Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Ωκεανός

Από τον Anthony12

Ωκεανός αποκαλείται η πολύ μεγάλη θαλάσσια επιφάνεια. Ο όρος καθιερώθηκε, ι­στο­ρι­κά, από τον αρχαίο Έλληνα Ηρόδοτο και προέρχεται από τον ομώνυμο μυθικό θε­ό της ελ­ληνικής μυθολογίας, τον Ωκεανό.


Οι ωκεανοί αρχικά ήταν τρεις, ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός και ο Ινδικός, ενώ στη συ­νέ­χει­­α προστέθηκαν οι δύο των πόλων της Γης, ο Αρκτικός και ο Ανταρκτικός Ω­κε­α­νός, που συνολικά καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) της επιφάνειας της γης, περιέχουν δε το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων, ενώ σχεδόν τα μι­σά από τα παγκό­σμια θαλάσσια ύδατα παρουσιάζουν βάθος μεγαλύτερο των 3.000 μέ­τρων.

Οι ωκεανοί σήμερα είναι πέντε:

● Ειρηνικός Ωκεανός
● Ατλαντικός Ωκεανός
● Ινδικός Ωκεανός
● Αρκτικός Ωκεανός ή Βόρειος Ωκεανός και
● Ανταρκτικός Ωκεανός ή Νότιος Ωκεανός

Οι ωκεανοί καλύπτουν έκταση 361 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της γή­ι­νης επιφάνειας. Έχουν συνολικό όγκο 1.340 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα και το μέσο βά­θος τους είναι 3.711 μέτρα (σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύ­δα­τα έχουν βάθος άνω των 3.000 μέτρων).

ΠΗΓΕΣ: Βικιπαίδεια, www.aquazone.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γεωγραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.