5 Απρ 2022

Τα αναμνηστικά κέρματα της Γαλλίας



Η σημαία της χώρας

Ανακαλύψτε μερικά από τα πιο όμορφα αναμνηστικά κέρματα της χώρας:

30 χρόνια Γιορτή της Μουσικής. Απεικονίζονται ένα χαρούμενο πλήθος και νότες που αιωρούνται στον αέρα.  


150 χρόνια από τη γέννηση του Πιερ ντε Κουμπερτέν, εμπνευστή της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.  


70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «D-DAY» ονομάστηκε η ημέρα που ισχυρές συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στην ακτή της κατεχόμενης βόρειας Γαλλίας. Διακρίνονται οι πατημασιές των στρατιωτών στην άμμο.
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Στο κέντρο απεικονίζεται η κόκκινη κορδέλα, σύμβολο του αγώνα κατά της ασθένειας.
70 χρόνια ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη. Απεικονίζεται το περιστέρι της ειρήνης με κλαδί ελιάς, του οποίου τα φύλλα έχουν αντικατασταθεί από τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Στο επάνω μέρος διακρίνονται οι κωδικοί των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

100 χρόνια από τη γέννηση του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν.
25 χρόνια από τη δημιουργία της ροζ κορδέλας, συμβόλου του αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.
Σιμόν Βέιλ, σύμβολο του αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Επέζησε από ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, βοήθησε αποφασιστικά στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων (1975) και έγινε η πρώτη άμεσα εκλεγμένη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1979–1982). Στον γιακά της απεικονίζεται ο αριθμός που είχε ως κρατούμενη στο Άουσβιτς.
60 χρόνια Αστερίξ. Ο εμβληματικός χαρακτήρας του γαλλικού πολιτισμού δημιουργήθηκε το 1959 από τον σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί και τον σχεδιαστή κόμικς Αλμπέρ Ουντερζό.
30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μέσα από το ανοιχτό Τείχος περνούν περιστέρια και ενθουσιώδες πλήθος. Στο βάθος διακρίνεται η Πύλη του Βρανδεμβούργου, το κατεξοχήν σύμβολο της πόλης.

Σαρλ ντε Γκωλ. Ο Γάλλος στρατηγός και πολιτικός ηγήθηκε των γαλλικών δυνάμεων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και υπηρέτησε ως επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης το 1944–⁠1946 και το 1958–1969.
Η ιατρική έρευνα κυριαρχεί στο απειροελάχιστο, το μελετά και κατατροπώνει τις ασθένειες. Απεικονίζεται ένα πρόσωπο (η ενωμένη ανθρωπότητα) που αντικρίζει τμήματα DNA (το απειροελάχιστο).
75 χρόνια UNICEF. Χέρια υποστηρίζουν τον πλανήτη και αποτελούν τον σύνδεσμο μεταξύ διαφόρων περιοχών της Γης.
Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024. Η Μαριάννα, προσωποποίηση της Γαλλικής Δημοκρατίας, τρέχει όπως στους Αγώνες των αρχαίων χρόνων μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα