες της. Στις 4 Ιουλίου 1776 συ­γκα­λεί­ται συ­νέ­­λευ­ση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια και ψηφίζεται ένα ιστορικό κείμενο, η Διακήρυ­ξη της Ανεξαρτησίας.

Η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας...
...και η υπογραφή της το 1776

Η Διακήρυξη εμπνέεται από τις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού και τάσσεται ε­να­ντί­ον του θεσμού της βασιλείας. Οι πρωτοπόρες και φιλελεύθερες κοινωνικές ιδέες της πρό­­κει­ται να επηρεάσουν διάφορα επαναστατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο με πρώ­τη και κα­λύ­τε­ρη τη Γαλλική Επανάσταση που πλησιάζει (1789).

Η 4η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικής εορτής για τις ΗΠΑ.

Το 1783 η Αγγλία υποχρεώνεται να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες ως ανεξάρτητο κρά­­τος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Πρώτος Πρόεδρος ε­κλέ­γε­ται ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Μάλιστα, η σημερινή πρωτεύουσα της χώρας ο­νο­μά­ζε­ται προς τιμήν του Ουάσινγκτον.


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1607-1732. Ιδρύονται 13 αγγλικές αποικίες στη θέση των σημερινών ανατολικών ΗΠΑ.
1775. Αρχίζει ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας.
1776. Διακηρύσσεται η Αμερικανική Ανεξαρτησία.
1783. Λήγει ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας. Δημιουργούνται οι ΗΠΑ (στην αρχή α­πο­τε­λού­νται από 13 Πολιτείες).

ΠΗΓΕΣ: Ιστορία ΣΤ΄ τάξης, Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου, el.wikipedia.org | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.vector-
clip-art.com, el.wikipedia.org, el.wikipedia.org, ppandorasbox.blogspot.gr, en.wikipedia.orgΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Αμερική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.