31 Ιαν 2020

Tο μηχάνημα

Του Ευγένιου Τριβιζά
Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, καθηγητής Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία

Το έφεραν ένα πρωί στο κτίριο που ήταν τα γραφεία μας και το τοποθέτησαν κοντά στη σκάλα του τρίτου ορόφου. Ο Γιάννης ο καφετζής, σαν από ένστικτο, κατάλαβε την απειλή. Έμεινε με τον δίσκο μετέωρο να κοιτά φιλύποπτα τον εχθρό.

Η λειτουργία του ήταν απλή. Κανόνιζες μ’ έναν διακόπτη το ποτό που ήθελες, έριχνες ένα δίφραγκο και περίμενες να γεμίσει το πλαστικό ποτήρι.

Ο Γιάννης συνέχισε ν’ ανεβαίνει σκεφτικός. Στο κατέβασμα βρήκε το μηχάνημα τριγυρισμένο απ’ τους πρώτους θαυμαστές. Χωρίς να χάσει καιρό πήγε να παραπονεθεί στον προσωπάρχη. Ο προσωπάρχης τού εξήγησε ότι το μηχάνημα εξυπηρετούσε. Η δουλειά θα μοιραζόταν. Έπρεπε να συμβιώσουν.

«Δε φαντάζομαι να μου κάνει μεγάλη ζημιά το μηχάνημα», προσπάθησε να πείσει τον εαυτό του ο Γιάννης. «Γιατί να σηκώνεται ο κόσμος απ’ τα γραφεία και να πηγαίνει να προσκυνά; Άλλωστε το μηχάνημα δεν ξέρει να χαμογελά».

Άρχισε να πυκνώνει τις βόλτες, να γίνεται πιο σβέλτος και χαμογελαστός, ώστε να προλαβαίνει να τους εξυπηρετεί προτού επιθυμήσουν κάτι παγωμένο και πάνε στο μηχάνημα. Αλλά παρ’ όλα αυτά, όταν κάτι έλειπε από τον δίσκο του, οι δυσαρεστημένοι δεν περίμεναν να τους το φέρει! Έσπευδαν στο μασίνι. Ξέχασα να σας πω ότι έτσι το λέγανε χαϊδευτικά: «μασίνι».

Ο Γιάννης αναγκάστηκε ν’ αλλάξει τακτική. Άρχισε μία άνευ προηγουμένου συκοφαντική δυσφήμιση κατά του εχθρού του. Η πρώτη διάδοση που έβαλε σε κυκλοφορία έλεγε ότι το μηχάνημα τρώει τα κέρματα. Αυτό αναχαίτισε για κάμποσο τα κύματα των πιστών. Αποδείχτηκε όμως τελικά ότι κάτι τέτοιο γινόταν πολύ σπάνια για να το πάρει κανείς σοβαρά υπόψη. Τα συνθήματα «ανακατεύει την πορτοκαλάδα με τον καφέ» και «ρίχνει σκουριά στο κακάο» δεν έπιασαν καθόλου, κι ας ξενύχτησε ο Γιάννης για να τα σοφιστεί.

Το μηχάνημα τού έγινε εφιάλτης. Οι σκάλες τού φαίνονταν ατελείωτες. Τα γνώριμα πρόσωπα των γραφείων, μάσκες εχθρικές. Κάθε φορά που περνούσε μπροστά απ’ το μασίνι το ’βλεπε με το μάτι να λάμπει θριαμβικά, τη σχισμή του να χαμογελά. Ο ακέραιος χαρακτήρας του λύγισε.

Άρχισε να ρίχνει κρυφά στη σχισμή του μηχανήματος δίφραγκα που τα στράβωνε στο πεζούλι του καφενείου. Το μηχάνημα χάλαγε βέβαια, αλλά οι δούλοι του έσπευδαν να το διορθώσουν. «Μα γιατί;» συλλογιζόταν. «Γιατί;» Τον έπνιγε το δίκιο.

«Τόσα χρόνια να ιδρώνεις, να τρέχεις, να λες την πρώτη καλημέρα, να χαμογελάς και να ’ρχεται ξαφνικά ένα μασίνι να σου τρώει το ψωμί; Άτιμο πράμα!»

Ώσπου μια μέρα πήρε τη μεγάλη απόφαση: Το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν θα ’φευγε ο κόσμος, θα ’μενε στα γραφεία και θα κανόνιζε τους λογαριασμούς του με το μηχάνημα. Θα του ’κοβε τις χοντρές, μαύρες αρτηρίες! Θα ’σβηνε το απαίσιο κίτρινο μάτι! Θα ξεβίδωνε τα σωθικά του! Θα ανάδευε τα σπλάχνα του! Θα ’βρισκε την καρδιά του! Και θα ’δινε εκεί το θανάσιμο πλήγμα!

Το πρωί του Σαββάτου ήταν κεφάτος. Το μηχάνημα ανύποπτο μοίραζε καφέ, κακάο και αναψυκτικά.

Ήρθε μεσημέρι. Τα γραφεία άδειασαν. Ο Γιάννης έμεινε μόνος. Άφησε να περάσει μισή ώρα, τρία τέταρτα. Άρχισε να κατεβαίνει αργά τις σκάλες, κρατώντας τα όργανα του θανάτου: μια τανάλια κι ένα παλιό κατσαβίδι.

Έφτασε στο πλατύσκαλο. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι. Ο Γιάννης και το μηχάνημα! Αναμετρήθηκαν! Το μηχάνημα αστραφτερό, με το κίτρινο μάτι να λάμπει! Ο Γιάννης με τα καλαμάκια στο τσεπάκι, σκυφτός, κουρασμένος, μα αποφασισμένος! Παράξενη ησυχία απλωνόταν γύρω. Απόμακρα ακουγόντουσαν, όπως σε όνειρο, οι θόρυβοι της πόλης.

Εικονογράφηση: Fun Boy

Ο Γιάννης προχώρησε, έσπρωξε το βαρύ μηχάνημα δαγκώνοντας τα χείλη και ξεβίδωσε με το κατσαβίδι τη λεία πλάτη. Βρέθηκε μπροστά σ’ έναν λαβύρινθο από πυκνά, μπλεγμένα καλώδια… Ποιο απ’ όλα οδηγούσε στην καρδιά;

Ζαλίζεται παρακολουθώντας τη δαιδαλώδη διαδρομή τους. Τα καλώδια σαλεύουν απειλητικά. Μοιάζουν με φίδια. Αναδεύονται, θαρρείς και ζωντανεύουν. Ένας βόμβος στ’ αφτιά του. Η ανάσα του κοφτή. Σφίγγει τα δόντια. Απλώνει το χέρι…

Εκεί έπαθε ηλεκτροπληξία ο Γιάννης. Τινάχτηκε! Γονάτισε! Τον βρήκαν κάρβουνο τ’ άλλο πρωί, πλάι στο μηχάνημα.

Στη θέση του Γιάννη έφεραν ένα μηχάνημα ακόμα.

ΒιβλίαΤεχνολογία
ΠΗΓΗ: Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΙΚΟΝΕΣ: Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού, Fun Boy

30 Ιαν 2020

Τα ισοδύναμα κλάσματα

Από τον μαθητή11
Μαθητής της έκτης τάξης

Μια φορά και έναν καιρό ζούσαν τα ισοδύναμα κλάσματα. Ήτανε κλάσματα που είναι ίσα και μπορούσαν να πούνε το ίδιο και με άλλα λόγια. Αν αυτά τα κλάσματα διαιρεθούνε με τον ίδιο φυσικό αριθμό προκύπτουν πάλι αυτά και έτσι απλοποιούνται.

Λένε ότι αν πολλαπλασιαστούν με τους όρους ενός κλάσματος με τον ίδιο φυσικό αριθμό, προκύπτει ένα ισοδύναμο με το αρχικό κλάσμα.

Αν ένα κλάσμα δεν αντέχει άλλο να απλοποιηθεί τότε το λέμε ανάγωγο.



Κλασματικοί αριθμοί
ΠΗΓΗ: Βιβλίο Μαθηματικών ΣΤ΄ Δημοτικού

H Επανάσταση του 1821

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκινά με μεγάλες φιλοδοξίες και σημαντικές επιτυχίες. Εδραιώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο δοκιμάζεται από τις δυσκολίες του πολέμου, τις εμφύλιες διαμάχες, την έλλειψη πόρων και την απουσία ουσιαστικής διπλωματικής βοήθειας από το εξωτερικό.

Το αποτέλεσμά της είναι ένα μικρό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ελληνικό κράτος.

H Επανάσταση του 1821 εντάσσεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές επαναστατικές κινήσεις που αντιδρούν στα παλαιά, αντιδημοκρατικά καθεστώτα και την Ιερή Συμμαχία. Προετοιμάζεται από τη Φιλική Εταιρεία και εμπνέεται από τις ιδέες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού για ελευθερία, δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.


(στίχοι από τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου)

Με την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας εμφανίζεται η ανάγκη πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης των επαναστατημένων Ελλήνων, προκειμένου να εδραιωθεί και αναγνωριστεί η επανάσταση. Συγκροτούνται εθνοσυνελεύσεις, ψηφίζονται Συντάγματα, δημιουργείται κεντρική Αρχή και οργανώνεται τακτικός στρατός παράλληλα με τα άτακτα σώματα που προϋπάρχουν.

Το έργο που γίνεται είναι πολύ σημαντικό. Οι ανταγωνισμοί όμως ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν την πολιτική εξουσία και τον έλεγχο των πολεμικών επιχειρήσεων δεν αργούν να εμφανιστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ανταγωνισμοί αυτοί οδηγούν ακόμη και σε εμφύλιες συγκρούσεις.

Οι νικηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις του Αγώνα, από το πρώτο κιόλας έτος, επιτρέπουν στους επαναστατημένους Έλληνες να ελέγχουν την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και μερικά νησιά του Αιγαίου. Οι περιοχές αυτές θα αποτελέσουν και τα πρώτα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.


Το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας (υδατογραφία, πρώτο μισό 19ου αιώνα)

Κατά τη διάρκεια του επτάχρονου πολέμου η Επανάσταση καταγράφει μεγάλες ηρωικές στιγμές αλλά και σημαντικές ήττες. Την κρίσιμη στιγμή, όταν ο αγώνας των Ελλήνων κινδυνεύει σοβαρά, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν να επέμβουν υπέρ τους. Αναγκάζουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να υποχωρήσει και να αναγνωρίσει την ελληνική ανεξαρτησία, σε ένα όμως περιορισμένο εδαφικά κράτος.

Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας αναδεικνύει σημαντικές πολιτικές και στρατιωτικές μορφές. Ανάμεσά τους είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, που γίνεται και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Ο Καποδίστριας προσπαθεί να οργανώσει πολιτικά και στρατιωτικά το νέο κράτος. Το έργο αυτό, ωστόσο, διακόπτεται από τη δολοφονία του.

Ακολουθεί κατάσταση αναρχίας, η οποία τερματίζεται με την άφιξη του βασιλιά Όθωνα το 1833.

Χρονολόγιο
1453-1821: Ξένη κυριαρχία
1821: Κήρυξη της Επανάστασης
1821-1828: Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας
1828-1831: Διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια
1831-1833: Περίοδος αναρχίας

Δείτε στη συνέχεια


1821Αφιερώματα
ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006)
ΕΙΚΟΝΕΣ: mathima.gr, triantafylloug.blogspot.com

Ποσά και τιμές
(κουίζ)

Πατήστε στην εικόνα

Λόγοι – Αναλογίες
ΠΗΓΗ: inschool.gr

Σταυρωτά γινόμενα
(κουίζ)

Πατήστε στην εικόνα

Λόγοι – Αναλογίες
ΠΗΓΗ: inschool.gr

29 Ιαν 2020

Λόγοι και αναλογίες
(κουίζ)

Πατήστε στην εικόνα

Πατήστε στην εικόνα

Λόγοι – Αναλογίες
ΠΗΓΗ: inschool.gr

Λόγος δύο μεγεθών
(κουίζ)

Πατήστε στην εικόνα

Λόγοι – Αναλογίες
ΠΗΓΗ: inschool.gr

Σταθμοί στο πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων

Χρονολόγιο 1972-2011

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Ιούλιος 2011

1972

  • 5 Ιανουαρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον εγκρίνει τη διάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός συστήματος μεταφοράς στο Διάστημα. Τα διαστημικά σκάφη θα σχεδιαστούν έτσι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν επταμελές πλήρωμα αστροναυτών και περίπου 25 τόνους φορτίο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

1976

  • 17 Σεπτεμβρίου. Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του διαστημικού σκάφους «Εντερπράιζ», που παίρνει το όνομά του από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Σταρ Τρεκ». Θα χρησιμοποιηθεί μόνο για πτήσεις εντός της ατμόσφαιρας και για ειδικές δοκιμές.

1981

  • 12 Απριλίου. Το «Κολούμπια», το πρώτο διαστημικό λεωφορείο, εκτοξεύεται από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στην πρώτη αποστολή του προγράμματος.

Το «Κολούμπια» πριν την πρώτη εκτόξευσή του


1983

  • 7 Απριλίου. Οι αστροναύτες Στόρι Μάσγκρεϊβ και Ντόναλντ Πίτερσον κάνουν τον πρώτο περίπατο στο Διάστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων.
  • 18 Ιουνίου. Το «Τσάλεντζερ» αναχωρεί στην έβδομη αποστολή διαστημικού λεωφορείου της NASA με πενταμελές πλήρωμα, στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά μια Αμερικανίδα, η Σάλι Ράιντ.

1984

  • 25 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν εξουσιοδοτεί τη ΝΑSΑ να αρχίσει να δουλεύει πάνω στη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού. Το πρόγραμμα λέγεται «Ελευθερία» (Freedom).

1985

  • 12 Απριλίου. Με την πεποίθηση ότι τα διαστημικά λεωφορεία είναι ασφαλή ακόμη και για μη επαγγελματίες αστροναύτες, στη 16η αποστολή του προγράμματος, με το «Ντισκάβερι», μετέχει ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέικ Γκαρν. Θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Διαστημικό λεωφορείο κατά την εκτόξευσή του


1986

  • 28 Ιανουαρίου. Έξι αστροναύτες και η δασκάλα Κρίστα ΜακΌλιφ βρίσκουν τον θάνατο όταν το διαστημικό λεωφορείο «Τσάλεντζερ» εκρήγνυται αμέσως μετά την εκτόξευσή του.

1990

  • 24 Απριλίου. Έπειτα από καθυστερήσεις ετών το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» (Χαμπλ) μεταφέρεται και μπαίνει σε τροχιά από το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερι».

1994

  • 3 Φεβρουαρίου. Η Σοβιετική Ένωση έχει διαλυθεί και ο Ρώσος κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικάλεφ μετέχει σε αποστολή του «Ντισκάβερι».

1995

  • 14 Μαρτίου. Ο αστροναύτης της NASA Νορμ Θαγκάρντ είναι ο πρώτος Αμερικανός που μεταφέρεται με ρωσικό πύραυλο Σογιούζ και μετέχει σε τετράμηνη αποστολή στον ρωσικό διαστημικό σταθμό ΜΙΡ.
  • 29 Ιουνίου. Για πρώτη φορά διαστημικό λεωφορείο προσδένεται σε διαστημικό σταθμό. Το «Ατλαντίς» προσδένεται στο ΜΙΡ, στην πρώτη κοινή αμερικανορωσική διαστημική αποστολή.

Διαστημικό λεωφορείο κατά την προσγείωσή του


1998

  • 4 Δεκεμβρίου. Διαστημικό λεωφορείο αρχίζει για πρώτη φορά να εργάζεται για την κατασκευή διαστημικού σταθμού. Το «Εντέιβορ» εκτοξεύεται με τον συνδετικό κόμβο «Γιουνάιτι» που είναι συνδεδεμένος με την άκατο της ρωσικής βάσης που βρίσκεται ήδη σε τροχιά.

2000

  • 31 Οκτωβρίου. Ο Αμερικανός αστροναύτης Μπιλ Σέφερντ και οι Ρώσοι κοσμοναύτες Σεργκέι Κρικάλεφ και Γιούρι Γκίτσενκο αποτελούν το πρώτο πλήρωμα που θα διαμείνει στον αναπτυσσόμενο διαστημικό σταθμό.

2003

  • 1 Φεβρουαρίου. Το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια» διαλύεται μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα, στην πορεία για την προσγείωσή του, οδηγώντας στον θάνατο και τα εφτά μέλη του πληρώματός του.

Η έκρηξη του «Κολούμπια» όπως αποτυπώθηκε από δορυφόρο


2004

  • 14 Ιανουαρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοινώνει τα σχέδιά του για την εξερεύνηση του Διαστήματος με αναπροσανατολισμό του διαστημικού προγράμματος προς τη Σελήνη και προορισμούς στο απώτερο Διάστημα.

2011

  • 24 Φεβρουαρίου. Το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερι» εκτελεί την 39η και τελευταία αποστολή του.
  • 16 Μαΐου. Τελευταία αποστολή και για το διαστημικό λεωφορείο «Εντέιβορ».
  • 21 Ιουλίου. Το «Ατλαντίς» ολοκληρώνει την τελευταία αποστολή του. Το λεωφορείο έφτασε στο τέρμα. Αυλαία…




Από τις εφημερίδεςΕξερεύνηση του Διαστήματος
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία (22.07.2011)
ΕΙΚΟΝΕΣ: el.wikipedia.org (1-2,6), astrikiprovoli.blogspot.com (3), millionface.com (4-5)

Πόσο καλοί είστε στις εξισώσεις;

Πατήστε στις εικόνες και ελέγξτε τις γνώσεις σας:

1. Πρόσθεση

Εξισώσεις με άγνωστο προσθετέο

2. Αφαίρεση

Εξισώσεις με άγνωστο αφαιρετέο

Εξισώσεις με άγνωστο μειωτέο

3. Πολλαπλασιασμός

Εξισώσεις με άγνωστο παράγοντα γινομένου

4. Διαίρεση

Εξισώσεις με άγνωστο διαιρετέο

Εξισώσεις με άγνωστο διαιρέτη

Εξισώσεις
ΠΗΓΗ: inschool.gr

28 Ιαν 2020

Το πολίτευμα της Ελλάδας

Το πολίτευμα της χώρας μας ονομάζεται Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

1. Προεδρευόμενη, διότι αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εξουσία του είναι περιορισμένη σε σχέση με αυτήν της κυβέρνησης, αλλιώς η Δημοκρατία μας θα λεγόταν Προεδρική (όπως είναι, π.χ., στην Κύπρο και στις ΗΠΑ).

2. Κοινοβουλευτική, διότι στηρίζεται στο Κοινοβούλιο (ή Βουλή) των 300 βουλευτών. Οι τελευταίοι επιλέγονται από τον λαό και ψηφίζουν (την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διάφορους νόμους) για λογαριασμό του.

3. Δημοκρατία, διότι λειτουργεί με την αρχή της «λαϊκής κυριαρχίας». Ο λαός επιλέγει με ελεύθερες εκλογές τους αντιπροσώπους του (τους βουλευτές) και αυτοί αναλαμβάνουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντα και τις απόψεις των εκλογέων-ψηφοφόρων.

Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες συμμετέχουν έμμεσα στη διακυβέρνηση του κράτους.


Στο δημοκρατικό πολίτευμα όλοι θεωρούνται ελεύθεροι και ίσοι μεταξύ τους, έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ενώ οφείλουν να συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο και να συμβιώνουν αρμονικά.

Αξίζει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι ελευθερία είναι το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ενεργεί όπως επιθυμεί, αρκεί να μην προκαλεί βλάβη σε άλλους και να σέβεται τους νόμους της πολιτείας.

Από το 1974

Το σημερινό πολίτευμα της Ελλάδας εγκαθιδρύθηκε το 1974. Τότε έγινε μεταπολίτευση και η χώρα μας πέρασε από τη στρατιωτική δικτατορία ή χούντα (1967-1974) στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία (1974-σήμερα).

* Η αρίθμηση γίνεται σε αντιδιαστολή με την Α΄ Ελληνική Δημοκρατία (1821-1828) και τη Β΄ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935).

Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΤο ελληνικό κράτοςΤρίτη Ελληνική Δημοκρατία
ΠΗΓΗ: Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: podilato98.blogspot.com

27 Ιαν 2020

Παγκόσμιοι πολυχάρτες

Πατήστε στις εικόνες, μελετήστε τους πολυχάρτες και ανακαλύψτε διαφορετικές όψεις του πλανήτη μας!







Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΧάρτες
ΠΗΓΗ: Γεωγραφία ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: podilato98.blogspot.com

Διάφορες γλώσσες του κόσμου

Από τον wolf23
Μαθητής της έκτης τάξης

Φράσεις σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Μπορείς άραγε να τις διαβάσεις;



Γλώσσες

Η ιστορία των τακουνιών

Από την KM_458
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Όταν ανακαλύφθηκαν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια φοριούνταν εξίσου και από γυναίκες αλλά και από άνδρες, και μάλιστα για πολλούς αιώνες.

Οι αιγυπτιακοί τάφοι δείχνουν πως οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που φόρεσαν τακούνια, όμως δεν είναι αληθές γιατί η ύπαρξη τακουνιών πρώτη φορά ήταν στην Ελληνιστική περίοδο.



Η πρώτη εξακριβωμένη επιλογή ψηλοτάκουνων από άτομα της υψηλής κοινωνίας, έγινε το 1533 όταν η Catherine de’ Medici, Ιταλίδα Αικατερίνη των Μεδίκων η οποία την ημέρα του γάμου της με τον βασιλιά Ερρίκο τον 2ο της Γαλλίας (Δούκα της Ορλεάνης) κόλλησε ένα κομμάτι ξύλο από κάποια σκάλα στα παπούτσια της ώστε να προσθέσει λίγους πόντους. Έτσι έγιναν πολύ γρήγορα μόδα στη Γαλλία. Η Mary Tudor επίσης φορούσε ψηλοτάκουνα και μάλιστα ιδιαίτερα ψηλά και μέχρι τον 19ο αιώνα τα τακούνια φοριόντουσαν εξίσου από άνδρες και γυναίκες.

Τα τελευταία 100 χρόνια η μόδα στα τακούνια έχει εξελιχθεί πολύ. Οι άνδρες σταμάτησαν να φοράνε τακούνια, και τα γυναικεία αλλάζουν συνεχώς μορφή. Αυτή τη στιγμή οι γόβες, τα πέδιλα, οι μπότες είναι τα πιο δημοφιλή είδη παπουτσιών με τακούνι, και οι γυναίκες τα λατρεύουν.

Έως τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Λουδοβίκος ο 14ος, η Μαρία Αντουανέτα, η βασίλισσα Βικτώρια, ο Leopold Von Sacher Masoch φόραγαν τακούνια.



Η γόβα στιλέτο με το χαρακτηριστικό τακούνι να μοιάζει με καρφί και να κυμαίνεται από 10 έως τα 15 εκατοστά, πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 30, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής και κατασκευαστής υποδημάτων Andre Perugia έφτιαξε ένα ζευγάρι όπου έβαλε ένα μεγάλο καρφί στο πίσω μέρος του παπουτσιού για μια τραγουδίστρια της όπερας.

Η ανακάλυψη του στιλέτο ωστόσο, με τη μορφή που έχει σήμερα, έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και η Μέριλιν Μονρό βοήθησε πολύ στην εδραίωσή του ως υποδήματος φετίχ σύμφωνα με το good story. Τις του τάσεις του καθόρισαν αρχικά σχεδιαστές όπως ο Roger Vinier για τον οίκο Dior, αλλά και ο Salvatore Ferragamo.

Τη δεκαετία του ’80 το στιλέτο επανήλθε δριμύτερο όταν οι γυναίκες το συνδύασαν με φορέματα με βάτες και έντονα χρώματα στα αξεσουάρ, δίνοντας παράλληλα όγκο στα μαλλιά τους.

Τεχνολογία
ΠΗΓΗ: Βλ. τέλος δεύτερης εικόνας

Η τηλεόραση και η πρώτη λειτουργία στην Ελλάδα

Από τον μαθητή11
Μαθητής της έκτης τάξης

Η τηλεόραση είναι σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Ο όρος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δραστηριοτήτων που αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και τη μετάδοση τους.

Συνήθως, λέγοντας «τηλεόραση» εννοούμε τη συσκευή, δηλαδή τον δέκτη, ο οποίος λαμβάνει το (τηλεοπτικό) σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε συγκεκριμένες συχνότητες (ή αλλιώς κανάλια) με την οθόνη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής (μετατροπή του σήματος σε εικόνα και ήχο).

Η τηλεόραση στην Ελλάδα

Η τηλεόραση στην Ελλάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1960, με κάποιες πειραματικές εκπομπές που δε μονιμοποιήθηκαν, ενώ ξεκίνησε να εκπέμπει τακτικά από τις 23 Φεβρουαρίου 1966, από έναν δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό και από δεύτερο που λειτούργησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά τη Διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών παγιώθηκε η δομή του προγράμματος με μείγμα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, η οποία ήταν τότε λογοκριμένη.

Ο κρατικός έλεγχος στην τηλεόραση διατηρήθηκε και στη μεταπολίτευση, οπότε η ενημέρωση ήταν περισσότερο ελεύθερη, αλλά όχι πάντα αντικειμενική.



ΜΜΕΤεχνολογία
ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

24 Ιαν 2020

Γιατί κάνουμε αυτά τα μαθήματα;

Γιατί κάνουμε Γλώσσα ή Μαθηματικά; Κι αυτή η Ιστορία! Τι είναι η Φυσική, η Βιολογία και η Χημεία; Εντάξει, θα τις κάνουμε ως χωριστά μαθήματα στο Γυμνάσιο, ωστόσο τις συναντούμε ήδη στα κεφάλαια των Φυσικών.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον λόγο που διδασκόμαστε κάθε μία από αυτές τις επιστήμες. Δεν είναι μόνο χρήσιμες στην καθημερινή μας ζωή· μας κάνουν και καλύτερους ανθρώπους!

Δείτε όμορφα βιντεάκια του Υπουργείου Πολιτισμού (2008) για τα ανωτέρω μαθήματα στις αναρτήσεις που ακολουθούν:


ΑφιερώματαΣχολική ζωή
ΑΦΟΡΜΗ: Παιδίον Τόπος
ΒΙΝΤΕΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: Υπερκινητικός Δάσκαλος

Υπολογιστής ταμπλέτα

Από τη ΣοφΣοφ88
Μαθήτρια της έκτης τάξης



Τεχνολογία
ΠΗΓΗ: ;

ΣοφΣοφ88

Η ΣοφΣοφ88 κατοικεί στη Βόρεια Αθήνα. Με το ΠΟΔήΛΑΤΟ συνεργάστηκε στην έκτη δημοτικού (2019/20).

Οι αναρτήσεις τηςΟι συνεργάτες μας

Η ιστορική εξέλιξη των αυτοκινήτων

Από τον wolf23
Μαθητής της έκτης τάξης

Η ιστορία των αυτοκινήτων χάνεται πίσω στον χρόνο. Η ανακάλυψη και η χρήση αυτοκινούμενων οχημάτων αποτελεί ίσως από τις πιο καινοτόμες εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία και λέγεται μάλιστα πως χρειάστηκαν πάνω από 100.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Το πρώτο αυτοκίνητο αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ήταν το επονομαζόμενο «Fardier» με δημιουργό τον Nicolas Joseph Cougnot στη Γαλλία το 1769.





Από το 1908 μεσολάβησαν πολλά στάδια εξέλιξης στη μαζική παραγωγή των αυτοκινήτων και στη βελτίωσή τους τόσο μηχανικά όσο και από άποψη design ντιζάιν. Λόγω της σημαντικής αύξησης της ρύπανσης από την εκπομπή ρύπων γίνεται συνεχής βελτίωση των αυτοκινήτων. Και σήμερα ένα συμβατικό αμάξι μοιάζει κάπως έτσι:



Άραγε σε λίγα χρόνια από τώρα πώς θα μοιάζουν;

Μετακινήσεις

Παίζοντας με τις γλώσσες

Από τις beauty19 και KM_458
Μαθήτριες της έκτης τάξης



Γλώσσες

21 Ιαν 2020

Αυτόχθονες λαοί
(παρουσιάσεις)

Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη μας κατοικούν αυτόχθονες λαοί, οι οποίοι διατηρούν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Ορισμένοι υπέστησαν στο παρελθόν πολλά δεινά από τους Ευρωπαίους κατακτητές και αποίκους, άλλοι όμως ευτύχησαν να έχουν λίγες σχέσεις μαζί τους.

Πατήστε στις εικόνες και γνωρίστε μερικούς από αυτούς τους λαούς.

Πολικές περιοχές

1 Οι Λάπωνες της Βόρειας Ευρώπης:



2 Οι Εσκιμώοι της Βόρειας Αμερικής:



Αφρική

3 Οι Βεδουίνοι της ερήμου:



4 Οι Μπαντού της υποσαχάριας Αφρικής:



5 Οι Πυγμαίοι της Κεντρικής Αφρικής:



6 Οι Μασάι της Ανατολικής Αφρικής:



Ωκεανία

7 Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας:



Άνθρωποι – Λαοί
ΚΕΙΜΕΝΟ: Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ: Γεωγραφία ΣΤ΄ Δημοτικού

20 Ιαν 2020

Τα [i] της απλής προστακτικής

Η πιο συχνή προστακτική μας σχηματίζεται από το αοριστικό θέμα με την προσθήκη των καταλήξεων

α) και -τε στην ενεργητική φωνή
  • λύσ-ε, λύσ-τε
  • μίλ-ησε, μιλ-ήστε

β) -ου και -είτε στην παθητική φωνή
  • λύσ-ου, λυθ-είτε
  • κοιμ-ήσου, κοιμ-ηθείτε

Συχνά όμως τα πολλά [ i ] της γλώσσας μας προκαλούν ορθογραφικά λάθη.



Ας δούμε πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε:

Ρήματα σε -ω

Στην Α΄ συζυγία τα πράγματα είναι εύκολα. Το [ i ] του ενεστώτα διατηρείται στον αόριστο, άρα και στην απλή προστακτική:
  • αρχίζω → άρχισα → άρχισε, αρχίστε
  • αφήνω → άφησα → άφησε, αφήστε
  • λύνω → έλυσα → λύσε, λύστε
  • δακρύζω → δάκρυσα → δάκρυσε, δακρύστε
  • κλείνω → έκλεισα → κλείσε, κλείστε
  • αθροίζω → άθροισα → άθροισε, αθροίστε

Ρήματα σε -ώ

Στη Β΄ συζυγία ο αόριστος σχηματίζεται κατά κανόνα σε -ησα. Αυτό το ήτα περνάει και στην απλή προστακτική:
  • βοηθώ → βοήθησα → βοήθησε, βοηθήστε
  • οδηγώ → οδήγησα → οδήγησε, οδηγήστε
  • κρατώ → κράτησα → κράτησε, κρατήστε

Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιοι αόριστοι σχηματίζονται διαφορετικά:
  • μεθώ → μέθυσα → μέθυσε, μεθύστε
  • τραβώ → τράβηξα → τράβηξε, τραβήξτε

Ρήματα σε -μαι

Στην παθητική φωνή το [ i ] εμφανίζεται μόνο στον πληθυντικό αριθμό, στην κατάληξη -είτε:
  • αφήνομαι → αφέθηκα → αφέσου, αφεθείτε
  • λύνομαι → λύθηκα → λύσου, λυθείτε

Στη Β΄ συζυγία, μάλιστα, υπάρχει προηγουμένως και το ήτα του αορίστου:
  • κρατιέμαι → κρατήθηκα → κρατήσου, κρατηθείτε
  • κινούμαι → κινήθηκα → κινήσου, κινηθείτε



ΑΣΚΗΣΗ

1. Θυμηθ__τε να φέρετε αύριο τα χρήματα για την εκδρομή.


2. Ακούμπ__σε τα τετράδια στο θρανίο σου.


3. Γυρ__στε σελίδα, παρακαλώ!


4. Τηλεφων__στε μου το απόγευμα.


5. Ξ__σε λίγο τη μύτη του μολυβιού!


6. Λουστ__τε με «Καραφλέξ»: Εγγυημένα αποτελέσματα!


Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΟρθογραφία
ΠΗΓΗ: Γλώσσα Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (1: healthtap.com)

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: