Δεν είναι διακοσμητικά!
Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα μας και ακόμη σοβαρότερες στα μάτια μας. Τα παιδιά μάλιστα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ο μηχανισμός απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας.
Οι ακτίνες αυτές μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα των ματιών μας, ενώ η υπερβολική έκθεσή τους στον ήλιο είναι πιθανό αργότερα, όταν φτάσουμε στην τρίτη ηλικία, να μας προδιαθέσει για καταρράκτη.
Πώς επιλέγουμε τα κατάλληλα γυαλιά
1 Οι σκουρόχρωμοι φακοί προκαλούν διαστολή στην κόρη των ματιών. Αν τα γυαλιά δεν είναι κατάλληλα, αν δηλαδή οι φακοί τους δεν είναι απορροφητικοί, καλύτερα να μην τα φορέσουμε καθόλου. Σε αντίθετη περίπτωση θα εισχωρήσει περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία και θα προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη στα απροστάτευτα μάτια μας.
Το πρώτο, λοιπόν, βήμα είναι να μην αγοράζουμε γυαλιά ηλίου από πλανόδιους πωλητές, σουπερμάρκετ, περίπτερα και άλλα σημεία πώλησης, παρά μόνο από καταστήματα οπτικών. Κατά κανόνα δε θα έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές, θα είναι δηλαδή «μαϊμού». Σίγουρα κοστίζουν λιγότερα χρήματα, αλλά στην προστασία των ματιών μας δε χωράνε εκπτώσεις...
2 Συμβουλευόμαστε έναν οπτικό, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ποιότητα και την ασφάλεια των γυαλιών που πρόκειται να αγοράσουμε:
Τα γυαλιά πρέπει να συνοδεύονται από την ένδειξη CE. Αυτό σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τους δηλώνει ότι έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ποιότητα των φακών πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB και να μη δημιουργεί παραμορφώσεις. Ειδικά τα γυαλιά των παιδιών μπορεί να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να μην τα τραυματίσουν σε περίπτωση που σπάσουν.
Ελέγχουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού. Δεν πρέπει να προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες στο δέρμα.
Λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
1. Δε βάζουμε γυαλιά επειδή φοράμε καπέλο. Το σωστό είναι να τα συνδυάζουμε. Τα καπέλα με μεγάλο γείσο μειώνουν κατά 50% την επιβλαβή για τα μάτια ηλιακή ακτινοβολία, αλλά δεν είναι αρκετά.
2. Βγάζουμε τα γυαλιά όταν έχει συννεφιά. Τα σύννεφα δεν απορροφούν την επικίνδυνη (και) για τα μάτια υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, όταν έχει συννεφιά μπορεί να καθόμαστε περισσότερη ώρα στην αντηλιά.
3. Κατά την άθληση δε φοράμε γυαλιά. Δεν υπάρχει πάντοτε λόγος να βγάζουμε τα γυαλιά μας ενώ κάνουμε κάποιο σπορ, ειδικά όταν αυτό γίνεται στην ύπαιθρο και έχει ήλιο. Άλλωστε υπάρχουν ειδικά γυαλιά ήλιου για όσους αθλούνται.
4. Καθαρίζουμε τα γυαλιά με την μπλούζα ή με χαρτοπετσέτα. Αρκετά υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε κάποιους ευαίσθητους φακούς. Για τον καθαρισμό των γυαλιών υπάρχουν ειδικά μαντιλάκια καθαρισμού (θα τα βρείτε στα καταστήματα οπτικών) και βέβαια το ξέπλυμα με νερό.
5. Βρέχουμε τα γυαλιά με θαλασσινό νερό. Το νερό της θάλασσας (και της πισίνας) μπορεί να καταστρέψει τους φακούς ή τον σκελετό των γυαλιών, οπότε δεν πρέπει να τα φοράμε αμέσως μετά το μπάνιο, όσο είμαστε ακόμη βρεγμένοι.
Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, δεν κοιτάμε ποτέ κατάματα τον ήλιο, ακόμη κι αν φοράμε γυαλιά ηλίου!
Πατήστε στις εικόνες και δείτε μερικά αστεία και παράξενα γυαλιά ηλίου:
ΚαλοκαίριΥγεία – Κίνδυνοι
ΠΗΓΕΣ: ekatoflorinas.iosites.org, hygeia.gr, lifezone.gr, medlook.net, paidiatriki.gr, poulellisvision.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: spreadshirt.it, dreleniloukianou@facebook, ethnos.gr, reddit.com
ΕΙΚΟΝΕΣ: spreadshirt.it, dreleniloukianou@facebook, ethnos.gr, reddit.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου